Παρέμβαση του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών για Μενδώνη και κυβέρνηση: Χωρίς ζωτική στήριξη οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η αντιμετώπιση των ανθρώπων του πολιτισμού από την ελληνική κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ (ΙETM International Network for Contemporary Performing Arts), υπέβαλε επιστολή προς την υπουργό και τον ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης και επανεκκίνησης για τον τομέα του πολιτισμού, σε έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τα αιτήματα των Ελλήνων καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον πολιτισμό.

Το ΙΕΤΜ έχει έδρα τις Βρυξέλλες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διεθνώς με περισσότερα από 500 μέλη σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μέσω της επιστολής, η  Ása Richardsdóttir, γενική γραμματέας του δικτύου, επισημαίνει το χάσμα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον πολιτιστικό χώρο μεταξύ διαφορετικών κρατών. Σε έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τα αιτήματα των Ελλήνων καλλιτεχνών, παροτρύνει την ελληνίδα υπουργό να λάβει δραστικότερα μέτρα για την επιβίωση των εργαζομένων στον πολιτισμό και την επανεκκίνηση του κλάδου, για την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και για την έγκαιρη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που μπορούν να ενισχύσουν τον πολιτισμό.

Αναλυτικά η επιστολή 

Βρυξέλλες, 25 Μαίου 2020

Yπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κας Λίνας Μενδώνη
Κοινοποίηση: Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης

Αγαπητή Κα Υπουργέ,

Σας απευθύνομαι εκ μέρους του ΙΕΤΜ – διεθνούς δικτύου για τις παραστατικές τέχνες, ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Ευρωπαικά πολιτιστικά δίκτυα που εκπροσωπεί πάνω από 500 οργανισμούς και επαγγελματίες ανά τον κόσμο.

Ο χώρος του πολιτισμού, και ιδιαίτερα οι παραστατικές τέχνες υπήρξαν από τους πρώτους που επλήγησαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας του COVID-19 και ως φαίνεται θα είναι και από τους τελευταίους που θα μπορέσουν να επανέλθουν στις δραστηριότητές τους μετά την άρση των μέτρων.

Η παρούσα κρίση έχει ζημιώσει το ήδη εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα του τομέα του πολιτισμού και δυστυχώς ο Ελληνικός πολιτιστικός χώρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαρκής επαφή μας με τα μέλη μας, τα οποία προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες στον κόσμο, καταδεικνύει μεγάλα χάσματα στα μέτρα τα οποία διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν λάβει προκειμένου να στηρίξουν τον πολιτισμό.

Βάσει της ενημέρωσης από τα μέλη μας σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση,  το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στον πολιτιστικό τομέα παραμένει χωρίς τη ζωτική στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους και την συνέχιση της δράσης τους. Επιπλέον φαίνεται να απουσιάζει ένας καλά μελετημένος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τομέα του πολιτισμού, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται μόνο μερικώς. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστεί με τους συναρμόδιους φορείς και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσει στο έπακρο τα Ευρωπαικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του Covid-19 στον πολιτισμό.

Η ελληνική κοινότητα των παραστατικών τεχνών αποτελεί ζωτικό κομμάτι του δικτύου μας και προσθέτει σημαντικά στην διεθνή σκηνή. Ελπίζουμε συνεπώς ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσετε τον τομέα των παραστατικών τεχνών αλλά και τον Ελληνικό πολιτιστικό χώρο συνολικά, καθώς αντιπροσωπεύει έναν δυναμικό κοινωνικό πόρο, με εξαιρετική εγγενή αξία, που συμβάλει στο γενικότερο καλό.

Με εκτίμηση,

Ása Richardsdóttir
Γενική Γραμματέας του Δικτύου ΙΕΤΜ
Aktina Stathaki
Aktina

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί