Μήνυση για τις φασιστικές προκλήσεις στο Ηράκλειο αλλά και τη στάση της ΕΛΑΣ

Μηνυτήρια αναφορά για τις ρατσιστικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο, κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς.
Η αναφορά στάλθηκε χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης “για πληθώρα αδικημάτων σε ρατσιστικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης με συνενοχή ΕΛΑΣ” και στηρίζεται στα δημοσιεύματα αλλά και στην ανακοίνωση της «Ομάδας Αν-ήσυχων Δικηγόρων Ηρακλείου».

Όπως έχει καταγγελθεί, στη συγκέντρωση εμφανίστηκαν άτομα ακόμα και με αλυσοπρίονα, ενώ στην αντιφασιστική συγκέντρωση υπήρξε βία από την πλευρά της αστυνομίας.

Δείτε:  «Εθνικιστικά συνθήματα, ναζιστικοί χαιρετισμοί, μέχρι και…ενεργοποιημένο αλυσοπρίονο στη συγκέντρωση μίσους στο Ηράκλειο»

 Καταγγελία για βία φασιστών και Αστυνομίας στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Ομάδα Αν-ήσυχων Δικηγόρων Ηρακλείου: «Γίναμε μάρτυρες σωρείας αξιόποινων πράξεων»

Στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνονται:

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, αναφορικά με ρατσιστικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4 και στις 15 Μαΐου, στις οποίες, όπως αναφέρει η «Ομάδα Αν-ήσυχων Δικηγόρων Ηρακλείου», διαπράχθηκε σειρά αδικημάτων από τους συγκεντρωμένους όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. που δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία. Με δεδομένη το ρατσιστικό, αντι-προσφυγικό κίνητρο των συγκεντρωμένων το οποίο εξηγεί και τη συνήθη, σε τέτοιες περιπτώσεις, συνενοχή της ΕΛ.ΑΣ., όλα τα αναφερόμενα εγκλήματα πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθούν και ως  εγκλήματα  με ρατσιστικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α ΠΚ).

Υπενθυμίζουμε και την καταγγελία που έκανε η Ομάδα Αν-ήσυχων Δικηγόρων Ηρακλείου

«Την προηγούμενη Δευτέρα (04/05/2020) οι κάτοικοι της πόλεως του Ηρακλείου γίναμε μάρτυρες σωρείας αξιόποινων πράξεων εκ μέρους μιας ομάδας ατόμων, κατοίκων του νησιού μας, αλλά δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων για μια ευνομούμενη και δημοκρατική, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, πόλη.

Συγκεκριμένα με μια γρήγορη ματιά στον Ποινικό Κώδικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε ότι διαπράχθηκαν, από την ομάδα αυτή, μια σειρά από ποινικά αδικήματα όπως:

Α. Άρθρο 184 Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια

Β. Άρθρο 189 Διατάραξη της κοινής ειρήνης

Γ. Άρθρο 190 Απειλή διάπραξης εγκλημάτων

Δ. Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ε. Άρθρο 285 Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

ΣΤ.Άρθρο 299 Ανθρωποκτονία με δόλο (απόπειρα)

Ζ.    Άρθρο 309 Επικίνδυνη σωματική βλάβη

Η.    Άρθρο 333 Απειλή

Θ.  Άρθρο 361 Εξύβριση

Τα παραπάνω αδικήματα έγιναν γνωστά και αποδεικνύονται πλήρως και με ποικίλους μάλιστα τρόπους, δεδομένων ότι α) πολλοί από μας ήμασταν παρούσες, β) τα τοπικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο συμβάν  αλλά κυρίως γ) διότι οι ίδιοι οι δράστες δεν δίστασαν να κομπάσουν για τα «κατορθώματά» τους, στις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σχέση της ομάδας αυτής με την αστυνομία της πόλης μας και η προκλητικά αδιάφορη στάση που κράτησε η τελευταία. Αν μια τέτοια στάση δεν αποτελεί παράβαση του νόμου και συγκεκριμένα: 

Α. Άρθρο 288 Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας

Β. Άρθρο 306  Έκθεση

Γ. Άρθρο 307 Παράλειψη προσφοράς βοήθειας

Δ. Άρθρο 259 Παράβαση καθήκοντος

τότε ο ποινικός κώδικας στην χώρα μας εφαρμόζεται επιλεκτικά, οι δε αρμόδιες διωκτικές αρχές όχι μόνο το αποδέχονται αλλά το επικροτούν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αντίστοιχες λίστες με τις αντιδράσεις των κατά νόμω αρμοδίων (και παραληπτών της παρούσας επιστολής), για ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο που έλαβε χώρα στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης μας, έξω ακριβώς από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και λίγο πιο πάνω από την χαρακτηριστική πινακίδα που διαχρονικά μας καλωσορίζει στο «Δημοκρατικό Ηράκλειο». Αντιθέτως, εκκωφαντική ησυχία.

Ενόψει της προγραμματισμένης, στις 15/5/2020, συγκέντρωσης ενάντια στους πρόσφυγες, τα εμβόλια, τις μάσκες, τις κεραίες 5G… αναμένουμε τις ενέργειες που αρμόζουν σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της και για αυτόν τον λόγο θεωρήσαμε ότι η επιστολή αυτή, οφείλει να σταλεί ταυτόχρονα τόσο στους φορείς που αναφέρονται ως παραλήπτες της, όσο και στον τοπικό τύπο, ως μια προσπάθεια ελάχιστης δέσμευσης των πρώτων.

Ομάδα Αν-ήσυχων Δικηγόρων Ηρακλείου »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί