Άλλα λέει ο Δένδιας, άλλα ο Παναγιωτόπουλος για τον Έβρο

Ένα αλαλούμ διαφαίνεται απ’ τις δηλώσεις που κάνουν κυβερνητικά χείλη τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον νότιο Έβρο και την κρίση που επιχειρεί να στήσει εκεί η τουρκική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την εποχική αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Την ώρα λοιπόν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε τουρκική παρουσία σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή του Έβρου, ο υπουργός Εξωτερικών παίρνει αποστάσεις από τους χειρισμούς Παναγιωτοπούλου.

Το σκηνικό συμπληρώνει το αιχμηρό σχόλιο της φιλονεοδημοκρατικης Ομάδας Αλήθειας στο Facebook που «αδειάζει» τον Ν. Δένδια για την επίμαχη δήλωση με τα «λίγες δεκάδες μέτρα».

Καμία ξένη δύναμη δεν υπήρξε σε ελληνικό έδαφος επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σε ερώτηση ειδικά για τη δήλωση του Ν. Δένδια απάντησε πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις τόσο από το ΥΠΕΞ, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη του στον ALPHA ο Νίκος Δένδιας πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του Νίκου Παναγιωτόπουλου τονίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έκανε άψογη δουλειά» και αφήνοντας υπόνοιες για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε ερώτηση εάν όταν έφυγε η ελληνική παρουσία στην περιοχή πήγαν Τούρκοι, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι “παρατηρητής της συνοριακής γραμμής”, αλλά υπουργός Εξωτερικών που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητας του.

«Το Υπουργείο το έκανε άψογα και με τον τρόπο που έπρεπε και τις δύο φορες…» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ενώ προηγουμένως είχε πει πως «υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ξεκαθαρίζουν απόλυτα τα περί του εδάφους». 

«Πριν 2 μήνες στον Έβρο ο Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε ένα εκατοστό να παραβιάστουν τα σύνορα από την επίθεση της Τουρκίας μέσω του μεταναστευτικού. Τι νόημα έχει τώρα αυτή η απαράδεκτη δήλωση κύριε Δένδια;» διερωτάται η Ομάδα Αλήθειας σε ανάρτηση που συνοδεύει με ηχητικό απόσπασμα της επίμαχης δήλωσης.

Πέτσας: Δεδομένη η βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τον φράχτη
«Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο, ιδιαίτερα το νότιο κομμάτι που προχωράει τώρα. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδόχου, επομένως θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος, είναι ξεκάθαρο και έχει τονιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και του υπουργείο Άμυνας» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και δυστυχώς αναπαράχθηκαν και από ελληνικά μέσα, δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος.

«Βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και οι εικόνες που έχουν να κάνουν με συρματοπλέγματα και άλλες τέτοιου είδους εργασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του φράχτη είναι από άλλες περιοχές και όχι από την επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου» είπε.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συνεργασία τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας για την κατασκευή του φράχτη είπε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την κατασκευή του φράχτη. «Ζήτημα να ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε για το κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν τίθεται» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα όμως δεν αλλάζουν και επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα της χώρας και να κάνει ότι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Αυτό κάναμε το Μάρτιο, αυτό κάνουμε τώρα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» είπε.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί