Ηράκλειο: Εγκρίθηκε η κοινή πρόταση που κατέθεσαν δημοτικές παρατάξεις για τα μέτρα ανακούφισης Δημοτών και Επιχειρήσεων

Mε  τη  συντριπτική   πλειοψηφία  των μελών του  Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η κοινή πρόταση  που κατέθεσαν οι δημοτικές  παρατάξεις, Ηράκλειο 3.7.5, Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και ΣΥΝ+Πραξη  Δημοτών Ηρακλείου, με θέμα: Μέτρα Ανακούφισης Δημοτών και Επιχειρήσεων

Οι προτάσεις που αποφασίστηκαν   είναι:

 1. Απαλλαγή καταβολής των τελών κοινοχρήστων χώρων από τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή και τις επιχειρήσεις που πλήττονται (όπως αυτές ορίζονται στις ΠΝΠ και στις συνακόλουθες ΚΥΑ στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020), από την ημερομηνία επιβολής της διακοπής ή του περιορισμού της δραστηριότητάς τους μέχρι και την 30/6/2020.
 2. Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, σε ποσοστό 50% από 1-7-2020  με περιοριστικούς όρους που θα ισχύουν μέχρι και πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, όποτε κι όταν ισχύσει αυτή.  Το ποσοστό της μείωσης,   δύναται να αυξηθεί  με μεγαλύτερη έκπτωση για τις επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες μετά την πάροδο των 45 ημερών από την επαναλειτουργία τους, δεν θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού, των οποίων οι συμβάσεις ήταν σε αναστολή.
 1. Απαλλαγή καταβολής των τελών κοινοχρήστων χώρων για το 2020 από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα επαναλειτουργήσουν, μετά την άρση των τιθέμενων περιορισμών.  
 2. Το Τμήμα Προστασίας και Ανάδειξης Παλιάς Πόλης , Οικιστικών Συνόλων & Ενετικών Τειχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών θα προετοιμάσει , ένα σχέδιο για τη δυνατότητα επέκτασης του διατιθέμενου κοινόχρηστου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των πεζών και την ανάδειξη των μνημείων. Το τέλος για τους επιπλέον χώρους καθορίζεται στο 50% της τιμής ζώνης και πιστοποιείται από 1-7-2020 και όσο  χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί  μόνο . 
 3. Απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών (Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού και Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων) όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοϊού,  και μέχρι 30/6/2020 . Το ΔΣ θα καθορίσει τον τρόπο μη καταβολής ή επιστροφής των τελών.
 4. Μετάθεση πληρωμής  των τελών κοινοχρήστων χώρων  έτους 2020 ( όποια  βεβαιωθούν ) στο έτος 2021 με  ρύθμιση 12 – 24 δόσεων  ανάλογα με το ύψος τους  
 5. Αναστολή , χωρίς τόκους και προσαυξήσεις πάσης φύσεως οφειλών προς το Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, για όσο ισχύουν τα μέτρα αποτροπής για τη διασπορά του κορωνοϊού .
 6. Να μην προχωρήσει καμμιά διαδικασία δέσμευσης ΑΦΜ και μη έκδοσης Δημοτικής Ενημερότητας για το τρέχον έτος.
 7. Διεκδίκηση απαλλαγής  από τα Τέλη Διαμονής παρεπιδημούντων, για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοϊού και μέχρι 30/6/2020..
 8. Μείωση των Τελών Άρδευσης κατά 50%  για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
 9. Μείωση στα ενοίκια που εισπράττει ο Δήμος από τη μίσθωση δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων. ( 40%)
 10. Απαλλαγή από την  καταβολή μισθωμάτων σχολικών κυλικείων από 01/03/2020 έως τέλος της σχολικής Χρόνιας. Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και μείωσης των μισθωμάτων για το επόμενο χρονικό διάστημα.
 11. Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί  παραμένουν κλειστοί και μέχρι πέρας  της  31/7/2020.Το ίδιο να ισχύσει και με τα διδάκτρα στα Δημοτικά Ωδεία. 
 12. Στήριξη, με κάθε μέσο και τρόπο στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων, που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με κίνδυνο την υγεία τους εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών των πολιτών. Να διεκδικηθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου ειδικού επιδόματος μέσω  ΠΕΔ , ΚΕΔΕ.
 13. Δέσμη μέτρων των εργαζομένων και οικογενειών,  που έχει διακοπεί  η εργασία τους λόγω    της  πανδημίας,   με μείωση τελών, καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης και ενίσχυσης  μέσω   των έκτακτων επιχορηγήσεων ΟΤΑ       
 14. Να μην διακοπεί η υδροδότηση και να μην αφαιρεθούν υδρόμετρα από καταναλωτές σε όλη την περίοδο των μέτρων περιορισμού και να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του μέτρου.
 15. Να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση, η άμεση εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, του προγράμματος για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για πάσης φύσεως οφειλές προς το δήμο και της εφαρμογής του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης των Δήμων, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ. 
 16. Να ληφθεί απόφαση  από την ΔΕΠΑΝΑΛ,  για μείωση  των   μισθωμάτων για τους επαγγελματίες του τουρισμού που έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία για το χρονικό διάστημα 15-3-2020 έως 15-6-2020 σε ποσοστό 40%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί