Τέλος στη χρήση υδροξυχλωροκίνης βάζουν νοσοκομεία στις ΗΠΑ

Πολλά νοσοκομεία που πριν από δύο μήνες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι χρησιμοποιούν συχνά την υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με Covid-19, τώρα σταμάτησαν

Αμερικανικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν ότι διακόπτουν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, του ανθελονοσιακού φαρμάκου που προκρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως θεραπεία για την ασθένεια Covid-19, αφού μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν είναι αποτελεσματικό και μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Οι αρχικές ελπίδες για αυτό το παλιό φάρμακο βασίστηκαν εν μέρει σε εργαστηριακά πειράματα αλλά και στις αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όμως η αποτελεσματικότητά του μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους και τουλάχιστον δύο μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Μειώθηκαν οι παραγγελίες

Πολλά νοσοκομεία που πριν από δύο μήνες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι χρησιμοποιούν συχνά την υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με Covid-19, τώρα σταμάτησαν. Οι παραγγελίες έχουν μειωθεί στο ένα δέκατο σε σύγκριση με τα τέλη Μαρτίου –όταν είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους– και την περασμένη εβδομάδα έφταναν τα περίπου 125.000 δισκία, σύμφωνα με την Vizient Inc, μια εταιρεία αγοράς φαρμάκων που εξυπηρετεί σχεδόν τα μισά αμερικανικά νοσοκομεία.

Η σημαντική μείωση στη χρήση του είναι μια ένδειξη ότι η Αμερικανοί γιατροί δεν πιστεύουν πλέον ότι τα πιθανά οφέλη του υπερέχουν του κινδύνου. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την εβδομάδα απαγόρευσαν η χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19. 

«Πέθαιναν και θέλαμε να κάνουμε κάτι…»

Ο Δρ. Τόμας ΜακΤζίν, αναπληρωτής αρχίατρος του Northwell Health, του μεγαλύτερου συστήματος υγείας στη Νέα Υόρκη, είπε στο Reuters ότι αποφάσισε να σταματήσει τη συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης στα 23 νοσοκομεία του στα μέσα Απριλίου, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά δεδομένα.

«Ο κόσμος ήταν στα νοσοκομεία μας, πέθαιναν και θέλαμε να κάνουμε κάτι. Όμως τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα δεδομένα (…) που δεν έδειχναν κανένα όφελος και πιθανή βλάβη, νομίζω ότι όλες έπρεπε να κάνουμε πίσω» είπε.

Το υπουργείο Βετεράνων, που διαθέτει ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα, έχει επίσης περιορίσει τη χρήση του φαρμάκου, δήλωσε την Πέμπτη σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο ο υπουργός Ρόμπερτ Γουίλκι. Το υπουργείο αυτό ήταν από τα πρώτα που επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την υδροξυχλωροκίνη, τον Απρίλιο.

Τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, επίσης σταμάτησαν να συστήνουν την υδροξυχλωροκίνη, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες κλινικές μελέτες δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο όφελος από τη χρήση της. 

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στις αρχές της πανδημίας ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να «έφερνε τα πάνω κάτω» στη θεραπεία της Covid-19 και πρόσφατα είπε ότι λαμβάνει προληπτικά ένα χάπι την ημέρα για να μην μολυνθεί, αν και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το φάρμακο λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Προέτρεψε ωστόσο και άλλους να το δοκιμάσουν.

Οι υπέρμαχοι του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι ίσως θα πρέπει να χορηγείται στα αρχικά στάδια της ασθένειας για να είναι αποτελεσματικό. Οι γιατροί περιμένουν τις μελέτες που ίσως το αποδεικνύουν. Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των δύο από τις τρεις κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, σύμφωνα με την Δρ. Ράντα Ρατζασίνγκαμ.

«Η πεποίθηση όλων για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου άλλαξε εν μία νυκτί», είπε, αναφερόμενη στην προειδοποίηση που εξέδωσε στις 24 Απριλίου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι η υδροξυχλωροκίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων. «Δυσκολευτήκαμε πραγματικά να βρούμε» ασθενείς για τις δοκιμές, πρόσθεσε.

Τραμπ: Τέλος στη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί