Ανευθυνότητα και ανικανότητα από ΕΟΔΥ και υπ. Υγείας: Λιγοστά τεστ… επικοινωνιακού χαρακτήρα (Έγγραφα)

Αρκουμανέας και ΕΟΔΥ κινούνται εν μέσω πανδημίας όχι απλά ανεπαρκώς αλλά και με παντελώς άγνωστη στο Υπουργείο Υγείας ατζέντα, εκτός Εθνικού Σχεδιασμού

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η πραγματοποίηση τεστ σε μαζική κλίμακα, θεωρείται το υπ αριθμόν ένα επιβαλλόμενο μέτρο για την αποφυγή αναζωπύρωσης και τον έλεγχο διασποράς της νόσου. «Καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό και να βγει από τα παραλυτικά lock down», ξεκινούσε τις προάλλες ένα άρθρο στους New York Times, «οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας επαναλαμβάνουν μια οδηγία: τεστ, τεστ, τεστ». Στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, έχουν διαφορετική άποψη. Όσα ακολουθούν είναι ένα γαϊτανάκι ανευθυνότητας και ανικανότητας, με πιθανές σοβαρότατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ήταν πριν το Πάσχα όταν ανακοινώθηκε, στην ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ότι μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ θα έβγαιναν άμεσα στους δρόμους 500 Κινητές Ομάδες Ειδικού Σκοπού (ΚΟΜΥ) από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαζικά test κορονοϊού σε κλειστές δομές (γηροκομεία, Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών κλπ) αλλά και σε όλη την Επικράτεια. Συνέχεια των ανακοινώσεων, στις 7 Μαΐου 2020 προκηρύχτηκε από τον ΕΟΔΥ ως κατεπείγουσα -με πρόσκληση σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση- η προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των 500 Κινητών Ομάδων (ΚΟΜΥ), αξίας 900 χιλ Ευρώ και με τελικά καταληκτική ημερομηνία κατακύρωσης της πρόσκλησης την 14 Μαΐου 2020, λόγω του κατεπείγοντος.

Δια του Ανδρέα Ξανθού, η αντιπολίτευση είχε τότε χαρακτηρίσει την προκήρυξη φωτογραφική και την προμήθεια υπερτιμολογημένη: 500 tablet και ένα λογισμικό, έφταναν κοντά στο 1 εκατ ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από 2000 ευρώ το tablet. Σε κάθε περίπτωση αντί των πολυδιαφημιζόμενων 500 ΚΟΜΥ που θα σάρωναν την Επικράτεια διενεργώντας μαζικά test, ο ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί ελάχιστα test (χωρίς καν ανακοίνωση αποτελεσμάτων). Τα λιγοστά test είναι ..επικοινωνιακού χαρακτήρα: πραγματοποιούνται αποσπασματικά και κατά διαστήματα, πάντοτε «on camera» και με παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, από ελάχιστο προσωπικό του ΕΟΔΥ, όπως τα 300 τεστ με φουσκωτά σε ελάχιστα νησιά την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά από αρκετό χαμένο χρόνο, μόλις στις 19 Μαΐου ξύπνησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνειδητοποιώντας την ανεπάρκεια του ΕΟΔΥ. Ο υπουργός Υγείας  κ.Κικίλιας μέσω του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, με επίσημα εμπιστευτικά έγγραφα που το ύφος τους παραπέμπει σε Εισαγγελική Αρχή,  εγκαλεί  τον κ. Αρκουμανέα.  Aπό τα έγγραφα, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs.gr, προκύπτει ότι ο κ. Αρκουμανέας και ο ΕΟΔΥ κινούνται εν μέσω πανδημίας όχι απλά ανεπαρκώς αλλά και με παντελώς άγνωστη στο Υπουργείο Υγείας ατζέντα, εκτός Εθνικού Σχεδιασμού.

Ο γενικός του Υπουργείου ζητά στο εμπιστευτικό του έγγραφο, ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ εντός δύο ημερών, να λάβει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα  -μεταξύ και άλλων -για τα κάτωθι εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για τα οποία όσο και αν φαίνεται απίστευτο ο κ. Αρκουμενέας δεν έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ούτε  την πολιτική ηγεσία του:

  1. Ποιος και πως (με ποια κριτήρια)  αποφασίζει στον ΕΟΔΥ σε ποιους θα γίνονται έλεγχοι- test για το κορωνοιό!
  2. Στο έγγραφο τονίζεται  ότι η δραστηριότητα των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ όφειλε να εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό, και  ερωτάται ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ να αναφέρει ποιος είναι ο άγνωστος  σχεδιασμός- προγραμματισμός  του ΕΟΔΥ για τα test μέσω ΚΟΜΥ
  3. Επιπλέον του ζητά να δώσει εξήγηση- απάντηση σε κρίσιμες ερωτήσεις νομικής φύσεως αναφορικά με το ποιος στον ΕΟΔΥ παραπέμπει για εξέταση, ποιοί γιατροί εποπτεύουν τη δειγματοληψία, που αποστέλλονται τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, πώς αποζημιώνονται τα test, πώς ενημερώνονται οι άνθρωποι για τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, ποιοι έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα  και με ποια διαδικασία την αποκτούν!
  4. Τέλος ο κ. Πρεζεράκος εγκαλεί τον κ. Αρκουμανέα διερωτώμενος πώς στοιχειοθετείται από τον ΕΟΔΥ η πρόσληψη αναρμόδιου προσωπικού και συγκεκριμένα  η πρόσληψη 100 Διοικητικών και όχι επαγγελματιών υγείας «για τη διαχείριση κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ’ οίκον»!

Το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στις σχέσεις υπουργείου – ΕΟΔΥ αποκαλύπτει ένα ακόμη κατεπείγον έγγραφο που στέλνει ο  κ. Πρεζεράκος στον κ. Αρκουμανέα την ίδια μέρα, εκφράζοντας βάσιμα ερωτηματικά και ανησυχία και για άλλο θέμα αρμοδιότητας ΕΟΔΥ. Ζητά εντός 2 ημερών και πάλι απαντήσεις από κ. Αρκουμανέα για το εάν έχει όντως επιλυθεί το μείζον πρόβλημα της συσσώρευσης των ανέλεγκτων δειγμάτων αίματος που εκκρεμούν για εξέταση ιικού φορτίου.

Για  την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι την επίλυση του προβλήματος των σωρευμένων ανέλεγκτων δειγμάτων αίματος ασθενών με aids μέσω του ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας με δημόσια ανακοίνωση του ήδη από την 20 Δεκεμβρίου 2019 , δίνοντας και συγχαρητήρια… στον  ΕΟΔΥ του Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», δήλωνε τότε ο κ. Κικίλιας..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί