Ο ιός Μητσοτάκη

Του Γιώργου Δημητρίου*

Η λέξη ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ απο εδώ και στο εξής θα είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να ξανασυσταθεί το εργασιακό καθεστώς εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα.

Ο κορωναιός είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός ανωτέρας βίας και αφορμή με την οποία μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί η κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ,και να θεμελιωθεί η απειλή για την οικονομική ζημία των επιχειρήσεων.

Θα αποτελέσει επιχείρημα στη φαρέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει το μεγάλο αριθμό των νέων ανέργων,και την ΚΑΚΗ επιλογή της να μη προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πιστωτικής ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.

Ακόμη ο κ.Μητσοτάκης θα το χρησιμοποιήσει προκειμένου να προωθήσει πολιτικές περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ”υιός” Μητσοτάκη δεν αποτελεί γεγονός ανωτέρας βίας αλλά επιλογή του Ελληνικού λαού να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας ο ”ΠΙΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΗΣ” πολιτικός.

Ο κ.Μητσοτάκης και η ηγετική του ομάδα έχουν δείξει στην πράξη το 2012 ότι στο ιδεοληπτικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, ΘΕΜΕΛΙΑ είναι η ΑΞΙΑ της ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Οι μόνοι που δεν θα ενοχληθούν απο την επερχόμενη κρίση είναι τα ΠΟΛΥΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΜΜΕ.

Θα επιδιωχθεί να εφαρμοστούν πολιτικές ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ της εργασίας ,με σκοπό την ανάληψη πολλαπλών ευθυνών από τους εργαζόμενους.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θα προταθούν 3 τρόποι,σε κλίμα φόβου:

1) η ΕΡΓΑΣΊΑ να γίνει ”ΦΟΡΗΤΗ΄΄και ευκολομετακινούμενη. Θα ακούσετε τη θεωρία ….ότι αυτό αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης, εταιρείες θα πρέπει να μετατρέψουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ένα αριθμό εργαζομένων από τη μία ειδικότητα σε μία άλλη ….ενώ όλο και συχνότερα ότι υπάρχει η ανάγκη

να ξεφύγουμε από τους ΑΚΑΜΠΤΟΥΣ εργασιακούς περιορισμούς…

Η αποδόμηση των ειδικοτήτων διευκολύνει να εντοπιστούν ποιες εργασίες μπορούν να γίνονται εξ΄’αποστάσεως ή ακόμη και σε άλλες ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ.

2) Η ΕΠΙΤΆΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ,για ορισμένους τύπους εργασιών ο αυτοματισμός μπορεί να βελτιώσει την αξιοπιστία -την ασφάλεια και την ευημερία.

Οι επιχειρήσεις θα επεκτείνουν το λογισμικό αυτοματισμό  τους για τον έλεγχο από απόσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο έκθεσης του ανθρώπου στον ιό.

Αυτή η πρόταση είναι ΣΩΣΤΗ, φτάνει να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τον περιορισμό ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

3) Θα προταθεί η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ εργαζομένων -ΤΑΛΕΝΤΩΝ μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων.

Ενας νέος ΟΡΟΣ θα κάνει την εμφάνισή του στα ΜΜΕ :ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ των ΤΑΛΕΝΤΩΝ,δηλαδη να μετακινούνται επιλεκτικά ή μαζικά οι εργαζόμενοι από ένα κλάδο που δεν προσφέρει εργασία,πχ αερομεταφορές-τουρισμό,σε εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ πχ,υγεία-logistics,και υπερκαταστήματα λιανικής.

Θα προωθηθεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μετακινούμενων εργαζομένων,και θα δημιουργηθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ αλληλοδανειζόμενων εργαζομένων.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ θα είναι η ιδέα για την ασφαλή έξοδο από την κρίση,ενώ οι πρόθυμοι θα προπαγανδίζουν ότι αυτά είναι προσωρινά και πως η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ θα έρθει με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός των θέσεων εργασίας ,και θα καθοριστεί εκ νέου το ΠΩΣ,το ΠΟΥ και από ΠΟΙΟΝ θα γίνεται η εργασία.

Η μελλοντολογία δεν ταιριάζει στην επιστήμη, αυτά τα σενάρια διακινούνται σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και εκεί στο Χάρβαρντ όπου σπούδασε κοινωνιολογία ο ΖΗΛΩΤΗΣ του νεοφιλελευθερισμού κ.Μητσοτάκης. (Ο οποίος θεωρεί αυτό το μάθημα περιττό,ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ του ”καλύτερου βιογραφικού της χώρας” κατά κ.Κεραμέως- κ.Αδωνη).

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί