Δύο επαναπροωθήσεις την Πέμπτη στα ανοιχτά της Λέσβου – Καταγγελίες για το Λιμενικό (βίντεο)

Δύο περιστατικά επαναπροώθησης προσφύγων σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, με αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν τον ρόλο του Λιμενικού.

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε βίντεο από την προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να μη βυθιστεί η βάρκα στην οποία επέβαιναν.

Η εφημερίδα επικαλείται άνθρωπο που βρισκόταν διαρκώς σε επικοινωνία με πρόσφυγες σε μία από τις βάρκες και γινόταν δέκτης της απόγνωσης και του φόβου τους για το χειρότερο, αναφέρουν ότι έμειναν στο νερό για περισσότερες από 28 ώρες.

Επισημαίνει ότι η βάρκα ήταν έτοιμη να βυθιστεί με γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους επιβαίνοντας, όμως η ελληνική ακτοφυλακή παρακολουθούσε χωρίς να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Καταγγέλλει, ακόμη, ότι το Λιμενικό πήγε στο σημείο, πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη της βάρκας και άφησε αβοήθητους τους επιβαίνοντας μέσα στη θάλασσα.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι το ίδιο συνέβη με δύο βάρκες σήμερα, με τη μία να φτάνει στη Λέσβο και τη δεύτερη να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr η βάρκα έφτασε περίπου στις 4 το απόγευμα στην παραλία Παληός του Μανταμάδου. Τη βάρκα μετέφεραν σκάφη διεθνούς δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή, καθώς η μηχανή της είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι 32 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να ελεγχθούν ιατρικά και να μπουν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θερμά της Λέσβου.

Για την τύχη της δεύτερης βάρκας ενημέρωσε η οργάνωση Watch The Med – Alarmphone, επισημαίνοντας ότι μετά από αρκετές ώρες και μεγάλη μάχη έφτασε στην Τουρκία.

Όπως είχε γράψει, νωρίτερα, η Εφημερίδα των Συντακτών, η Watch The Med – Alarmphone έκανε λόγο για αδιαφορία από το Λιμενικό Σώμα, ενώ κατήγγειλε και την παρουσία μασκοφόρων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν την επιχείρηση αποτροπής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί