Στην Ιταλία γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ιταλία Χοσέ Κάρλος Ροντρίγκες Ρουίς, οι επικεφαλής τής «Ταξιαρχίας» στο Τορίνο Χούλιο Γκέρα Ισκιέρδο και στην Κρέμα Κάρλος Ρικάρντο Πέρες περιγράφουν τους λόγους, την προσφορά και τις εντυπώσεις τους από αυτή την εμπειρία στη γειτονική χώρα – Η αλληλεγγύη αποτελεί τμήμα τής κουλτούρας και της επιμόρφωσης στην Κούβα, και όχι μόνο των γιατρών ή των νοσοκόμων

Η αλληλεγγύη των Κουβανέζων γιατρών και νοσηλευτών που έφτασαν στα νοσοκομεία του Τορίνο και της Κρέμα μετά από πρόσκληση των ιταλικών αρχών πυροδότησε την αναπόφευκτη πολεμική ανάμεσα στην πλέον αντιδραστική Δεξιά και στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, η Κούβα δεν μπορεί να εισάγει ούτε αναπνευστήρες και εξοπλισμό για τις ΜΕΘ εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 30.000 γιατροί και νοσοκόμοι από την Κούβα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε εξήντα χώρες του κόσμου. Από το 2005 έχουν δημιουργηθεί οι «Ταξιαρχίες Ένρι Ρεβές», που αποτελούν ομάδες εξειδικευμένων γιατρών για την αντιμετώπιση καταστροφών και επιδημιών, που έχουν εργαστεί ήδη στην Αϊτή, τη Χιλή, στο Πακιστάν, στην Αγκόλα, τη Γουατεμάλα και σήμερα στην Ιταλία, την Ανδόρα και σύντομα σε μερικές απομακρυσμένες γαλλικές νησιωτικές περιοχές.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ιταλία Χοσέ Κάρλος Ροντρίγκες Ρουίς και οι επικεφαλής τής «Ταξιαρχίας» στο Τορίνο Χούλιο Γκέρα Ισκιέρδο και στην Κρέμα Κάρλος Ρικάρντο Πέρες περιγράφουν τους λόγους, την προσφορά και τις εντυπώσεις τους από αυτή την εμπειρία.

Κάρλος Ρικάρντο Πέρες, επικεφαλής τής «Ταξιαρχίας» στα νοσοκομεία της Κρέμα: Θα μείνουμε στο πλευρό τον ασθενών όσο έχουν ανάγκη

Ο Κάρλος Ρικάρντο Πέρες στην Αβάνα είναι διευθυντής του νοσοκομείου «Χοακίν Αλμπαράν», αλλά στην Κρέμα είναι ο επικεφαλής γιατρός τής «Ταξιαρχίας» στο κεντρικό νοσοκομείο και το υπαίθριο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης και περιγράφει ως εξής τη μέχρι σήμερα εμπειρία του:

Ο κόσμος στα αεροδρόμια της Ρώμης και του Μιλάνου και μετά στην Κρέμα μάς υποδέχθηκε πολύ θερμά. Τώρα πρέπει να δείξουμε κι εμείς την αλληλεγγύη μας και ότι μπορούμε να εργαστούμε για τον κοινό σκοπό. Οι άνθρωποι εκφράζουν καθημερινά τις ευχαριστίες τους για τη δουλειά μας και δείχνουν μια εξαιρετική ευαισθησία και ανθρωπιά για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μας ευχαριστήσουν και να κάνουν πιο εύκολη τη διαμονή μας εδώ.

Εργαζόμαστε στο νοσοκομείο με εξάωρες βάρδιες, με ομάδες από έξι με οκτώ συναδέλφους στην κάθε βάρδια, συμπεριλαμβάνοντας γιατρούς και νοσοκόμους, για να στελεχώσουμε κυρίως τις πρωινές βάρδιες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Έχουμε μάθει να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτή με τον κορωνοϊό καθιστά την εργασία μας πολύ κουραστική, γιατί όλα αυτά τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα μάς εμποδίζουν να κινούμαστε όπως πρέπει και μας κουράζουν πάρα πολύ, γιατί, από τα ειδικά παπούτσια μέχρι την προστασία του κεφαλιού, δυσχεραίνονται πολύ οι κινήσεις μας κι αυτό πρέπει να γίνεται έξι ώρες την ημέρα. Την ίδια στιγμή, ο εξοπλισμός αυτός δυσχεραίνει και τον χειρισμό των διαφόρων μηχανημάτων και του αναγκαίου εξοπλισμού για την περίθαλψη των ασθενών. Πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε σχολαστικά τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για την καταπολέμηση της πανδημίας εάν θέλουμε να σώσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό για να συνεχίσει να εργάζεται για να σώσει τις ζωές των ανθρώπων.

Στο νοσοκομείο έχουμε αναλάβει τη στήριξη των Μονάδων Εντατικής, Επιδημιολογίας και Εσωτερικής Ιατρικής γιατί έχουμε ειδικευτεί όλοι μας σ’ αυτούς τους τομείς. Θα βρισκόμαστε στο πλάι των ασθενών μας μέχρι τη στιγμή που θα μας έχει ανάγκη ο ιταλικός λαός και οι τοπικές αρχές μάς λένε ότι είμαστε χρήσιμοι για να νικήσουμε την πανδημία που εδώ και μήνες έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στην Ιταλία και έχει βυθίσει στο πένθος χιλιάδες οικογένειες. Όσο μας θεωρούν χρήσιμους θα είμαστε εδώ να περιμένουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Τα χειροκροτήματα του κόσμου κάθε μέρα μάς κάνουν να αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά, γιατί μας δίνουν μια ψυχολογική και ανθρώπινη στήριξη, αλλά μας δείχνουν ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οι Ιταλοί συνάδελφοί μας, όπως και οι συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο, έχουν πληρώσει ένα βαρύ φόρο αίματος για να σώσουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, γεγονός που δείχνει την ευαισθησία και την αυτοθυσία τού νοσηλευτικού προσωπικού για να κάνει το καθήκον του. Τα χειροκροτήματα που βγαίνουν από την καρδιά του κόσμου αποτελούν ένα κίνητρο για να κάνουμε ακόμη περισσότερα από αυτά που θα κάναμε και την επόμενη μέρα να κάνουμε ακόμη κάτι παραπάνω.

Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας τις βλέπουν και οι οικογένειές μας στην Κούβα, βλέπουν ότι είμαστε καλά, ότι κάνουμε τη δουλειά μας καλά και ότι μας το αναγνωρίζουν οι άνθρωποι που βοηθάμε. Οι δικοί μας στην Κούβα ξέρουν τι κάνουμε και περιμένουν να γυρίσουμε όλοι μας καλά, γνωρίζουν ότι αγαπάμε τη δουλειά του γιατρού και του νοσηλευτή, που είναι να βοηθά τους ανθρώπους, και ξέρουν πολύ καλά ότι έχουμε μέσα μας ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης, που αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας και της επιμόρφωσής μας.

Από τον έμπολα στον κορωνοϊό

Από τους 35 γιατρούς που είμαστε στην Κρέμα, οι 31 έχουν συμμετάσχει και σε άλλες διεθνιστικές αποστολές. Η πιο σημαντική από αυτές τα τελευταία χρόνια ήταν η αποστολή μας στη δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση του έμπολα και χαίρομαι που βλέπω πολλούς συναδέλφους που έχουν μια μεγάλη εμπειρία από την καταπολέμηση του έμπολα, γιατί κι εκεί είχαμε μια μεγάλη εξάπλωση της ασθένειας και αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες για να τον καταπολεμήσουμε στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Μόνο που ο κορωνοϊός διασπείρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον έμπολα. Τα καταφέραμε πολύ καλά τότε, γεγονός που μας δίνει και μια αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα σε συνεργασία με τους Ιταλούς συναδέλφους μας.

Σαν γιατροί βρισκόμαστε σε διαρκή επιμόρφωση και νομίζω ότι η ανταλλαγή των εμπειριών ανάμεσα σε εμάς και στους Ιταλούς συναδέλφους μας είναι θετική. Είναι σημαντικό ότι στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στα πρωτόκολλα με την εξάπλωση του κορωνοϊού κι αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις καταστάσεις. Οι νεκροψίες προσφέρουν σημαντική στήριξη στην αναζήτηση αντιμετώπισης του ιού. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες που γίνονται στην Ιταλία στον ιατρικό και τον επιστημονικό τομέα. Η δική μας εμπειρία από άλλες περιοχές του κόσμου ήταν σημαντική για τους Ιταλούς γιατρούς και επιστήμονες γιατί δεν είχαν την ανάλογη εμπειρία.

Από την τροπική Κούβα, στην… άνοιξη της Βόρειας Ιταλίας

Η άφιξη των 35 γιατρών από την Κούβα είναι ό,τι καλύτερο είδε η Κρέμα από την εμφάνιση της πανδημίας. Από αυτούς, οι 23 έχουν εξειδικευτεί στη Γενική Ιατρική, τρεις είναι πνευμονολόγοι, τρεις με εξειδίκευση στις ΜΕΘ, τρεις σε μεταδοτικές ασθένειες, τρεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνοδεύονται από δεκαπέντε νοσοκόμους, εκ των οποίων επτά είναι εξειδικευμένοι στην περίθαλψη στις ΜΕΘ και οι άλλοι οκτώ εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Η ομάδα έφτασε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, αλλά στην Κρέμα έκανε πολύ κρύο. «Μας είχαν πει ότι στην Ιταλία αρχίζει η άνοιξη και ήρθαμε με ελαφρά ρούχα, για να ανακαλύψουμε ότι η άνοιξη στη βόρεια Ιταλία ήταν χειρότερη από τον χειμώνα στην Κούβα. Το κατάλαβαν αμέσως και οι φίλοι μας οι Ιταλοί και έδειξαν την… αλληλεγγύη τους βρίσκοντάς μας ζεστά ρούχα» τονίζει ο Κάρλος Ρικάρντο Πέρες, ενώ ο δήμος της Κρέμα συγκέντρωσε από τα καταστήματα της πόλης και δωρεές τα απαραίτητα βαριά ενδύματα.

Μεταφέρουν στις ΗΠΑ ιατρικό εξοπλισμό από το Αβιάνο

Όταν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι από την Κούβα έφταναν στην Κρέμα από το αεροδρόμιο του γειτονικού Αβιάνο, οι ΗΠΑ μετέφεραν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό από τη βάση τους στις ΗΠΑ αντί να βοηθήσουν την Ιταλία που τους φιλοξενεί.

Για τον Κάρλος Ρικάρντο Πέρες όμως, «σε καμία περίπτωση εμείς δεν σκεφτόμαστε και δεν ενεργούμε με βάση τη διεθνή εξωτερική πολιτική. Βρισκόμαστε στην Ιταλία γιατί είμαστε γιατροί και επαγγελματίες της Υγείας που ήρθαν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τους Ιταλούς συναδέλφους τους. Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από βοήθεια, πρέπει να τον βοηθήσουμε όλοι μας. Ο γιατρός έχει ένα καθήκον και το ξέρουμε πολύ καλά από τον Ιπποκράτη. Ο καθένας μας βγάζει αυτό που έχει μέσα του και ενεργεί όπως νομίζει. Εμείς μέσα μας έχουμε μια αγάπη και ανθρώπινη αλληλεγγύη για τον ιταλικό λαό.

Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και δεν μίλησε κανείς για χρήματα. Η ιταλική κυβέρνηση μας εξασφαλίζει τις συνθήκες εργασίας και διαμονής μας. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σε μια καθαρή ένδειξη αλληλεγγύης και αυτή είναι η… πληρωμή μας. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο από πίσω ή από κάτω.

Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη των λαών είναι πολύ σημαντική. Όταν ένας λαός έχει ανάγκη γιατί αντιμετωπίζει μια ασθένεια ή μια καταστροφή, πρέπει όλοι μας να δίνουμε το “παρών” μας, ένα χέρι να τον βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη αποτελεί τμήμα τής κουλτούρας και της επιμόρφωσης στην Κούβα, και όχι μόνο των γιατρών ή των νοσοκόμων.

Χοσέ Κάρλος Ροντρίγκες Ρουίς, πρέσβης της Κούβας στην Ιταλία:  Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση της Κούβας στην πανδημία

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ιταλία Χοσέ Κάρλος Ροντρίγκες Ρούις υποδέχθηκε στο Τορίνο την αποστολή των γιατρών και των νοσηλευτών με έναν πολύ σύντομο, αλλά σημαντικό χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε μια χώρα με μια ιδιαίτερη και ξεκάθαρη αντίληψη για την ανθρωπότητα και την ανθρωπιά. Πιστεύουμε ότι η ανθρωπότητα είμαστε όλοι μας, πέρα από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Αυτή τη στιγμή έχουμε απέναντί μας μια τεράστια πρόκληση, γιατί η πανδημία πλήττει όλους μας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τις δύσκολες ώρες χρειάζονται οι φίλοι να έρθουν να σε βοηθήσουν».

Χούλιο Γκέρα Ισκιέρδο, επικεφαλής τής «Ταξιαρχίας» των 38 γιατρών και νοσηλευτών: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καταστρέψουν την αλληλεγγύη μας

Ο επικεφαλής τής «Ταξιαρχίας» των 38 γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκεται στο Τορίνο Χούλιο Γκέρα Ισκιέρδο έχει μακρά εμπειρία στις αποστολές αλληλεγγύης της Κούβας, με συμμετοχή σε ανάλογες αποστολές στο Τζιμπουτί, στη Γουατεμάλα και τη Βενεζουέλα, και περιγράφει ως εξής την εμπειρία του:

Στο Τορίνο μάς υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο όλες οι αρχές της πόλης, με επικεφαλής τη δήμαρχο, και πραγματικά ήταν πολύ συγκινητική η υποδοχή που μας επιφύλαξαν. Έχουμε αναλάβει υπηρεσία σε έναν ιστορικό χώρο στο Τορίνο, στο παλιό συνεργείο επισκευής ατμομηχανών και τρένων που είχε μετατραπεί σε έναν ωραίο εκθεσιακό χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Περιφέρεια του Τορίνου μετέτρεψε αυτόν τον χώρο σε νοσοκομείο που φιλοξενεί 90 κρούσματα του κορωνοϊού. Είναι πολύ σημαντικό ότι η εμπειρία μας στη διάγνωση ασθενειών σε χώρες με ελάχιστα μέσα και εξοπλισμό συνδυάστηκε πολύ καλά με την τεχνολογία που προσφέρει το νοσοκομείο που έχουμε αναλάβει υπηρεσία. Επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία του Τορίνο και οι Ιταλοί συνάδελφοι μας ενημέρωσαν για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλά τους. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τους Ιταλούς γιατρούς και νοσηλευτές. Ξεκινάμε την ημέρα μας στις 7 το πρωί, αλλά στην πράξη έχουμε μια συνεχή απασχόληση, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Έχουμε αναλάβει τέσσερις βάρδιες, αλλά εργάζονται μόνο τρεις την ημέρα για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή μας στην αποκαλούμενη «κόκκινη ζώνη» με τα κρούσματα του κορωνοϊού. Οι επιδημιολόγοι μας προσέχουν τόσο τους ασθενείς όσο και εμάς τους ίδιους. Δίνουμε μια μάχη για να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού ανάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου. Ευτυχώς, μειώνεται ο αριθμός των θυμάτων και των βαριών περιστατικών, αλλά δυστυχώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των κρουσμάτων. Η Περιφέρεια του Τορίνο είναι η τρίτη στην εξάπλωση του ιού στην Ιταλία.

Την Κούβα τη συγκαταλέγουν ορισμένοι στις υπανάπτυκτες ή τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ας λένε ό,τι θέλουν. Εμείς έχουμε έναν μεγάλο πλούτο που είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Σε καμία χώρα δεν περισσεύουν γιατροί και νοσηλευτές. Στην Κούβα όμως ξέρουμε τι θα πει διεθνής αλληλεγγύη. Στο Τορίνο υπάρχει κόσμος που κρέμασε στα μπαλκόνια του τη σημαία τής Κούβας και πολλές φορές νέοι τραγουδούν το “Γκουανταναμέρα” όταν μας βλέπουν.

Η διεθνής αλληλεγγύη αποτελεί ένα στοιχείο της κουβανέζικης επανάστασης κι αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ, που προσπαθούν να διαβάλουν την παρουσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας όπου υπάρχει ανάγκη. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού μας, που έχει βοηθήσει εδώ και 55 χρόνια δεκάδες χώρες, και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλοι μας το κάνουμε σε εθελοντική και αλληλέγγυα βάση. Αυτή είναι η ιστορία μας.

Οι ΗΠΑ μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για να μας διαβάλουν. Την απάντησή μας τη δίνουν οι ασθενείς στο Τορίνο που μας ευχαριστούν όταν βγαίνουν από το νοσοκομείο. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μας αντιμετώπισαν γενικά πολύ καλά, γιατί μην ξεχνάμε ότι ήρθαμε στην πιο δραματική στιγμή της διασποράς τού ιού για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Κατάλαβαν ότι ήρθαμε σε ένδειξη αλληλεγγύης κινδυνεύοντας και εμείς οι ίδιοι.

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί