Νέα δέσμη μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ – Τι ανακοίνωσε η Λαγκάρντ

 Αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισεκ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ με το σύνολο του προγράμματος να φθάνει το 1,35 τρισεκ. ευρώ.

Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έτσι στα 1,35 τρισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για 750 δισ. ευρώ, ενώ παρατείνται και η ισχύς του έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Πρόκειται για μία δυναμική κίνηση, που έχει ως στόχο να προσφέρει στις κυβερνήσεις τις απαραίτητες ανάσες την ώρα που δίνουν τη μάχη με τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την στάση της η αυτή η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού όλων τω μελών της Ευρωζώνης στις αγορές, σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τη σημερινή της απόφαση η ΕΚΤ διατηρεί παράλληλα αμετάβλητο το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5% και το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν.

Από τις 15:30 ώρα Ελλάδος πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η Φρανκφούρτη αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στο 1,35 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, αποφάσισε την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος QE έως το τέλος Ιουνίου του 2021, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το επεκτείνει περαιτέρω.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα επενδύει ξανά τα ομόλογα που αγοράζει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί