Τσιόδρας: Ο ιός ίσως μην εξαφανιστεί και γίνει ενδημικός

Δραματική προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να μην εξαφανιστεί ο κορωνοϊός και να γίνει ενδημικός, δηλαδή να κυκλοφορεί στη χώρας μας όπως η κοινή γρίπη, απηύθυνε ο Σ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις δηλώσεις αξιωματούχων του ΠΟΥ ότι ο ιός δεν θα φύγει, σχολίασε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις το πότε θα φύγει ο ιός, όπως και το εύρος των προβλημάτων που δημιουργεί, άρα υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε. «Το ότι τον αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε, ίσως να μείνει και μετά την ανακάλυψη ενός εμβολίου, όπως έγινε με την ιλαρά και με τους ιούς της γρίπης, κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να υπάρχει ανάμεσά μας χωρίς να φτάνει ποτέ στο μηδέν», δήλωσε.

«Η αναφορά του ΠΟΥ έγινε για την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων ότι τελειώσαμε, το φαινόμενο μαζικών συναθροίσεων (αποτέλεσμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων) και την εμφάνισης αύξησης των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε παραδείγματα επανελέγχων στο Γιουχάν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ινδία κλπ Για την ανάγκη επαγρύπνησης έκανε λόγω ο κ. Τσιόδρας και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται τέσσερις σχετικές μελέτες στη χώρα μας ώστε με τα στοιχεία που θα καταγράψουν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

«Παραμένουν οι κίνδυνοι»

Οι κίνδυνοι του κορωνοϊού, είπε χτες εκπρόσωπος του ΠΟΥ, παραμένουν υψηλοί σε «εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο». «Δεν υπάρχουν υποσχέσεις, δεν υπάρχουν ημερομηνίες σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.

«Αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφών οικονομίας και δημόσιας υγείας, εάν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν χωρίς τη δυνατότητα εντοπισμού νέων κρουσμάτων», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι απαιτείται «πολύ σημαντικός έλεγχος» του ιού προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση κινδύνου.

Υπάρχει μια μαγική σκέψη ότι τα lockdowns δουλεύουν άψογα και πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων θα δουλέψει εξαιρετικά, προειδοποίησε. «Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί».

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανοίγματος των συνόρων στην Ευρώπη, ο αξιωματούχος απάντησε πως η διάσχιση των χερσαίων συνόρων δεν συνιστά μεγάλο κίνδυνο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια διαφορετική πρόκληση, που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη περιπλοκότητα.

«Πρέπει να μπει στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να βγούμε από αυτή την πανδημία», τόνισε η Μαρία Βαν Κέρχοβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί