Νέο «μπουρλότο» Τραμπ στις σχέσεις με την Κίνα

Ανησυχία ότι τίθεται σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει η τελευταία κλιμάκωση της ρητορικής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνηση του Πεκίνου με αφορμή την πανδημία του Covid-19.

Στην κόντρα προστέθηκε άλλη μια απειλή που εκστόμισε ο Αμερικανός πρόεδρος περί διακοπής των σχέσεων με το Πεκίνο, με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να το χαρακτηρίζουν «τρέλα».

Σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο Τραμπ δήλωσε για άλλη μια φορά πολύ απογοητευμένος από την αποτυχία της Κίνας να περιορίσει τον ιό εντός των συνόρων της, είπε ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την εμπορική συμφωνία του με το Πεκίνο (συνήφθη τον περασμένο Ιανουάριο) και ότι δεν έχει ενδιαφέρον να μιλήσει αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο της Κίνας. Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν έπρεπε να αφήσουν να συμβεί αυτό» είπε ο Τραμπ. «Κάνω λοιπόν μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και τώρα λέω ότι δεν νιώθω το ίδιο. Καλά καλά το μελάνι δεν είχε στεγνώσει και το κακό ήρθε» είπε ακόμα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Τραμπ είχε πει αρκετές φορές ότι έχει καλή σχέση με τον Κινέζο πρόεδρο και είχε αποφύγει να τον επικρίνει προσωπικά για τη διαχείριση του κορονοϊού. «Αλλά τώρα δεν θέλω να του μιλήσω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς τι μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά της Κίνας είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε όλες τις σχέσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε διπλωματικά στη νέα απειλή του Αμερικανού προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι σταθερές διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά την καθημερινή ενημέρωση, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα για να επιτύχουν σταθερές σχέσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί