Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση: Ο επικεφαλής της Frontex επιβεβαιώνει τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι και πετά το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο.

Σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Λεγκέρι απάντησε σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ντίτμαρ Κούστερ, σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου για τις επαναπροωθήσεις με φουσκωτές σχεδίες από τα ελληνικά νησιά.

«Κύριε Λεγκέρι, πολλές πηγές ανέφεραν ότι το Ελληνικό Λιμενικό εξακολουθεί να επαναπροωθεί παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία, αφού φτάσουν με τις βάρκες τους στις ακτές πολλών νησιών. Φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν φουσκωτές διασωστικές σχεδίες. Εχουν επιβιβάσει πρόσφυγες σ’ αυτές τις σχεδίες χωρίς μηχανή ή καύσιμα και χωρίς έλεγχο πλοήγησης. Αυτή η πρακτική, που φαίνεται να είναι συστηματική, αποτελεί άμεση παραβίαση της απαγόρευσης της επαναπροώθησης και συνιστά πραγματικό κίνδυνο για τις ζωές όσων ζητούν άσυλο. Σε ποιο βαθμό βρίσκονται σε γνώση της Frontex και τι κάνετε για να τερματίσετε αυτή την παράνομη πρακτική;» ήταν η ερώτηση του ευρωβουλευτή.

Οπως σημειώνει σε ανάρτησή του, «ο Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις αρνούνται».

Πρόκειται για άδειασμα της ελληνικής κυβέρνησης, που εξακολουθεί να επαίρεται για τις «μηδενικές ροές» και να προσποιείται ότι αγνοεί τα δημοσιευμένα τεκμήρια και τις μαρτυρίες για επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Πρόκειται επίσης για έμμεση αλλά προβληματική προσπάθεια του επικεφαλής της Frontex να πετάξει από τον ευρωπαϊκό οργανισμό την ευθύνη, παρ’ ότι είναι σαφές ότι συμμετέχει σε ρόλο επιτηρητή στις επιχειρήσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο. «Γίνεται ολοένα και πιο εμφανές: Η βία κατά των ανθρώπων που εγκαταλείπονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο βάναυση», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Γραπτή ερώτηση έχει καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιζαμπέλ Σάντος (Πορτογαλία): «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα μια νέα τακτική για να εμποδίσουν όσους ζητούν άσυλο από την είσοδο στην ελληνική επικράτεια: αντί να τους καταγράφουν όταν φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να τους βάζουν σε κέντρα υποδοχής μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, το Ελληνικό Λιμενικό διεξάγει “επαναπροωθήσεις”: στέλνουν πίσω βάρκες γεμάτες ανθρώπους στα τουρκικά ύδατα, αφού αφαιρέσουν τη μηχανή […]».

Η ευρωβουλευτής ρωτά αν είναι ενήμερη η Επιτροπή, αν σχεδιάζει να εγκαταστήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα και ποια μέτρα θα πάρει για να δώσει τέλος σε παρόμοιες παραβιάσεις του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί