«H συλλογική μνήμη δεν είναι σκουπίδι»: Αντιρατσιστική συγκέντρωση στα Χανιά

Οσο υπάρχει πόλεμος και προσφυγιά και πείνα

τόσο θα μένουν άνυδρα της αθρωπιάς τα κρίνα

Πατεράκης Θανάσης- Χανιά

Κάλεσμα για συμμετοχή σε αντιρατσιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/5 στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά στις 16:00 μ.μ, απευθύνουν μέσω ανακοίνωσης φορείς και οργανώσεις.

Στο κάλεσμά τους αναφέρεται αναλυτικά:

Την Δευτέρα 4/5 ύστερα από κάλεσμα που διακινήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιήθηκε ρατσιστική συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας ενώ μερικές ώρες αργότερα αντίστοιχη εκδήλωση συνέβη και στη πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Βασικό σύνθημα των συγκεντρώσεων ήταν η εναντίωση στην «ισλαμοποίηση» της Κρήτης. Έτσι μέρες πριν τη συγκέντρωση οι «άτυποι» διοργανωτές σκορπούσαν το φόβο και το μίσος, μέσω του διαδικτύου και σε προσωπικές κουβέντες για τους «τζιχαντιστές» που θέλουν να φέρουν τα «ξένα κέντρα» για να πορθήσουν το νησί μας, πετυχαίνοντας το βασικό σχέδιο τους, τον εξισλαμισμό μας. 

Θα μπορούσε να βάλει κανείς τα γέλια με τις ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας ωστόσο οι θεωρίες αυτές είναι άκρως επικίνδυνες και τοξικές τόσο για τους/τις εργαζόμενους/ες όσο και για ολόκληρη τη Κρήτη. Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα παίρνοντας ταυτόχρονα θέση για το τι συμβαίνει. 

Η επικείμενη «ισλαμοποίηση» του τόπου μας πρόκειται να συμβεί σύμφωνα με τις ρατσιστικές κραυγές  μέσω της επιχείρησης «Eιρήνη». Η ευρωπαϊκή αυτή επιχείρηση έχει σκοπό να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Ελλάδα συμμετέχοντας στον αποκλεισμό της Λιβύης στέλνοντας πολεμικά πλοία, ανάλαβε και την διάσωση προσφυγικών βαρκών που πιθανόν να βρεθούν στο λιβυκό πέλαγος, αποβιβάζοντας τους σε λιμάνια της Κρήτης(Σουδα).

Είναι σαφές πως ότι δεν φτάνει η αλεπού, το κάνει κρεμαστάρια. Απηυδησμένος ο ακροδεξιός συρφετός του τόπου μας που δεν μπορεί να μιμηθεί, τόσο καιρό, τους συναγωνιστές του στη Μυτιλήνη και τη Χίο με τα πογκρόμ κατά προσφύγων, τους εμπρησμούς χαμόσπιτων, σχολικών και ιατρικών δομών βρήκε την ευκαιρία να προβάλει τα απάνθρωπα αντανακλαστικά του κόντρα σε ανυπεράσπιστους που θα ταξιδέψουν για να αποφύγουν τις εμφύλιες πολεμικές συγκρούσεις. Είναι φοβερό πως μετά από τόσες μέρες καραντίνας, απαγορεύσεων και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοιού κάποιοι συσσώρευσαν μίσος και οργή απέναντι σε κατατρεγμένους πρόσφυγες πολέμου. Δεν είναι όμως και ανεξήγητο, μιας και είναι γνωστό τόσο το ποιόν όσο και η χάρη, πολλών εκ των παρευρισκόμενων στις συγκεντρώσεις. Ακροδεξιοί ηγετίσκοι που δεν χάνουν ευκαιρία να σπείρουν μίσος και διχόνοια μεταξύ των καταπιεσμένων με κάθε αφορμή, ρατσιστές και μισαλλόδοξοι που δεν χώνεψαν ποτέ το διαφορετικό αντίθετα έμαθαν να το κατηγορούν για τα δεινά τους εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα μιας και δεν είχαν ποτέ τα κότσια να συγκρουστούν με αυτούς που ορίζουν τις ζωές τους.

Αυτοί που βάλθηκαν να τραγουδάνε Ξυλούρη φορώντας παραλλαγές και βαστώντας κατσούνες, για να αποδείξουν την κρητικοσύνη τους, φαίνεται πως δεν έμαθαν ποτέ γιατί τραγουδούσε και σε ποιους εναντιώθηκε με τη δράση του. Η συλλογική μνήμη όμως δεν είναι σκουπίδι. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να θυμίσουμε πως η Κρήτη φιλοξένησε και φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες/ριες τόσο από τα Βαλκάνια όσο και από την ανατολή δεκαετίες τώρα και ο λόγος που αυτό έγινε ειρηνικά ήταν η αλληλεγγύη του κόσμου και οι ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης που μπορεί να προσφέρει το νησί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στη Κρήτη-στα Ανώγεια- υπήρξε ένας από τους πρώτους πανελλαδικά ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, του οποίου τα παιδιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη τοπική κοινωνία.  Ο λαός της Κρήτης λοιπόν δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους κατατρεγμένους του πολέμου. Αυτό που θα έπρεπε να φοβόμαστε όλοι μας στη πραγματικότητα είναι η άνοδος του ρατσισμού σε ένα νησί που αποτέλεσε ιστορικά σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Φυσικά ούτε λόγος από τους επίδοξους εθνορφουρούς για τους «ξένους» στρατιώτες και τα «ξένα» οπλικά συστήματα, που βρίσκονταν μόλις μερικά μέτρα από τη συγκέντρωση τους, στη νατοική βάση της Σούδας, και κάθε τρεις και λίγο σκορπούν το θάνατο στην Μέση Ανατολή. 

Για εμάς η φιλοξενία δεν είναι υπό πληρωμή. Οι αυξανόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι ενοικιάσεις σπιτιών και διαμερισμάτων και η παροχή υπηρεσιών επισιτισμού δεν είναι κάποιοι δείκτες φιλοξενίας και αποδοχής. Φιλοξενία για εμάς σημαίνει να ανοίγεις το σπίτι σου για αυτόν που έχει ανάγκη. Η αποδοχή για εμάς φαίνεται όταν δεν διακρίνεις τον άλλο ανάλογα το έθνος του ή τη γλώσσα του αλλά ανάλογα με αυτό που σκέφτεται και πράττει. 

Από τους/τις εκατοντάδες βαλκάνιους συχωριανούς/ες μας που βρήκαν καταφύγιο στον Αποκόρωνα για να δημιουργήσουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, μέχρι τους δεκάδες μετανάστες κατοίκους Καλυβών(τότε) που μαζί με άλλους, πριν χρόνια, διεκδίκησαν μέσω απεργίας πείνας ένα καλύτερο αύριο χωρίς να είναι παράνομοι και κυνηγημένοι, ένα πράγμα μόνο μπορούμε να κρατήσουμε: Ότι όσο διαφορετική και αν είναι η όψη μας όταν υπάρχει η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η αλληλοκατανόηση μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά και να συνυπάρξουμε. Όσο ο ανταγωνισμός, το μίσος και η εκμετάλλευση στρέφονται από τους δυνατούς στους αδύναμους τόσο η αδικία θα μεγαλώνει. Για αυτό το λόγο θα δώσουμε το παρόν στην αντιρατσιστική συγκέντρωση της Κυριακής 17/5 στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά στις 16:00 μ.μ. 

Απ’ το μαξούλι τση καρδιάς, κόβιε και μη λυπάσαι,

και δίδε ντο στσοι πρόσφυγες, άθρωπος να λογάσαι.

Αλατζάς Σάββας Κορφές

Να μην αφήσουμε το τόπο μας να γίνει ένα αφιλόξενο για τους ξενιτεμένους μέρος.

*Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από το αρχείο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί