Σκληρός υποστηρικτής των μνημονίων επικεφαλής από την κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Υποστηρικτής της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, θιασώτης των πολιτικών των μνημονίων και συνήγορος υπέρ των μειώσεων στις συντάξεις και των σκληρών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας ήταν τα προηγούμενα χρόνια ο νομπελίστας Βρετανο – Κύπριος οικονομολόγος και καθηγητής του LSE Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος τοποθετείται από την ελληνική κυβέρνηση ως επικεφαλής της ομάδας που θα διαχειριστεί τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δήλωσε ότι στα ποσά που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το πρόγραμμα για την στήριξη της οικονομίας, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, θιασώτης της μείωσης των συντάξεων και των σκληρών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υποστηρικτής του “κουρέματος” των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ισχυρίστηκε το 2012 ότι με τις πολιτικές των μνημονίων η Ελλάδα σε 2 χρόνια θα… ήταν σε κατάσταση… ανάστασης!

«Άρα, μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δισ. ευρώ, για πάνω από το ¼ του ΑΕΠ. Είναι τεράστιο το νούμερο. Και είναι τεράστια και η ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πηγαίνει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και πραγματικά θα την μεταμορφώνει. Τα χρήματα αυτά θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο» είπε ο κ.Πέτσας προσθέτοντας ότι η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου έχει ανατεθεί σε μια επιτροπή, η οποία αποτελείται από πολύ καταξιωμένους οικονομολόγους με επικεφαλής τον νομπελίστα κ. Πισσαρίδη.


 Όρισε έναν χρονικό ορίζοντα περί τον Σεπτέμβριο, όπου η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.

Ο οικονομολόγος που προέβλεψε το…4ο μνημόνιο!


Τον Φεβρουάριο του 2017, ο κ. Πισσαρίδης είχε προβλέψει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να βγει στις αγορές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του που είχε δημοσιεύσει η “Καθημερινή”:

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτο Μνημόνιο, καθώς δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το 2018, έκανε λόγο ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με Δράση» του ΣΚΑΪ.

«Η κρίση και η λιτότητα θα τελειώσουν όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει μόνη της στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν θα μπορέσει αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως δεν βλέπει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές «τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο».

Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις τυχόν Grexit, το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» για την οικονομία, με την Ελλάδα να μην έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, το κράτος να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και τη χώρα να εισέρχεται σε «κατάσταση πτώχευσης».

Επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να έρθουν επενδύσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως οι επενδυτές έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα και τη δυνατότητα της χώρας να προσφέρει «περιβάλλον για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μείωση του αφορολόγητου, παρά ταύτα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη.

Για τα αίτια που κρατούν την Ελλάδα τόσα χρόνια σε κρίση, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ως κύριους παράγοντες την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως έπρεπε να προηγηθεί ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, και στη συνέχεια να ακολουθούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Υποστηρικτής του “κουρέματος” των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες


Το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στην γρήγορη έξοδο της Κύπρου από τα Μνημόνια, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του London School of Economics, κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, τον Οκτώβριο του 2017, για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι από το «κούρεμα» που έγινε στις καταθέσεις έδωσε μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση της χώρας. Και αυτό γιατί το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις καταθέσεις ήταν πολύ μεγάλο φθάνοντας τα 9 με 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου. «Τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου. Στην Κύπρο βρέθηκαν από την πρώτη ημέρα της κρίσης μέσω του κουρέματος. Στην Ελλάδα βρέθηκαν από τους φορολογούμενους», τόνισε ο κ. Πισσαρίδης.

Τι είχε πει το 2017 για τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «Φαίνεται να αποτελεί μια ελπίδα λογικής. Συμμερίζομαι απόλυτα την διάθεσή του για μεταρρυθμίσεις και την αγωνία του για σταθερότητα και επαναφορά της εμπιστοσύνης. Αλλά οποιοσδήποτε αναλάβει την διοίκηση στο μέλλον, θα πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να παλέψει πολύ σκληρά για να αλλάξει, όχι μόνο την οικονομία, αλλά και το πολιτικό σύστημα που έχει συσσωρεύσει προβλήματα δεκαετιών»

Εθνικός διαπραγματευτής το 2012


Η σχέση των μνημονιακών κυβερνήσεων με τον οικονομολόγο του LSE δεν είναι καινούρια. Από το μακρινό 2012, ακόμα, ο τότε υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, Ανδρέας Λοβέρδος αρθρογραφούσε ζητώντας να αναλάβει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης “εθνικός διαπραγματευτής” για να συμφωνήσει με τους δανειστές την αναθεώρηση του μνημονίου.

‘Εγραφε συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός:

“Η Βουλή, με πρόταση της Κυβέρνησης, επιλέγει τον Εθνικό Διαπραγματευτή και συγκροτεί την ομάδα του. Τη σχετική ιδέα έχει διατυπώσει έλληνας τεχνοκράτης στην Επιτροπή της Ε.Ε. Ο Εθνικός Διαπραγματευτής και η ολιγομελής ομάδα του, διεξάγουν, αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τις εντολές της Κυβέρνησης, τόσο τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας, όσο και τις τρίμηνες επικαιροποιήσεις της. Κι ακόμη, συντονίζουν τη συνεργασία της χώρας με την Task Force της Ε.Ε. για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Για να αντιληφθούμε τη δυναμική της πρότασης, ας σκεφτούμε ως εθνικό διαπραγματευτή τον κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη! Κι αν κάποιος βιαστεί να αντιτείνει καχύποπτες σκέψεις για την πρόταση αυτή, πεντακάθαρη εξήγηση παρέχεται από το γεγονός, πως τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ε.Ε. δεν κάνει ο Ε. Μπαρόζο, ούτε καν ο Επίτροπος Ο. Ρεν”.

Όπως γράφει και ο φιλοκυβερνητικός “Φιλελεύθερος”, ο καθηγητής του LSE θα είναι επικεφαλής της “Εθνικής Ομάδας” των “κομάντο” που θα αναλάβουν την διαχείριση των ποσών που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Βιαστικός για το μνημόνιο


Το επείγον της υπογραφής του κυπριακού μνημονίου με την τρόικα τόνισε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας το 2013.

Ύστερα από συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι «η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εδώ και μήνες».

Τόνισε ότι η υπογραφή μνημονίου, θα οδηγήσει σε άρση της αβεβαιότητας και θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσει και η οικονομία.

Για την ώρα, επεσήμανε, υπάρχει αβεβαιότητα για το πως θα αντιμετωπιστούν η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών από την τρόικα και την Ευρωομάδα (Eurogroup).

Ανέφερε, όμως, πως μέχρι τώρα οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών, είναι θετικές.

Ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε, τέλος, ότι η συνομολόγηση του Μνημονίου επείγει γιατί με τη συνομολόγηση θα τελειώσει η αβεβαιότητα που επικρατεί. Ανέφερε, επίσης, ότι το Μνημόνιο θα έπρεπε να υπογραφεί πριν από μήνες και πρόσθεσε: «Εχουμε πάρει περισσότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για να συμφωνήσουμε σε ένα Μνημόνιο και δεν μπορεί μια μικρή Κύπρος να έχει τόσο περιπλεγμένη κατάσταση που να χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος».

Πηγή:libre.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί