ΔΑΣ – ΕΚΗ: Να παρθεί απόφαση για άμεση σύγκλιση πλατιάς σύσκεψης σωματείων και συνδικαλιστών

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες συνεδρίασε επιτέλους το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Σε μια περίοδο πανδημίας με εκατοντάδες εργατικές υποθέσεις, καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία, προβλήματα που προέκυψαν από τα κυβερνητικά μέτρα και τις αντεργατικές ΠΝΠ, σε μια περίοδο που δεκάδες εργαζόμενοι απευθύνονταν καθημερινά στα σωματεία, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ εξάντλησε την αγωνιστικότητα της σε τηλεδιασκέψεις και παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου, ενώ υπονόμευσε για ακόμη μια φορά τη σωστή και δημοκρατική λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου.

Παρόλα αυτά μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα σωματεία δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Πλούσια δραστηριότητα και μαζικές κινητοποιήσεις ανέπτυξαν αρκετοί κλάδοι όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα τουριστικά λεωφορεία, το εμπόριο κ.α

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκλεγμένοι με τις δυνάμεις τις ΔΑΣ, ανέδειξαν την ανάγκη άμεσης οργάνωσης και σχεδίου για την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που έχει ήδη αγγίξει το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.

Σε αυτά τα πλαίσια η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση στο ΔΣ του ΕΚΗ να παρθεί απόφαση για άμεση σύγκλιση πλατιάς σύσκεψης σωματείων και συνδικαλιστών, αν ακουστούν τα προβλήματα από κάθε κλάδο και χώρο, να μπεί σχέδιο αντιμετώπισης τους καθώς και απόφαση για προκήρυξη απεργίας όποτε κριθεί αναγκαίο με ανοιχτή ημερομηνία.

Η στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ήταν να μην το θέσει καν προς συζήτηση και ψήφιση. Τέτοια είναι η δημοκρατία τους! Φαίνεται πήραν το κολάι δημοκρατικής λειτουργίας από τα συνεταιράκια τους  σε επίπεδο ΓΣΕΕ όπου έκαναν πρόσφατα συνέδριο με κυβερνητικές πλάτες, με παρουσία των ΜΑΤ και της Ασφάλειας.

Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο βέβαια από «εκπροσώπους των εργαζομένων» που στις δηλώσεις τους αναπαράγουν όλο το δελτίο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΗ όπου μιλά για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, αίτημα που αποτελεί πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ εδώ και χρόνια. Να πληρώνει δηλαδή ο εργαζόμενος το μισθό του (καθώς τα χρήματα του επιδόματος προέρχονται από τα δικά του ασφάλιστρα).  Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και όλα τα αιτήματα που διαμορφώνουν σε κλάδους όπως ο επισιτισμός – τουρισμός κ.α. «Να υπάρξουν λέει άμεσα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να διασφαλισθούν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας».

Αλήθεια αυτό δεν αναπαράγουν οι εργοδότες κάθε φορά που θέλουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά;

Τα δεκάδες μέτρα με τις ΠΝΠ που αποφάσισε η κυβέρνηση και γεμίζουν το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, μείωση έως και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ωραρίων κ.α ποιος θα τα πληρώσει; Δεν θα τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι με νέα σκληρά μέτρα, φορολογία, μειώσεις συνάξεων;

Προσπαθούν να βάλουν τους εργαζόμενους να παλεύουν κάτω από τη σημαία και τα αιτήματα των εργοδοτών. Δε λένε κουβέντα για τα 22 δις που έβγαλαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, το 1,17 δις που έβγαλαν τα Σούπερ Μάρκετ σε 11 εβδομάδες της πανδημίας κ.α

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία πρέπει να οργανώσουν αγώνες και να διαμορφώσουν αιτήματα και διεκδικήσεις με βασική αρχή όπως λέει και το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!! Να πληρώσει τώρα το μεγάλο κεφάλαιο».

Άμεσα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη :

·       Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·       Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ και ΚΥΑ που ψήφισε η κυβέρνηση με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·       Επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

·       Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ.

·       Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, σε λαϊκά νοικοκυριά

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης

Για ακόμα μια φορά οι θλιβεροί πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων (ΕΚ) της Κρήτης ξαναχτυπούν με κοινή τους ανακοίνωση, αυτή τη φορά με τη συνοδεία των ομοίων τους  από το ΕΚ της Ρόδου και την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού! 

            Όλοι αυτοί αντί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς ενάντια στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση,  αναλώνονται σε ανυπόστατες ψευδείς καταγγελίες και ωμό αντικομμουνισμόΕπιλέγουν «να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα» ή απλά επιβεβαιώνουν το ρόλο τους στις γραμμές του κινήματος;

            Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων! Είναι αυτοί που δεν υπολογίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ταυτίζουν τα ΕΚ και τις Ομοσπονδίες με τα πρόσωπά τους! Είναι αυτοί που τις μέρες της καραντίνας κατέβασαν κυριολεκτικά και μεταφορικά τα ρολά στα ΕΚ, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο έλεος της πανδημίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας! Η δράση τους εξαντλείται στο facebook ώστε να κάνει like ο ένας στον άλλο.  Είναι αυτοί που όταν αποφάσισαν να “αγωνιστούν”,  ίδρωσαν στις τηλεδιασκέψεις με κυβερνητικά στελέχη της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτών!  Είναι αυτοί που αφήνουν στο απυρόβλητο τους επιχειρηματικούς ομίλους, το ξενοδοχειακό κεφάλαιο και “διεκδικούν ρευστότητα των επιχειρήσεων”, “επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας” αντιγράφοντας αυτούσια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ! Είναι αυτοί που τον κόλαφο στα δικαιώματα μας που ανακοίνωσε στις 20/5 η κυβέρνηση το ονομάζουν “ασάφεια” και γι’ αυτό “διεκδικούν διευκρινήσεις”!  Είναι αυτοί που όταν οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους του αγώνα έρχονται, όπως στο Ηράκλειο, αγουροξυπνημένοι για ένα χαιρετισμό στα γρήγορα και κυρίως για τα φλας των ΜΜΕ! Είναι αυτοί που απέκλεισαν στα Χανιά, σωματεία του κλάδου επισιτισμού-τουρισμού (ναι ακριβώς: μέλη της ίδιας Ομοσπονδίας της οποίας ο θλιβερός πρόεδρος συνυπογράφει το σημερινό κείμενό τους!) να χαιρετίσουν στην κινητοποίηση των ξενοδοχουπαλλήλων! Είναι οι ίδιοι που ανέχονται στις γραμμές τους, ανθρώπους της νύχτας με γνωστές φασιστικές αντιλήψεις!

            Δε θα αφήσουμε τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να τα κάνουν σαν τα μούτρα τους! Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους και στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι “ευτυχώς που υπάρχει το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και οι επιτροπές αγώνα”!

            Ως εδώ! Ο λόγος τώρα θα δοθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους! Τώρα είναι η ώρα να ενταθεί η συσπείρωση και η μαζικοποίηση στα σωματεία! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, παντού! Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για τη κατάργηση όλων των ΠΝΠ που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και το μισθό μας, για να είναι υποχρεωτικές όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), για τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία με βάση τις ΣΣΕ,  για την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικές προσλήψεις και την αναβάθμιση της αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγείας, για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

            Το δίλημμα τέθηκε από την ίδια τη ζωή: θα πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία ή θα πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι εργαζόμενοι;

            Καθείς εφ’ ώ ετάχθη…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί