Όχι άλλη ανοχή στην τηλεοπτική δικτατορία

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Πρώτη φάση: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι αρμόδιοι τομεάρχες παρουσιάζουν δημόσια και επίσημα τις συγκεκριμένες (και πλήρως κοστολογημένες) προτάσεις του κόμματος για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα συστημικά ΜΜΕ,που ελέγχουν πλήρως σχεδόν το σύνολο της ενημέρωσης,αγνοούν παντελώς το πραγματικό αυτό γεγονός. Συνεπώς για τους θεατές τους δεν υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει γεγονός .

Δεύτερη φάση: Ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ απαντά με πολυσέλιδη ανακοίνωση σε ένα μη γεγονός (στις προτάσεις που δεν μεταδόθηκαν), διατυπώνοντας αυθαίρετες δικές του κριτικές και επιχειρήματα πάνω σε ένα πρόγραμμα που, κατά τα ΜΜΕ, δεν υπήρξε ποτέ.
Η απάντηση του Σταϊκούρα είναι ένα πραγματικό γεγονός που απαντά σε ένα μη γεγονός.

Τρίτη φάση :Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντούν στο «γεγονός Σταϊκούρα», όμως οι απαντήσεις τους αγνοούνται πλήρως από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, συνεπώς δεν υπάρχουν, δεν αποτελούν γεγονότα.

Τι απομένει από τη διαδικασία αυτή; Ένα πραγματικό γεγονός, δηλαδή η (αυθαίρετη) κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ένα δεύτερο κατασκευασμένο γεγονός, η πλήρης απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό προσκήνιο και τις εξελίξεις…

Ο Αλ. Τσίπρας , ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμά τους, οι θέσεις τους δεν υπάρχουν…. Ο φασίζων τηλεοπτικός ολοκληρωτισμός τα κατέστησε όλα «αόρατα»…

Η «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, οι ψεύτικες ειδήσεις, οι διαστρεβλώσεις, ο χυδαίος, ο ευτελής «πολιτικός λόγος», οι ύβρεις, οι συκοφαντίες διαμορφώνουν το πλαίσιο μιας ολοκληρωτικού χαρακτήρα προπαγάνδας που δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Υπάρχει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Τίθεται ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα: Εάν πράγματι λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί ή έχουν μετατραπεί σε χειραγωγούμενα «εργαλεία» στα χέρια μιας φασίζουσας καθεστωτικής εξουσίας.

Δεν μπορεί να παγιωθεί μια παθητική στάση που αποδέχεται ότι τα ΜΜΕ ανήκουν de jure και de facto στην απόλυτη εξουσία του κυβερνητικού καθεστώτος και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει τη μάχη της επικοινωνίας από τα κοινωνικά δίκτυα.

Πρώτο και κύριο, διότι οι συχνότητες αποτελούν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με καταβολή αντιτίμου και διέπονται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και κανόνες.

Δεύτερο, γιατί η ισονομία, η δημοκρατική αρχή και η ενημέρωση των πολιτών αποτελούν υποχρέωση των ΜΜΕ και δεν επιτρέπεται να καταπατώνται και να ευτελίζονται συστηματικά από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους τελούντες σε διατεταγμένη υπηρεσία δημοσιογράφους τους…

Υπάρχει, άραγε, ΕΣΡ; Ποιες οι ευθύνες του Προέδρου και των μελών του; Πόσο ακόμα θα γίνει ανεκτή η σιωπή τους και η ανυπαρξία τους; Μήπως πρέπει να ζητηθεί άμεσα η παραίτησή τους και η διάλυση του σημερινού ΕΣΡ, ως πρώτο αναγκαίο βήμα για να σπάσει το τείχος της σιωπής και της συνενοχής;

Πρέπει να δοθεί τέρμα στην ανοχή, τέρμα στις κριτικές και στις ανώδυνες για το καθεστώς αναλύσεις.

Το κρίσιμο για τη δημοκρατία πρόβλημα δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ολοκληρωτικός καθεστωτικός λόγος εξαφανίζει και «θάβει» τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλά και γιατί μια ολόκληρη κοινωνία τελεί υπό το καθεστώς μιας κομματικής – τηλεοπτικής δικτατορίας που κατασκευάζει μια δική της ψεύτικη πραγματικότητα και επιδιώκει να επιβάλει τη δική της επαίσχυντη και ευτελή πολιτική κουλτούρα.

Σ΄ αυτή τη συστηματική επίθεση κατά της αξιοπρέπειας, του δημοκρατικού ήθους και της συνείδησης των πολιτών θα πρέπει να ορθωθεί μια ευρεία κοινωνική αντίσταση. Γιατί, η αναμέτρηση με το κυβερνητικό καθεστώς και τις «λογικές» του, κατά το επόμενο διάστημα στη νέα βαθιά κρίση που επέρχεται, θα πρέπει να διεξαχθεί σε όλα τα μέτωπα: Στα μέτωπα της οικονομίας, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της ίδιας της επιβίωσης των πολιτών. Και σ’ αυτά τα μέτωπα η προάσπιση της Δημοκρατίας κατέχει απόλυτη προτεραιότητα.

*Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Πηγήthefaq.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί