Χιλιάδες διαδηλωτές στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου (Βίντεο & φωτο)

Νέα διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης οργάνωσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σήμερα, Τετάρτη, 13 Μαΐου (13:00, Προπύλαια). Κεντρικό σύνθημα: «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

Πάνω από 2.500 οι διαδηλωτές που κατέβηκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας και να ζητήσουν την άμεση ακύρωση της τροπολογίας για την μετάδοση των μαθημάτων.

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ κάλεσαν δασκάλους και καθηγητές σε μαζική κινητοποίηση ενώ χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό» το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου και παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία – big brother για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τις τάξεις, όταν θα απουσιάζουν μαθητές λόγω υγείας. Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα με φόντο το χθεσινό «άδειασμα» της Ν. Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Παράλληλα, απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Μάλιστα, το Σωματείο εκπαιδευτικών Αττικής κρέμασε γιγαντοπανό στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια που αναγράφει “Ριάλιτι δεν είναι η σχολική ζωή, η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί”.

Όπως επισημαίνουν, «η Κυβέρνηση κατέθεσε με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, ένα αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ δεν δίστασε να ψηφίσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών και εκπαιδευτικών».

Βέβαια, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει και αντιστρατεύεται το άκρως νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της παιδαγωγικής διαδικασίας σε μια μονοδιάστατη μετάδοση πληροφοριών, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων, τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, τους επιχειρηματίες στα σχολεία, την αντιδραστική αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων, υπογραμμίζουν ότι είναι τμήμα της μετατροπής των ελεύθερων κοινωνιών σε στρατόπεδα παρακολούθησης και της επικράτησης της λογικής του reality show με κίνδυνο να ισοπεδωθούν συνταγματικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, αλλά, κυρίως, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Βασικά αιτήματα των διδασκαλικών ομοσπονδιών είναι:

  • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος που μετατρέπει τα σχολεία σε οργουελιανή δυστοπία
  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ:

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και  τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

  • κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών
  • ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
  • Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
     

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Λέμε ΟΧΙ στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Λέμε ΟΧΙ στον Μεγάλο Αδελφό μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς  και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας

Για ακόμη μια φορά Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας έδειξαν ξεκάθαρα τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο έχουν αποφασίσει να ασκούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, στρέφοντας εναντίον της όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά τους γονείς των μαθητών μας και συνολικά την κοινωνία. Το βράδυ της Παρασκευής 8-5-202ο ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ν.Δ.,  τροπολογία που σχετίζεται με την ανεπανόρθωτη αλλοίωση των χαρακτηριστικών της παιδαγωγικής διαδικασίας στη σχολική τάξη. Με αυτήν, μετατρέπει τη διδασκαλία σε τηλεοπτική παράσταση βάζοντας στις τάξεις μας τον Μεγάλο Αδελφό και επιχειρώντας να αλλοιώσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

Τόσο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της πανδημίας με επιδίωξη να συνεχιστούν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια έχουμε κοινωνικό χρέος, μαζί με όλη την κοινωνία στο πλευρό μας να αντιδράσουμε και να παλέψουμε ώστε να αποσυρθούν όλες οι προσπάθειες χειροτέρευσης των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της παραπέρα απαξίωσης του Δημόσιου Σχολείου.

Σύσσωμη η  εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει και αντιστρατεύεται το άκρως νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της παιδαγωγικής διαδικασίας σε μια μονοδιάστατη μετάδοση πληροφοριών. Δε θα επιτρέψουμε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων, τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, τους επιχειρηματίες στα σχολεία, την αντιδραστική αξιολόγηση. Θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε στην προσαρμογή του αναλυτικού και ωρολόγιου προγράμματος σε δείκτες και κατευθύνσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ολόπλευρη μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες. Δε θα επιτρέψουμε την, ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Δε θα ανεχτούμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας Οργουελικού περιβάλλοντος στα σχολεία μας και μετατροπής της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο.

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το απαράδεκτο, αντιεκπαιδευτικό και επιθετικό προς τη δημόσια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, πολυνομοσχέδιο. Να μην τολμήσει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να θέσει σε εφαρμογή τη (ν)τροπολογία που μετατρέπει τη διδασκαλία σε τηλεοπτική παράσταση και βάζει στις τάξεις μας τον Μεγάλο Αδελφό. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν το μέτρο της μετάδοσης των μαθημάτων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από κοινού με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες Ο.Λ.Μ.Ε. και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Τετάρτης 13-5-2020 στα Προπύλαια.

Το κάλεσμα της ΟΙΕΛΕ:

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ , μετά από διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση των συνδικάτων της εκπαίδευσης την Τετάρτη, 13/5 (13:00) στα Προπύλαια με  αίτημα ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και αναμετάδοση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα στην τάξη.

Το αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακό. Είναι αίτημα που άπτεται θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, που σχετίζεται με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης στις σχολικές τάξεις απαντάται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε ορισμένα «ανεξάρτητα» ή «ελεύθερα» σχολεία της ελίτ σε υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και στις ΗΠΑ που διαφημίζουν τη δυνατότητα των εκπαιδευτηρίων τους να παρέχεται στους γονείς η δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης και «αξιολόγησης» της σχολικής διαδικασίας. Είναι τμήμα της μετατροπής των ελεύθερων κοινωνιών σε στρατόπεδα παρακολούθησης και της επικράτησης της λογικής του reality show με κίνδυνο να ισοπεδωθούν συνταγματικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, αλλά, κυρίως, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επί δύο μήνες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εργαστήκαμε άοκνα και με υπερηφάνεια, παρέχοντας εξ αποστάσεως υπηρεσίες για να κρατηθούν όρθια τα σχολεία, για να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς ακαδημαϊκή, συναισθηματική και ψυχολογική κάλυψη και υποστήριξη. Η πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης, αφενός να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου να επιβάλει την απευθείας μετάδοση του μαθήματος με τεράστιους κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ιδιωτικότητα της μαθησιακής διαδικασίας και τα δικαιώματα των μαθητών (ιδίως όσων αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών και αναπτυξιακών προκλήσεων), απλώς με την αόριστη επίκληση της διαβούλευσης με την (άφαντη έως τώρα) Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, χαράζει επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον. 

Η εμπειρία μας στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει αποδείξει ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των ιδιοκτητών που είτε επιχείρησαν είτε επιδιώκουν εδώ και καιρό την ηλεκτρονική παρακολούθηση του προσωπικού για λόγους φρονηματισμού και εκφοβισμού. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ό, τι κι αν λέει η τροπολογία, αν οι κάμερες μπουν στα ιδιωτικά σχολεία, θα ξαναβγούν με σκληρό αγώνα και θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που ελάχιστη σχέση έχουν με την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον.

Για τους λόγους αυτούς, σύσσωμος ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λέει δυνατά ΟΧΙ:

  • ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
  • ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΗ ΔΥΣΤΟΠΙΑ
  • ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ
  • ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
  • ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ REALITY SHOW

Διαδηλώσεις επίσης έγιναν σε:

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 13:00

Ηράκλειο, Περιφερειακή Διεύθυνση 12:00 και σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Δείτε ακόμη: Ηράκλειο: Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας (Φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί