Πακέτο στήριξης 750 δις ευρώ από την Κομισιόν

Μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, με την Κομισιόν να προσβλέπει σε ένα συνδυαστικό μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάζεται το μεσημέρι της Τετάρτης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα είναι η αφετηρία των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής στις 18 Ιουνίου.

Συμβιβασμός μεταξύ του γαλλογερμανικού σχεδίου και της αντιπρότασης των «σκληρών»

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του γερμανικού δικτύου n-tv, στόχος της Κομισιόν είναι ένα γενναίο πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκ του συνολικού ποσού, μισό τρισ. ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων. Για  τη χρηματοδότηση του ποσού, η Κομισιόν θα αντλήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές.

Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία όμως σκοντάφτει στις αντιρρήσεις του «Κουαρτέτου της Λιτότητας»: δηλαδή των τεσσάρων χωρών -Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας- που αντιπροτείνουν τη χορήγηση δανείων υπό όρους στις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες.

Το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης είναι πρόσθετο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, που η Κομισιόν θα προτείνει να ανέλθει στο 1,1 τρισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν δύο από τις πηγές.

Το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Υγείας. Παράλληλα, η Ε.Ε. θα προσφέρει εγγυήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω προσωρινής στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή μέσω της χορήγησης κεφαλαίων σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Την πρόταση επιβεβαιώνει μέσω twitter και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.

Ιταλία και Ισπανία τη μερίδα του λέοντος – Eπιχορηγήσεις ύψους 22,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Με βάση πληροφορίες του Bloomberg η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9.5 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

«Άλμα» έκαναν οι μετοχές στην ευρωζώνη – Ράλι στα χρηματιστήρια Ισπανίας και Ιταλίας

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, άλμα κατέγραψαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα «ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κινητοποιήσει 750 δισεκ. ευρώ –ποσό μεγαλύτερο του αναμενόμενου– για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία».

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%.

Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έκαναν ράλι 2,4% και 1,4% αντίστοιχα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει οι δύο χώρες να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 5,5%, με την ισπανική Banco de Sabadell και τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale να εκτοξεύονται με άνοδο περίπου 9%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 9%.

«Το μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς είναι σχετικά μέτριο εάν το συγκρίνει κανείς με το ίδιο το σχέδιο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν ήδη κάποιες προσδοκίες στην αγορά», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank.

«Πραγματικά πρέπει να το δούμε ως μια αντίδραση στο ότι το μέγεθος του προγράμματος είναι μεγαλύτερο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποθαρρύνεται από τις αντιδράσεις που είναι εμφανείς σε κάποια κράτη-μέλη».

Πληροφορίες: Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί