Σκληρή γλώσσα Δένδια για την Άγκυρα που προκαλεί στην Αν. Μεσόγειο

Στο πλαίσιο «ενεργειών με τις οποίες η Άγκυρα αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», εντάσσει ο Νίκος Δένδιας τη «δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες πετρελαίου.

Απαντώντας σε έντονο ύφος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», καθώς «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές θέσεις για το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες κι έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα και διεμήνυσε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Πέτσας: Σχέδιο ενεργειών κατά της τουρκικής παραβατικότητας

«Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα», είχε τονίσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες πετρελαίου.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως η χώρα έχει σχέδιο, το οποίο και θα γίνει γνωστό από σήμερα το μεσημέρι και μετά.

«Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών» είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η κυβέρνηση ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της τουρκικής παραβατικότητας και θα συνεχίσει να το κάνει όταν χρειάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό κι όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί διάβημα προς την Άγκυρα, καθώς και σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί