«Ο αγώνας δεν τελείωσε»: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον Τζορτζ Φλόιντ (φωτο)

Σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα εκατοντάδες πολιτών αποχαιρετούν τον Τζορτζ Φλόιντ στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μιννεάπολις, την πόλη όπου ο 47χρονος δολοφονήθηκε από αστυνομικό στις 25 Μαΐου.

Η οικογένεια αποχαιρετά τον Τζορτζ Φλόιντ με μία τελετή στην οποία δίνουν το «παρών» και επιφανείς εκπρόσωποι και ακτιβιστές της αφροαμερικανικής κοινότητας και έχει λάβει τον χαρακτήρα ακόμη μίας δυναμικής αντιρατσιστικής συγκέντρωσης.

(AP Photo/Julio Cortez)

Έξω από τον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ και πραγματοποιείται η τελετή έχουν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι, όμως η οικογένεια έχει ζητήσει να επικρατήσει ψυχραιμία και κυρίως να μην υπάρξει συνωστισμός λόγω κορονοϊού.

(AP Photo/Julio Cortez)
(AP Photo/Julio Cortez)

Η σορός του 47χρονου Αφροαμερικανού, ο οποίος έγινε με τη δολοφονία του σύμβολο αντίσταση στις ημέρες εξέγερσης που βιώνουν οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε ένα χρυσό φέρετρο, ενώ στον χώρο υπάρχει ένα τεράστιο πορτρέτο του, πάνω από τη σκηνή όπου μουσικοί και τραγουδιστές παίζουν μουσική γκόσπελ. Κάτω από τη φωτογραφία του αναφέρεται «μπορώ να αναπνεύσω τώρα».

Ανάμεσά στους συμμετέχοντες, είναι και ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον,  γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων, ο οποίος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε βασικούς ομοσπονδιακούς νόμους», ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί οι λευκοί που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας.

«Όλοι ζητάμε το ίδιο πράγμα. Ειρήνη και αγάπη. Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα συστηματικό και στις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να βρεθούμε στο τραπέζι ώστε να μην χρειάζεται να καίμε τις κοινότητές μας» λέει ο 70χρονος μηχανικός Θόρτον.

Η Μαντλίν ΣενΤζόν, νοσοκόμα που ήλθε στην κηδεία με τους δύο γιους της, δηλώνει «όταν είδα το βίντεο με τη δολοφονία ήταν τόσο τρομακτικό που έβαλα τα κλάματα. Σαν ταινία θρίλερ. Ήρθα για να στηρίξω την οικογένεια και να παλέψω για την ελευθερία των μαύρων για να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο. Είπα στα παιδιά μου ότι θα έρθουν μαζί μου γιατί πρέπει να το δουν αυτό. Δεν θα αλλάξει κάτι εάν καθόμαστε σπίτι και τα βλέπουμε όλα στην τηλεόραση».

(AP Photo/Julio Cortez)

Μετά την τελετή η σορός του Φλόιντ θα μεταφερθεί στο Ρέφορντ της Βόρειας Καρολίνας, τη γενέτειρά του, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ακόμη μία τελετή προς τιμή του Τζόρτζ Φλόιντ θα γίνει στο Χιούστον του Τέξας, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και στη συνέχεια θα ταφεί σε ιδιωτική τελετή.

(AP Photo/Julio Cortez)

Παρόντες στην τελετή ο δήμαρχος της Μιννεάπολις, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, οι γερουσιαστές Έιμι Κλοπουσάρ και Τίνα Σμιθ, ο γιός του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ, αλλά και ο διάσημος ακτιβιστής του μαύρου κινήματος, Τζέσι Τζάκσον.

Παρούσα και η μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο το 2014 από αστυνομικό στη Νέα Υόρκη. «Νιώθω ότι πηγαίνω ξανά στην κηδεία του γιου μου. Αυτός ο νεαρός φώναζε για τη μητέρα του στο τέλος. Ήταν σα να ακούω τον γιο μου από τον τάφο να μου φωνάζει “μαμά πρέπει να κάνεις κάτι, συνεχίζουν να μας σκοτώνουν”».

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί