Υποστηρικτής του Τραμπ και ρατσιστής ο αστυνομικός που πάτησε στο λαιμό και σκότωσε Αφροαμερικανό στις ΗΠΑ

Κύμα οργής σαρώνει τις ΗΠΑ, μετά το βίντεο άγριας κακοποίησης Αφροαμερικανού πολίτη από αστυνομικό του τμήματος της Μινεάπολις της Μινεσότα.

Δείτε: ΗΠΑ: Σάλο προκαλεί νέα δολοφονία άνδρα κατά την σύλληψή του (βίντεο)

Με το σύνθημα «Ι can’t breathe» και «Black Live Matter» οι διαδηλωτές ζητούν την παραδειγματική τιμωρία τόσο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν που πάτησε στον λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ, όσο και των συναδέλφων του που κοίταζαν άπραγοι την αυθαίρετη συμπεριφορά του.

Διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ:

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου του Φλόιντ, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε υπόθεση πλαστογραφίας. 

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, έγινε χρήση βίας για να ακινητοποιηθεί και να του περαστούν χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πάτησε επίμονα και βάναυσα τον Φλόιντ στο λαιμό, με τον άνδρα να χάνει στη συνέχεια τη ζωή του.

Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Βίντεο από κάμερα ασφαλείας που εξασφάλισε το δίκτυο CBS αμφισβητεί σοβαρά τον ισχυρισμό περί βίαιης συμπεριφοράς του Φλόιντ κατά τη διάρκεια του ελέγχου, καθώς ο άνδρας ακινητοποιείται και δένεται με χειροπέδες χωρίς να προβάλλει αντίσταση.

Τα ρατσιστικά κίνητρα του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αποκαλύπτουν δημοσιεύσεις για τις πολιτικές προτιμήσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν.

Ο πάστορας και συγγραφέας Τάλμερτ Σουάν, δημοσίευσε μια φωτογραφία του αστυνομικού να φοράει ένα καπέλο με το ρατσιστικό σύνθημα «Make Whites Great Again», μια παράφραση του προεκλογικού συνθήματος του Ντόναλντ Τραμπ που συνδέεται με την θεωρία περί λευκής ανωτερότητας.

Άλλοι χρήστες, δημοσίευσαν φωτογραφίες με τον Σόβιν σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 44χρονος αστυνομικός έχει απασχολήσει στο παρελθόν το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων. Το 2008 ενεπλάκη σε μια υπόθεση πυροβολισμού του ίρα Λατρέλ Τόλις, μετά από κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Τόλις είχε αρπάξει το όπλο αστυνομικού και ο Τσόβιν άνοιξε πυρ.

Ο αστυνομικός Του Τάο που κρατά μακρυά τους περαστικούς που διαμαρτύρονται, επίσης έχει ελεγχθεί μετά από καταγγελία για αυθαίρετη χρήση βίας κατά των έλεγχο δύο πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο Λαμάρ Φέργκινσον κατήγγειλε το 2017 ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου ενώ επέστρεφε σπίτι του με την έγκυο σύζυγό του, ρίχθηκε στο έδαφος και δέχθηκε σωρεία χτυπημάτων. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ωστόσο μεταφέρθηκε στη φυλακή με φορώντας μόνο μια μπλούζα και το εσώρουχό του, παρά τις εκκλήσεις των γιατρών να τον αφήσουν να ντυθεί. Στην επίσημη αναφορά, ο Τάο δήλωσε ότι γρονθοκόπησε τον Φέργκινσον για να εμποδίσει τη διαφυγή του, καθώς εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Συγκλονιστικές είναι οι τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ: «Κύριε αστυνομικέ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», λέει πριν χάσει τις αισθήσεις του, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και ριγμένος στο έδαφος. «Δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγό μου», εκλιπαρεί ένας άνδρας τους αστυνομικούς, λίγο πριν ο Φλόιντ αφήσει την τελευταία του πνοή…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί