Ο πρόεδρος της επιτροπής Λαϊκών Αγορών της ΠΕ Ηρακλείου για την ίδρυση λαϊκής στο Γάζι

Τις θέσεις του για την ίδρυση λαϊκής αγοράς στο Γάζι του δήμου Μαλεβιζίου, εκφράζει με κείμενό του στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ηρακλείου, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Σκουλάς:

Η ιδέα για την ίδρυση λαϊκής αγοράς στο Γάζι Μαλεβιζίου είναι παλιά και είχε συζητηθεί και από προηγούμενη δημοτική αρχή  του τόπου. Η ταχεία αναπτυσσόμενη περιοχή του Γαζίου στερείται τον θεσμό των λαϊκών αγορών. Αυτό αναπληρώνονταν εν μέρει από την κοντινή απόσταση με τις λαϊκές των Καμινίων και της Γιοφύρου στο Ηράκλειο. 

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έθεσε το θέμα σε διαφορετικές βάσεις τόσο για τους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών όσο και για το τοπικό καταναλωτικό κοινό.

Από την μια μεριά, οι έμποροι και οι παραγωγοί λόγω των περιοριστικών μέτρων στις αποστάσεις των πάγκων δεν μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες από δύο λαϊκές την εβδομάδα. Από την άλλη, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου τον φέρει πιο κοντά στην οικονομική λύση που προσφέρει κατά τεκμήριο η πρόσβαση στην λαϊκή αγορά.

Η συγκυρία της πανδημίας, που θα επανέρχεται μέχρι η επιστήμη να βρει την οριστική λύση,  δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην τοπική οικονομία και παραγωγή και κυρίως στα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Μερική απάντηση σε αυτό είναι η κυκλική οικονομία της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος της Π.Ε. Ηρακλείου και ο μοναδικός, εκτός από τον αντίστοιχο της Χερσονήσου, στον οποίο δεν λειτουργεί λαϊκή αγορά. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 24.864 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αυξάνεται συνεχώς με μετεγκαταστάσεις. Η τουριστική παραλιακή ζώνη της Αμμουδάρας έχει και δημιουργεί διαρκώς ανάγκες διατροφής και προμήθειας αγαθών για πολύ περισσότερο πληθυσμό από τον μόνιμα εγκατεστημένο, ιδίως τα καλοκαίρια. Επίσης η  φημισμένη παραγωγή της γεωργικής ενδοχώρας του Δήμου μπορεί να βρει μέρος διάθεσης στην τοπική λαϊκή αγορά με τις αρμόδιες διαδικασίες στο άμεσο μέλλον.

Η επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, έλαβε την πρωτοβουλία  στην συνεδρίασή της την 18 Μαΐου 2020, εισηγήθηκε και γνωμοδότησε θετικά στην ίδρυση λαϊκής αγοράς στο Γάζι Μαλεβιζίου, με τις παραπάνω σκέψεις. Αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητά της  σύμφωνα με τα άρθρα 26 παρ. 1 και  28 παρ. 5 του ν. 4497/2017. Αυτονόητα είχε προηγηθεί προφορική ενημέρωση της τοπικής Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε απόφαση υπάρχουν και  αντίθετες απόψεις που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη και να εξομαλύνονται οι παρενέργειες με ισορροπημένο τρόπο. Συνήθως υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων της περιοχής όπου ιδρύεται και λειτουργεί μια λαϊκή αγορά.

Σε αυτό υπάρχουν δύο απαντήσεις. Αφενός ότι η δημιουργία ενός οικονομικού κύκλου τελικά ωφελεί τους πάντες λόγω της συγκέντρωσης του καταναλωτικού κοινού.  Για παράδειγμα, όποιος κατεβαίνει για ψώνια μπορεί να εφοδιάζεται από την τοπική αγορά του Γαζίου,  και με άλλα επιπλέον αγαθά από αυτά που πωλούνται στην λαϊκή, αντί να τα αναζητεί σε άλλο αστικό κέντρο. Από την άλλη,  η χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς σε σημείο πέρα από του κέντρου του Γαζίου εξισορροπεί τα πράγματα ανάμεσα στους τοπικούς εμπόρους και τους καταναλωτές.

Η απόφαση για την εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς στην οδό Μακεδονίας ή στο Πολύδροσο και κοντά στις εργατικές κατοικίες Γαζίου είναι μια πρόταση που δίνει σοβαρή απάντηση στις ενστάσεις. Αυτό βέβαια συναρτάται και από την απόφαση της τοπικής δημοτικής αρχής. 

Οι επόμενες κινήσεις για την ίδρυση, την λειτουργία και την χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς του Γαζίου ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου.  Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε στην έγκαιρη δράση για το κοινό καλό. Ό,τι εξαρτάται από την Περιφέρεια Κρήτης θα έχει την σύμφωνη και γρήγορη συνδρομή μας.

Νίκος Κ. Σκουλάς.

Πρόεδρος Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ηρακλείου

Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί