Αλ. Τσίπρας από τη Ρόδο: «Τώρα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν» (Βίντεο & φωτο)

Σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και φορείς της Ρόδου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το νησί της Ρόδου όπου έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και φορείς της Ρόδου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιχορηγηθούν στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 40% οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις. Τουρισμός και προστασία της απασχόλησης στο επίκεντρο της συνάντησης με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό και τη βουλεύτρια Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, (τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του σωματείου καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος του Χάρβαρντ για να καταλάβεις ότι τώρα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν» και εξέφρασε τους φόβους του ότι «υπάρχει κίνδυνος να περιέλθει η οικονομία σε φαύλο κύκλο σαν κι αυτόν που ζήσαμε στα μνημονιακά χρόνια».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιχορηγηθούν στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 40% οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την αναγκαιότητα να μπορούν οι επιχειρήσεις αυτές να προσφύγουν σε φθηνό δανεισμό με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ, μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θεσμικό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας για να χορηγήσει μικρά δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να μειωθεί η φορολογία για την προκαταβολή φόρου, ενώ κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι παρουσιάζει αδυναμία κατανόησης των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.

Οι προτάσεις: Στήριξη της εργασίας – Κεφάλαιο κίνησης – 3 δισ. ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή

«Οι εικόνες από τα καταστήματα στην παλιά πόλη της Ρόδου είναι αποθαρρυντικές και ενδεικτικές της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ οδηγούν την οικονομία σε έναν ακόμα φαύλο κύκλο, όπως αυτόν που ζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων», τονίζει σε σχετική ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με βίντεο από τη συνάντηση με φορείς του τουρισμού στο νησί. Επισημαίνει δε ότι «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεων και για τη στήριξη των εργαζομένων».

«Φέτος δεν μιλάμε για μεγάλους τζίρους, μιλάμε για την ανάγκη να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις στη ζωή. Εκεί βρισκόμαστε. Εμείς, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας στο 20% του ΑΕΠ και εκτιμώντας ότι η επίδραση από την πανδημία θα είναι καταλυτική, αφού θα πληγεί και η ψυχολογία, από την αρχή προτείνουμε και διεκδικούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης» τόνισε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα, το βασικό θέμα όλων, ειδικά των εποχικών επιχειρήσεων, είναι το κεφάλαιο κίνησης. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρευστότητα, το γεγονός ότι τρέχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν, γι΄αυτό και -πολύ επιγραμματικά- θέλω να σας πω ότι προτείναμε ένα σχέδιο εμπροσθοβαρούς στήριξης» το οποίο, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, θα βασίζεται στους εξής άξονες:

  1. Επιχορήγηση, από πλευράς της Πολιτείας, της εργασίας, του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών, στην πρώτη φάση στο 100%, των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές και παραμένουν κλειστές, στη φάση της επανεκκίνησης 100% του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού κόστους να επιδοτηθεί από το κράτος και την Πολιτεία για όσο διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση.
  2. Επιπλέον προτείναμε την ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης όλων των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων, με 3 δισ. ευρώ, με κριτήριο, τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε επιχείρηση. Προτείνουμε δηλαδή την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι τις 100.000
  3. Αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις αυτές και δεν προτείνουμε να είναι δάνειο, επιστρεπτέα προκαταβολή. Να είναι μη επιστρεπτέα. Γιατί όπως και η χώρα, αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να στηρίξει την οικονομία, αναζητά από την ΕΕ επιδοτήσεις και όχι δάνεια και είναι θετική η είδηση ότι υπάρχει ανταπόκριση και θα γίνει αυτό, έτσι και η επιχείρηση τώρα χρειάζεται επιδότηση σε κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να σταθεί.
  4. Δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό. Αυτό είναι το τελευταίο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι τράπεζες, δυστυχώς, για να δανείσουν μία επιχείρηση, παρ΄ότι έχουν κεφαλαιοποιηθεί δύο και τρείς φορές από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η επιχείρηση αυτή πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη το δάνειο. Ότι έχει δηλαδή ρευστότητα και καταθέσεις. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μας. Γι’ αυτό και προτείνουμε να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας, για να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και με υψηλή εγγύηση από το κράτος.
  5. Επίσης, η μείωση της φορολογίας, η μείωση του 50% σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου. Με τις νέες συνθήκες όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί κανείς φέτος να πληρώνει, που δεν δούλεψε και δεν έχει έσοδα, φόρο με βάση το εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, που ήταν ένας καλός χρόνος για την επιχειρηματικότητα.
  6. Σε ό,τι αφορά την εστίαση, προτείνουμε τη μείωση στο 6% όλων των προϊόντων και την κατάργηση, για την έκτακτη αυτή περίοδο, του φόρου διαμονής, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κοστολογημένο πακέτο.

Δείτε τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τους φορείς του τουρισμού στη Ρόδο:

Για τις 7 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με δημάρχους της Δωδεκανήσου και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο δημαρχείο της Ρόδου για να συζητήσει μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά.

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την οικονομία σε έναν ακόμα φαύλο κύκλο, όπως αυτόν που ζήσαμε στα μνημονιακά χρόνια», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μέσω των social media:

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον περιφ. Ν. Αιγαίου ο τουρισμός και η προστασία της απασχόλησης

Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί της Ρόδου.

«Σε μια συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου. Τις μεγάλες προκλήσεις, τόσο της χώρας όσο και των νησιών μας» ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Στην συνάντηση συζητήθηκε  το θέμα του τουρισμού η προστασία της απασχόλησης, η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης.

Στη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξήραν την σημασία των επιδόσεων του Νοτίου Αιγαίου στον ελληνικό τουρισμό και το πόσο ανάγκη έχει όλη η χώρα, την επιστροφή στις επιδόσεις αυτές.

«Παρουσιάσαμε την αισιοδοξία μας, που προκύπτει από την αφοσίωση στον στόχο μας, από το γεγονός ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να δώσουμε ξανά όποια μάχη χρειαστεί», τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Συνάντηση με δημάρχους: Η κυβέρνηση να υιοθετήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση είχε το βράδυ της Πέμπτης με δημάρχους της Δωδεκανήσου στο δημαρχείο της Ρόδου.

Την ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες των νησιών που θα δοκιμαστούν πιο σκληρά από την κρίση λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το βράδυ στο δημαρχείο της Ρόδου, σε συνάντηση που είχε με δημάρχους της Δωδεκανήσου.

Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Επικριτικός ήταν επίσης σε ότι αφορά το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι υπουργείο που μπορεί να το παίρνει όποιος περισσεύει». Απαντωντας σε ερωτήσεις δημάρχων για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να το κάνει υπό την πίεση των δανειστών.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «πέρα από τα πάγια προβλήματα που έχουν τα νησιά (κι εσείς είστε και ακρίτες – απέναντι σε έναν γείτονα που δεν είναι ιδιαίτερα φρόνιμος και συνεννοήσιμος) έρχεται να προστεθεί και η νέα κρίση της πανδημίας, που αφορά όλο τον πλανήτη».

«Πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες δεν θα είναι συμμετρικές ούτε ως προς την γεωγραφία ούτε ως προς την κοινωνική διαστρωμάτωση. Η εικόνα που είδα σήμερα στην Ρόδο ήταν αποκαρδιωτική. Πολύ φοβάμαι ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση θα μας οδηγήσει σε μια εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες.

Και ειδικά μια περιοχή όπως η δική σας που πέρασε δύσκολα την εποχή των μνημονίων, είχατε καταφέρει να διατηρήσετε ένα καλό βιοτικό επίπεδο» είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας τονιζοντας ότι «είναι ειλικρινής η αγωνία μου, που δεν είναι υπερβολή και βασίζεται στην ανάγκη να στηρίξουμε τον τουρισμό προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε έναν φαύλο κύκλο».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να αποφύγει τις απαντήσεις στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους. Συγκεκριμένα κατήργησε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αυξάνοντας παράλληλα τους συντελεστές σε όλα τα είδη από 23% σε 24% και μετατάσσοντας πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 24%.

Παράλληλα αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον φόρο στα μερίσματα, τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές, αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κατήργησε και τον μειωμένο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά. Τέλος όσοι από τους καταστηματάρχες που συνάντησε στεγάζουν την επιχείρησή τους σε ιδιόκτητο ακίνητο επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση επιβαρύνθηκαν από το τέλος διαμονής και τον φόρο στον καφέ.

Ο κ. Τσίπρας σήμερα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως μένει ίδιος. Ίδιος και απαράλλακτος. Αντί να υπόσχεται ξανά, θα έπρεπε να απολογείται. Και όσο θα λέει ψέματα για εμάς, θα λέμε την αλήθεια για εκείνον».

Η απάντηση ήρθε λίγο μετά από το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά που η ΝΔ θα επιδιώξει να σχολιάσει τις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της αγοράς (σ.σ.: εν προκειμένω στη Ρόδο), θα επιλέξει κάποιον διαφορετικό συνδυασμό στο πληκτρολόγιο πέρα από το copy paste.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποδειχτεί αυτό που λέμε εδώ και καιρό: ότι δεν έχει τίποτα να πει στους μικρομεσαίους που έχει οδηγήσει στην απόγνωση με την πολιτική της. Ειδικά για τον τουρισμό, το μόνο που βλέπουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι σπατάλη εκατομμυρίων για τους ημέτερους του κ. Μητσοτάκη, αλλά ανύπαρκτη ενίσχυση για τους ίδιους».

Δείτε ακόμη: Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έβαλε σε ύφεση πριν τον κορωνοϊό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί