Σ. Βαρδάκης: Επιτακτική η ανάγκη για την συνέχιση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων

Την συνέχιση της παραγωγής των σχολικών γευμάτων και την διάθεσή τους για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα καθώς και ωφελούμενων σε προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αποτελεί μια επιτυχημένη παρέμβαση διπλής ωφέλειας αφού καταρχάς συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ενώ ταυτόχρονα προάγει την μεσογειακή διατροφή αφού η προετοιμασία τους και η παρασκευή τους γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της χώρας.

Δυστυχώς από τη μερική υλοποίηση του προγράμματος επλήγησαν περιοχές οι οποίες συγκεντρώνουν πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα και σε αρκετούς Δήμους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον το κλείσιμο των σχολικών μονάδων τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας είχε σοβαρό αντίκτυπο, τόσο στους ωφελούμενους από το πρόγραμμα όσο και στους εργαζόμενους σε αυτό.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν μέσα από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Έχει ευθύνη απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, να μειώσει την κοινωνική ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους που στήριξαν το πρόγραμμα να μην τους δείξει την πόρτα εξόδου που οδηγεί στην ανεργία. Ταυτόχρονα η συνέχιση του προγράμματος, μπορεί την τρέχουσα σχολική περίοδο, να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», δήλωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει, ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα και να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παροχή δωρεάν ζεστών σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στη χώρα και για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021. Επιπλέον ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας, τι προτίθεται να κάνει ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή και διάθεση των σχολικών γευμάτων στους ευάλωτους δημότες και εργαζόμενους ιδρυμάτων, σε αστέγους, σε οικογένειες Ρομά, καθώς και το συνολικό ποσό, που εξοικονομήθηκε από τη μη διάθεση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί