«Για μια Παιδεία με ασφάλεια»: Στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη διάλεξε την ώρα για να επιβάλει στην εκπαίδευση τις νεοφιλελεύθερες λογικές της και να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο. Με τα σχολεία κλειστά οι εκπαιδευτικοί, χωρίς τεχνικούς πόρους και χωρίς προηγούμενη επιμόρφωση, έκαναν το παν για να στηρίξουν τους μαθητές τους με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας, αντί να αποδώσει τα εύσημα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, επέλεξε να καταθέσει (με τα σχολεία κλειστά και την βουλή σε υπολειτουργία) ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία με το οποίο:

  • Μεγαλώνει τον συνωστισμό αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό σε κάθε τμήμα σε 26.
  • Κλείνει πολλά τμήματα πολυθέσιων σχολείων αυξάνοντας και τον ελάχιστο αριθμό σε 20.
  • Συρρικνώνει την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ορίζει τα 17 έτη ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής, όριο που πρακτικά αποκλείει χιλιάδες μαθητές. 
  • Αυξάνει τον εξεταστικό φόρτο των μαθητών σε βάρος του διδακτικού χρόνου.
  • Επαναφέρει την Τράπεζα θεμάτων που στο παρελθόν αύξησε θεαματικά τη σχολική αποτυχία και την παραπαιδεία.
  • Θεσμοθετεί την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
  • Εισάγει ειδικότητες στα νηπιαγωγεία καταλύοντας τη βασική αρχή της ολιστικής προσχολικής εκπαίδευσης, που με τόση επιτυχία εφαρμόζουν οι νηπιαγωγοί.

Στη βιασύνη της κυβέρνησης μάλιστα να επιδείξει “υγειονομικές επιτυχίες” ανοίγει τα σχολεία όπως-όπως, χωρίς να εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις.

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Χανιά, τα ως τώρα δείγματα είναι κωμικοτραγικά. Η κα Κεραμέως και ο κος Μητσοτάκης, υποτάσσοντας την εκπαιδευτική πολιτική στις επικοινωνιακές τους στοχεύσεις, αποφάσισαν να “ανοίξουν τα σχολεία” με τους μισούς μαθητές στο σπίτι τους. Την απουσία αυτή προτίθενται να καλύψουν κάνοντας απευθείας μετάδοση του μαθήματος από την σχολική τάξη με κάμερες. Θέλοντας υποτίθεται να θεραπεύσουν ένα λάθος, προχωρούν σε ένα τερατούργημα που παραβιάζει την βασική αρχή της ελευθερίας της διδακτικής πράξης. Ασφαλώς η Δημόσια Παιδεία δεν πρέπει να έχει μυστικά, ούτε αποκλεισμούς. Γι΄ αυτό και λέγεται Δημόσια. Η παιδαγωγική σχέση όμως δεν μπορεί να εκτεθεί στην κλειδαρότρυπα. Η ελευθερία της έκφρασης προϋποθέτει ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκπαιδευτικών που απαιτούν:

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ.

Η θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τα μέλη της και τους φίλους της να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 13 Μάη, ώρα 12:30 μ.μ. στην Δημοτική Αγορά.

Η θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί