Στουρνάρας: Βασικό σενάριο με ύφεση 6% το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021

Σε ένα εύρος πέντε ποσοστιαίων μονάδων κινείται η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα για την ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία το 2020, ως απόρροια της πανδημίας, που εκφράζει περισσότερη αισιοδοξία και από το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, που στο μεταξύ εξασφάλισε την παραμονή του στο τιμόνι της ΤτΕ, η ύφεση θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020. Πριν από ένα μήνα το βασικό σενάριο που προέβλεπε έκανε λόγο για ύφεση γύρω στο 4%.

Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται (νέα) στοιχεία.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον.

Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παρουσίασε τις παραπάνω εκτιμήσεις απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον επαναδιορισμό του.

«Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού», είπε μεταξύ άλλων.

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί