Tήνος: Αστυνομική βία για να μπουν ανεμογεννήτριες (φωτο)

Δυνάμεις της αστυνομίας ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν πολίτες που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών ιδιωτικής εταιρείας στα βουνά της Τήνου – Η αστυνομία είχε στόχο να προχωρήσουν οι εργασίες σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στη θέση Πράσσα – Ν. Συρμαλένιος: «Ωμή επίθεση – Φτάσαμε σε αδιέξοδο, να σταματήσει τώρα κάθε εργασία»

Με τη βία απώθησαν τους κατοίκους στην Τήνο άνδρες των ΜΑΤ.  Οι κάτοικοι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσα του νησιού. Σύμφωνα με καταγγελίες και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, οι κάτοικοι δέχτηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς:

 ένα ή περισσότερα άτομα, παιδί, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

Όπως επισημαίνουν στις καταγγελίες τους οι κάτοικοι, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα να «κοπεί» το νησί στα δύο.

 ένα ή περισσότερα άτομα, παιδί, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις κατοίκων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος.

O N. Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε δήλωσή του (δείτε παρακάτω) πως μετά τα σημερινά γεγονότα  επιβάλλεται η απομάκρυνση της αστυνομίας και το σταμάτημα των εργασιών, καθώς και να συγκληθεί σύσκεψη όλων των φορέων.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.

Επιπλέον, καταγγέλλουν την εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της (πηγή: alfavita.gr)

Νίκος Συρμαλένιος: Ωμή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον του Τηνιακού λαού


«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες  της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού», τονίζει ο Νίκος Συρμαλένιος σχετικά με την ωμή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον του Τηνιακού λαού, και προσθέτει:

«Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε τροπολογία που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά απορρίφθηκε απο την κυβέρνηση, και επισημαίνει: «Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση, δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείο, Επαρχείο, Δήμος, Επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων. Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!»

Η ανακοίνωση του «Κοινού Τηνίων»:

Η ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου.

Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας.

Αυτή τη φορά όμως, δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοΐός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού.

Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

ΟΙ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ” ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ»

Ν. Αλαβάνος: Απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου,  εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική, που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.

»Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου.”

Με πληροφορίες από left.gr / φωτ.: Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί