Γεροβασίλη: Έργο Μητσοτάκη η ύφεση στην οποία περνά η χώρα μας

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» και στους δημοσιογράφους Ν. Ρογκάκο-Π.Στάθη, ανέφερε:

Μια δουλειά είχε να κάνει η κυβέρνηση στη διάρκεια του lock down: Να σχεδιάσει και να δράσει εμπροσθοβαρώς. Δεν την έκανε!

Την ευκαιρία για τα εμπροσθοβαρή μέτρα ήδη άφησε η κυβέρνηση να φύγει. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  «Μένουμε Όρθιοι» είχε την έννοια να δράσει η κυβέρνηση εμπροσθοβαρώς με ένα γενναίο πακέτο ρευστότητας. Δηλαδή, ζεστό χρήμα στην αγορά προκειμένου να κρατήσει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας όρθιες. Αυτό δεν συνέβη! Αντίθετα η κυβέρνηση  κινήθηκε χωρίς σχεδιασμό, βλέποντας και κάνοντας Είχε τρεις μήνες την ευκαιρία η κυβέρνηση και ενόσω διαρκούσε το lockdown η κυβέρνηση μια δουλειά είχε να κάνει. Από τη μία να σχεδιάζει και να αντιμετωπίζει την πανδημία και από την άλλη να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αυτό, λοιπόν, δεν το έκανε.

Ένδεια μεθόδου, ένδεια σχεδιασμού και ένδεια τόλμης χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ στη διαχείριση της ύφεσης. 

Γνωρίζοντας ότι έρχεται μία διαρκής ύφεση, η κυβέρνηση επέλεξε την αποσπασματική και άτολμη δράση και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Αναλόγως των πολιτικών που εφαρμόζονται από την κάθε κυβέρνηση στην κάθε χώρα, θα μειώνεται, θα μετριάζεται το πρόβλημα της ύφεσης. Σε αυτό ακριβώς το  σημείο βρίσκεται και η κριτική μας. Η κυβέρνηση απειδείχθη ότι δεν ήταν σε θέση, δεν διέθετε τη μέθοδο να υπολογίσει το ποσοστό της ύφεσης.

Σας θυμίζω το ευτράπελο των συνεχών αλλαγών στις προβλέψεις τις οποίες ακούγαμε καθημερινώς από στελέχη της κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό, από τον κ. Στουρνάρα.  Ενώ και διεθνείς οίκοι και το ΔΝΤ έχουν εγκαίρως προβλέψει μια ύφεση κοντά στο 10%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν είχε την μέθοδο να προβλέψει τι θα συμβεί μετά από ένα καθολικό lockdown στη χώρα,  με την εικόνα  για την διεθνή και την ευρωπαϊκή ύφεση να είναι ήδη διαμορφωμένη.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδρασαν εμπροσθοβαρώς με γενναία πακέτα ώστε να ανασχεθεί η ύφεση.

Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία,  όπως η Γαλλία -και δεν μιλάω για ιδεολογικές διαφορές εδώ διότι όπως ξέρουμε μιλώντας για την Γερμανία και τη Γαλλία δεν σημαίνει ότι  βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά πολιτικής-έδρασαν εμπροσθοβαρώς, με γενναία πακέτα που έφθαναν σε μεγάλα νούμερα του ΑΕΠ, στο 20%, στο 15% και παραπάνω, προκειμένου ακριβώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Η ΝΔ απέστρεψε το βλέμμα της από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κοινή λογική.

Εκτός από τα 37 δις τα οποία παρέλαβε η ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συν τη δυνατότητα εγγυήσεων, οι δυνατότητες της χώρας, κατά τις εκτιμήσεις μας, άγγιζαν τα 50 δις στη χώρα. Από αυτά προτείναμε να χρησιμοποιηθούν τα 26 δις πάλι σε άθροισμα ρευστότητας και εγγυήσεων (ρευστότητα περίπου στα 14 δις και το υπόλοιπο σε εγγυήσεις) εκτιμώντας ότι αυτό όταν δρούσε εμπροσθοβαρώς θα έκανε σημαντική ανάσχεση της ύφεσης. Αυτή η δυνατότητα να κινηθούν με βάση τις προτάσεις μας, που στηρίζονταν στην κοινή λογική, παρήλθε.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται εντός των επόμενων ημερών

Τις επόμενες μέρες θα εμφανιστεί το επικαιροποιημένο μας πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» διότι το τρέχον δεν αντιστοιχεί πλέον στην πραγματικότητα με δεδομένο ότι η ύφεση προχώρησε αρκετά και που σήμερα, που γίνεται άρση του lockdown, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μπροστά τους τη δυσχερή προοπτική να έχουμε επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν και εργαζόμενους που δεν θα βρουν τη δουλειά τους.

Η ανεργία ο μεγαλύτερος αντίπαλος-Εξαπατημένοι οι μικρομεσαίοι

Η ανεργία όπως ξέρετε είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αυτό και έχουμε ανοίξει έναν τεράστιο διάλογο, με αυτή την εξαπατημένη μεσαία τάξη  η οποία πίστεψε ότι το εννοούσε πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι θα τους στηρίξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική του την έχει κάνει για τη μεσαία τάξη. Η Νέα Δημοκρατία;

Σε προτροπή του δημοσιογράφου «να μη μιλάει κανείς για τη μεσαία τάξη», η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι βεβαίως και μιλάμε για τη μεσαία τάξη και θα πούμε τα εξής: ότι βεβαίως τον καιρό των μνημονίων πάλι η μεσαία τάξη πλήρωσε το μάρμαρο  και βεβαίως και εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε αρκετά στις απαιτήσεις της μεσαίας τάξης

Βεβαίως υπήρχε μια φορολόγηση μεγάλη αλλά και μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έπληξαν τη μεσαία τάξη, στα δεδομένα πλαίσια τα οποία είχαμε ώστε να βγει η χώρα από το καθεστώς μνημονίων για να μπορέσει στη συνέχεια να αναρρώσει και να σταθεί στα πόδια της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, προσπάθησε για διαφορετικό μείγμα πολιτικής,  άφησε γεμάτα ταμεία.

Δεν ήταν ίδιο το μείγμα πολιτικής στις δύο προηγούμενες περιόδους ήταν εντελώς διαφορετικό και με άλλες στοχεύσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε, πράγμα που οι άλλες κυβερνήσεις δεν το κατάφεραν παραδίδοντας και 37 δις ταμείο. Αυτό δεν το έχει κάνει καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η κάθε κυβέρνηση παρέδιδε άδεια ταμεία στην επόμενη και η κάθε μία στο άλλοθι της καμένης γης εφάρμοζε αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό συνέβαινε στη χώρα μας διαρκώς.

Έργο Μητσοτάκη η ύφεση στην οποία περνά η χώρα

Σημασία έχει ότι η μεσαία τάξη και την πλήρωσε και ενώ ήλπισε ότι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έχει στο νου της, βλέπει ότι παραπλανήθηκε και σήμερα οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις που καθημερινά γίνονται θα κορυφώσουν αυτές τις αντιθέσεις πια, διότι βλέπουν ότι η ύφεση στην οποία περνάει η χώρα μας, το μεγαλύτερό της ποσοστό, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί