Χ. Μαμουλάκης: Κυβερνητικές υπεκφυγές για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο Ηρακλείου

Προχωρώντας ακάθεκτη τη διαδικασία πώλησης (και) του λιμανιού του Ηρακλείου, μέσα από την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Η., η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία αρνούνται να απαντήσουν επί της ουσίας στη σχετική Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη σχετικά με την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, προς τον Δήμο Ηρακλείου.

Ειδικότερα, ο Χάρης Μαμουλάκης με Ερώτηση που κατέθεσε στις 24/1/20, ζητούσε ενημέρωση από τους Υπ. Οικονομικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών & Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, σχετικά με το εάν προτίθενται να προχωρήσουν τη διαδικασία παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης του Ο.Λ.Η. από τα συναρμόδια Υπουργεία. Μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας λάβει την έγκριση – μεταξύ άλλων – και από τη Γενική Συνέλευση του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλοι όμως οι συναρμόδιοι Υπουργοί, με τις απαντήσεις τους, απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση στα ερωτήματα και με διάφορες προφάσεις απλά μεταφέρουν τις ευθύνες «από τον Άννα στον Καϊάφα».

«Το ζήτημα παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα προς τον Δήμο Ηρακλείου, ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που ξεκίνησε να ικανοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει κολλήσει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΝΔ. Της Κυβέρνησης που επιθυμεί να ιδιωτικοποιήσει τους Οργανισμούς Λιμένων και γι’ αυτό το λόγο, επιθυμεί να τους διατηρήσει με «πλούσια προίκα»» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων, κατάφερε και προστάτεψε τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και το λιμάνι Ηρακλείου, από την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η Κυβέρνηση ΝΔ, αντί να συνεχίσει και να εκμεταλλευτεί όσα πετύχαμε για δημόσιο όφελος, ακυρώνει το μοντέλο αξιοποίησης μέσω ΣΔΙΤ όπου το δημόσιο παραχωρούσε μεμονωμένες δραστηριότητες διατηρώντας τις στρατηγικές υπηρεσίες μεταφορών υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και την πάγια, διεθνή τακτική, η οποία εφαρμόζεται στο 87% των λιμένων της Ευρώπης».​

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παραχώρησης ξεκίνησε έπειτα από την προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της πόλης. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (παρουσία και εκπροσώπων του μοναδικού μετόχου, του ΤΑΙΠΕΔ) και πλέον απαιτούνται οι εγκρίσεις των συναρμόδιων Υπουργείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί