Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα ο εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμωξιολόγων ανακοίνωσε μόλις δύο νέα κρούσματα [2.838 στο σύνολο], ενώ δεν καταγράφηκε κανένα θύμα το τελευταίο 24ωρο.

Επιπρόσθετα ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε πως σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 19 άτομα, ενώ από ΜΕΘ έχουν εξέλθει συνολικά 100 άτομα.

Ως προς το άνοιγμα της εστίασης, αύριο Δευτέρα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως «θα πρέπει να συμβεί με λογική και προσοχή. Δεν πρέπει να γυρνούμε στις παλιές μας συνθήκες». Υπενθύμισε ότι θα υπάρχει όριο στον επιτρεπτό αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. «Καλύτερα να είμαστε με την οικογένειά μας και όχι με άτομα που έχουμε να τα δούμε καιρό».

Επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ότι δηλαδή τα τεστ αντισωμάτων -που θεωρούνται και πιο γρήγορα στην εξαγωγή αποτελέσματος- δεν είναι απολύτως αξιόπιστα.

Επικαλούμενος μελέτη από τη Γερμανία, ο λοιμωξιολόγος, επεσήμανε πως «σε όλους τους ασθενείς [σ.σ. κορωνοϊού] υπήρχαν μικροσκοπικά ευρήματα στους πνεύμονες όπως αυτά που προκαλούν τον SARS και τον MERS».

Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και γυμναστήρια

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε: «Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για πολλούς μήνες, ευνοεί την [επιδημιολογική] κατάσταση ο ήλιος και η χαμηλή υγρασία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα ξενοδοχεία από τα γυμναστήρια, υψηλό ρίσκο στη γυμναστική, εκπομπή σωματιδίων σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει θέμα εξαερισμού». Ως προς τα ξενοδοχεία πάντως τονίστηκε πως η κατάσταση θα εκτιμηθεί ξανά το προσεχές διάστημα.

Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Από την πλευρά του, ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά και οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται». «Επίσης αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Επαναλειτουργούν από Δευτέρα οι δομές πρόνοιας για παιδιά και ηλικιωμένους», ανακοίνωσε και στη συνέχεια έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω δομών.

Υπενθύμισε επίσης και τους κανόνες για τη λειτουργία της εστίασης:

  • Ένας πελάτης ανά 2 τ.μ.
  • Έξι πελάτες στο σύνολο, σε ένα τραπέζι
  • Υποχρέωση να φορά το προσωπικό μάσκες ή προστατευτικές ασπίδες.

Σε απευθείας μετάδοση οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί