Παρέμβαση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας υπέρ του Κρητικού ιερέα – Επιστολή στον Μητροπολίτη Μακάριο

Την ολόψυχη στήριξή τους στον ιερέα του Σοκαρά Ηρακλείου, Χαράλαμπο Κοπανάκη, που διώκεται από την εκκλησιαστική ιεραρχία επειδή μίλησε για τα αυτονόητα, με αφορμή την υπόθεση της θείας κοινωνίας και τον κορωνοϊό, εκφράζει η τοπική κοινωνία.

Δείτε: Στην “πυρά” ένας προοδευτικός ιερέας της Κρήτης! -Σε απολογία επειδή “τόλμησε” να ανοίξει σύγχρονα θέματα στην Εκκλησία

Διαβάστε την επιστολή που ανάρτησε ο συγχωριανός και εκπαιδευτικός, Νίκος Λέριος, προς τον Σεβασμιότατο Γορτύνης προϊστάμενο του παπά Χαράλαμπου, με τις υπογραφές στήριξης όλων των φορέων της περιοχής:

Σεβασμιότατε Γορτύνης και Αρκαδίας,

Νιώσαμε την ανάγκη να σας απευθύνουμε την παρακάτω επιστολή, γιατί ο αγαπητός σε όλους τους συγχωριανούς, παπά Χαράλαμπος Κοπανάκης δέχτηκε μια πρωτοφανή και ανήκουστη επίθεση ως προς τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά με τον τρόπο που οι πιστοί θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού covid 19.

Με το κείμενο που δημοσίευσε σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο είναι πασιφανές ότι δεν έχει δογματικά αντίθετες απόψεις ως προς την ορθοδοξία, αλλά έχει μια οπτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή συγκυρία, καθώς η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις που απαιτούν να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Με το γνώμονα αυτό έχουν κινηθεί στις αποφάσεις τους η ελληνική πολιτεία, η Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης.

Εμείς, που η καθημερινότητά μας είναι σε συνεχή επαφή μαζί του, μπορούμε να καταθέσουμε για το τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Είναι η παρακαταθήκη του, η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί και δεν αφήνει ούτε κατ΄ ελάχιστο την παραμικρή υποψία για την προσήλωσή του στην πίστη της Ορθοδοξίας.

Είναι ο άνθρωπος που όταν τα όποια προβλήματα της ζωής τον χτυπούσαν δεν απέφυγε ούτε ένα, απλά υπομένει καρτερικά για να βρει τη λύση τους . Χωρίς να συμβιβάζεται και να μειώνει τις αξίες του ανθρώπινου παράγοντα, διεκδικεί τα αυτονόητα. Στο κείμενο που δημοσίευσε μιλάει για την πνευματικότητα της Θείας Κοινωνίας , δηλαδή της σύνδεσης του δημιουργού με το δημιούργημα, κατ’ επέκταση το Άγιο Πνεύμα . την απόλυτη αδιαίρετη Αγία Τριάδα , την ουσία της ορθόδοξης πίστης ….

Δεν καταλαβαίνουμε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ιερέας μας από ιστοσελίδα στο διαδικτυακό χώρο από ένα ανυπόγραφο διαδικτυακό κείμενο, το οποίο υβρίζει τον κοινωνικό λειτουργό του χωριού μας, το παπά μας , τον αδελφό μας, το φίλο μας που μας στηρίζει με όποιες δυνάμεις στα πάντα …. είναι αυτός που δεν παίρνει ποτέ χρήματα για τα μυστήρια, τα οποία τελεί για την κοινότητα μας . Το υβριστικό αυτό κείμενο μαζί με τον ιερέα μας, θεωρούμε ότι υβρίζει και εμάς τους ενορίτες.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση κατ’ εμάς τους κατοίκους της κοινότητας Σοκαρά, αναμφισβήτητα κρύβει σκοπιμότητες μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, που με την επίθεση στο πρόσωπο του πατέρα Χαράλαμπου προσπαθεί να επιλύσει.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να γνωρίζετε ότι η κοινότητα μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα μας , τον οποία θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σύσσωμοι οι σύλλογοι της κοινότητάς μας και το τοπικό συμβούλιο του Δ.Δ.Σοκαρά στηρίζουν το έργο του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη. Τάσσονται στο πλευρό του και με την επιστολή μας αυτή, ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά Ιωάννης Βιλανάκης

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σοκαρά Γεώργιος Σκλάβος

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου Λάζαρος Μάρκου

Ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων του περιβάλλοντος Φαραγγιανών Νικόλαος Λέριος

Ο πρόεδρος του συλλόγου ολοκαυτώματος Σοκαρά Στέλιος Ορφανάκης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Περιφερειακής Ενότητας Κόφινα Μιχάλης Ανδρεαδάκης και Κώστας Σέγγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί