Απροκάλυπτη στήριξη Υπουργείου Υγείας σε εμπόρους νικοτίνης καταγγέλλουν συλλογικότητες πολιτών

Την απροκάλυπτη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στους εμπόρους νικοτίνης καταγγέλλουν συλλογικότητες πολιτών.

Στο κείμενό τους αναφέρουν:

Η ίδια κυβέρνηση που νοιάζεται για την «προστασία της ζωής» συμμετέχει σε μια σκανδαλώδη σύμπραξη με την καπνοβιομηχανία. Δεν προστατεύει από τον καπνό τους ανηλίκους, παραβιάζοντας συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, συμμετέχει στην προώθηση νέων καπνικών προϊόντων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διαφήμισή τους.Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) οι συλλογικότητες πολιτών που εκπροσωπούμε καταγγέλλουν τα ακόλουθα:

  1. Η νέα αντικαπνιστική νομοθεσία με τα αυστηρότερα μέτρα εφαρμογής, αποτέλεσε σίγουρα σημαντικό μέτρο περιορισμού του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους καθώς και σε υπαίθριους χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι. Ωστόσο, παρά την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου για τους πρώτους, η παρουσία τους στους δεύτερους είναι μηδενική. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα στα αυτοκίνητα μόνο τους ανήλικους ηλικίας έως 12 ετών κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία προβλέπει ότι ανήλικοι είναι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 18.
  2. Σε αντίθεση με τις δημόσιες υποσχέσεις για διαφημιστικά σποτάκια για τον περιορισμό του καπνίσματος (ακόμη και με συμμετοχή γνωστού διεθνούς μπασκετμπολίστα) που δεν τηρήθηκαν, η ανεξέλεγκτη και παραπλανητική διαφήμιση καπνικών προϊόντων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε πολλά σημεία πώλησης, ακόμη και κοντά σε σχολεία. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση και με το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας που είναι η ευαισθητοποίηση στις μεθόδους της καπνοβιομηχανίας για να προσελκύσει ανήλικους.
  3. Η κρίση του κορωνοϊού αποκάλυψε μια σειρά από σημαντικά «υποκείμενα σκάνδαλα» όσον αφορά στην εφαρμογή της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, η οποία αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τη Σύμβαση και τις συστάσεις του ΠΟΥ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:α) υποστηρίζει ανοικτά την προώθηση νέων καπνικών προϊόντων συμμετέχοντας σε σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις,β) αποδέχεται δημόσια τις προσφορές υγειονομικού υλικού από καπνοβιομηχανίες υποστηρίζοντας την «κοινωνική προσφορά» ενός κλάδου στις δραστηριότητες του οποίου οφείλονται τουλάχιστον 15.000 θάνατοι κάθε χρόνο, πολλοί περισσότεροι από εκείνους που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας ο κορωνοϊός,γ) δεν τόνισε στις οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό τις επιβαρυντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην εξέλιξη της νόσου.Είναι λυπηρό, παράλληλα με τους επαίνους για την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας να παραβαίνει ανοικτά τη Σύμβαση-Πλαίσιο. Επιπλέον, είναι εξοργιστικό, η περίφημη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να τηρεί σιγήν ιχθύος για όλα αυτά!
  4. Η στάση αυτή της κυβέρνησης και η απροκάλυπτη σύμπραξη με την καπνοβιομηχανία δικαιολογείται ίσως από τα έσοδα της φορολογίας καπνικών προϊόντων (2,83 δισ. € το 2019 ήτοι πάνω από το 5% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, από τα οποία το 1/3 περίπου προέρχεται από συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία). Επισημαίνεται ότι το 85% της τιμής του πακέτου είναι φόροι. Γι’ αυτό εξάλλου ανθεί και το λαθρεμπόριο τσιγάρων που εκτιμάται ότι καλύπτει πάνω από το 20% της κατανάλωσης.
  5. Με βάση όλα τα παραπάνω η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ότι δηλαδή «το παν είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων», ηχεί ως κενή περιεχομένου αφού στην περίπτωση της χρήσης καπνικών προϊόντων αλλά και άλλων μεγάλων προβλημάτων δημόσιας υγείας που μπορούν να προληφθούν, η κυβέρνηση πράττει τα ακριβώς αντίθετα!
  1. Το συμπέρασμα είναι πως παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις (που φαίνεται εν τέλει να ευνοούν τις προσπάθειες διάδοσης των νέων καπνικών προϊόντων), τις εξαγγελίες και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες σε ένα απαράδεκτο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που συνεχίζει να κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Σκάνδαλο που θα άξιζε να απασχολήσει τις Δικαστικές Αρχές, το Κοινοβούλιο αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Λυπούμαστε και καταγγέλλουμε την ανοικτή υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στους έμπορους νικοτίνης σε βάρος της ζωής και της υγείας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των ανηλίκων.

Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)Διαδικτυακές ομάδες «STOP στο Παθητικό Κάπνισμα»«Συνήγορος των ΑμεΑ»Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας – 1986Ομάδα Ενεργών Πολιτών ΔράμαςΔιαδικτυακή ομάδα «Ψυχαγωγία Χωρίς Καπνό!»ΑΜΚΕ «Μηνύματα Ζωής» με διακριτικό τίτλο «NoSmoke.gr»Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού ΣερρώνΣύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά) 

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες διαφήμισης καπνικών προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

FireShot Capture 097 - Edit Post ‹ Greek Helsinki Monitor - Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφω_ - wordpress.com
FireShot Capture 099 - Edit Post ‹ Greek Helsinki Monitor - Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφω_ - wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί