Παρέμβαση της Ε. Κουντουρά στην Κομισιόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών με απώλεια ακοής

Βασικά δικαιώματα των πολιτών με απώλεια ακοής θίγονται λόγω της  ευρείας και υποχρεωτικής  σε πολλά κράτη- μέλη χρήση της απλής μάσκας προσώπου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Το μείζον αυτό ζήτημα αναδεικνύει η  Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν και ζητά να  στηριχθεί πανευρωπαϊκά η χρήση διάφανης μάσκας.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία έχουν προσχωρήσει,  και από τον Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων να μεριμνήσουν ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω σε αυτή τη κρίση.

Στην ερώτησή της, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει ότι τα άτομα  με κώφωση ή βαρηκοΐα, που εξαρτώνται από το διάβασμα των χειλιών,  στερούνται του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης στην ενημέρωση, όσο ισχύει η επιβολή του μέτρου της μάσκας. Όπως αναφέρει,  αντιμετωπίζουν καθημερινά  σημαντικές δυσκολίες επικοινωνίας  σε υπηρεσίες σε κλειστούς χώρους, όπως ιατρεία, σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς κ.α.  Ως  εκ τούτου καθίστανται πιο ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης, και  απώλειας της ατομικής τους  αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Δεδομένου ότι η κοινωνική προστασία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στις κοινωνικές προκλήσεις που οξύνονται λόγω της πανδημίας, η κυρία Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να παρέμβει και να ενημερώσει 

  • Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να εξασφαλιστούν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για άτομα με αναπηρία λόγω απώλειας ακοής, όπως η χρήση διάφανης μάσκας
  • Ποιες ενέργειες σχεδιάζει  ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης των πολιτών που χρησιμοποιούν ως μέσω επικοινωνίας τη νοηματική γλώσσα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης :  http://elenakountoura.gr/erotisi-pros-komision-gia-diafaneis-maskes/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί