Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού, μέσω της οποίας γνωστοποιεί τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης 13/5, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Φαίνεται πως δεν έφτανε το Νομοσχέδιο για την Παιδεία, που έφερε η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη, βάζοντας  ακόμη περισσότερους ταξικούς φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των φτωχών οικογενειών, το οποίο οι γονείς της το επιστρέφουμε ως αντιεκπαιδευτικό.   Το Υπουργείο Παιδείας  για  άλλη  μια  φορά «στα μουλωχτά» φέρνει  τροπολογία που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη!!!

Αυτή  η  τροπολογία  είναι το «κερασάκι  στην τούρτα» της  αντιεκπαιδευτικής πολιτικής  του ΥΠΑΙΘ. Είναι άκρως αντιπαιδαγωγική. Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και  δεν  έχει  καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν   θα καταγράφεται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Θεωρούμε  ότι  θα  δημιουργήσει  επιπλέον  προβλήματα  στην  εκπαιδευτική συμπεριφορά  και στην  ψυχολογία  των  μαθητών. Ουσιαστικά  το Υπουργείο Παιδείας  υποβαθμίζει  την ήδη  υποβαθμισμένη  εκπαίδευση,  που  έχουν σήμερα  τα παιδιά μας,  μετατρέποντας  τα σχολικά μαθήματα σε «big brother»!    

   Οι γονείς ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ στην κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι δικαίωμά  μας να το απαγορεύσουμε  για να προστατεύσουμε τους ανήλικους μαθητές από μορφές δημόσιας έκθεσης, που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας. Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας και όλοι μαζί προφυλάσσουμε τα παιδιά μας και την  ανθρωπιά μας. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/05/20 ΣΤΙΣ 12.00,

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Οι γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο σαν αντιεκπαιδευτικό και ζητάμε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή.

Μαζί με  τα παραπάνω  ήρθαν και  οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, που εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη» μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών, κρύβοντας μεθοδικά τις κρατικές ευθύνες ή τις μεταφέρουν στις σχολικές επιτροπές, δηλαδή παίρνουν για τις σημερινές έκτακτες ανάγκες τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. 

Ειδικότερα: 

  • Πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την  υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όταν οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, με δεδομένα τα τετραγωνικά των σχολικών αιθουσών και τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα; 
  • Οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολλά σχολεία έχουν χρόνια σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών. Με βάση τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για σχολική στέγη στον Δήμο μας, που ούτως ή αλλιώς ήταν ήδη μεγάλες. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο Δήμος και  κυβέρνηση  να αναλάβουν τις διαχρονικές τους ευθύνες απέναντι στο οξυμένο ζήτημα των κτιριακών υποδομών ! Απαιτούμε ανέγερση των αναγκαίων νέων σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και σοβαρή συνολική συντήρηση όλων των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου μας και όχι πρόσκαιρα μπαλώματα.
  • Επιπλέον προκύπτει το ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού, καθώς τα κυλικεία θα είναι κλειστά και το νερό του δικτύου ( πχ στις Μοίρες) ακατάλληλο.
  • Για τα απολυμαντικά και τις μάσκες τονίζουμε ότι πρέπει άμεσα  να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία και σε μεγάλη ποσότητα. Μόνο κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης συνιστά το γεγονός ότι έστειλε 90 φιάλες βακτηριδιοκτόνου για τα σχολεία του δήμου μας, μετακυλίοντας το βάρος στις σχολικές επιτροπές και στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων! Ζητάμε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). 
  • Μας ανησυχεί πολύ και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς δεν γνωρίζουμε αν τα σχολικά δρομολόγια θα αυξηθούν με βάση τους όρους που απαιτούνται για την ασφάλεια της υγείας των μαθητών. Με τα ισχύοντα  δεδομένα ο αριθμός των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία είναι αντίθετος σε κάθε μέτρο πρόληψης!  Η περιφέρεια Κρήτης οφείλει να λύσει το ζήτημα με την προσθήκη όλων των αναγκαίων δρομολογίων, και να πάρει εγκαίρως απόφαση για τα μαθητικά δρομολόγια στον δήμο Φαιστού. 
  • Για το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας,  θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου για μεταφορά των καθαριστριών της πρωτοβάθμιας δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο, καθώς το πρόβλημα θα φανεί, μόλις ανοίξουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Επίσης, οι περισσότερες σχολικές καθαρίστριες δεν είναι μόνιμες (μόνο 3 είναι οι μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία της α/θμιας) και η σύμβαση έργου με την οποία δουλεύουν αντιβαίνει στο να είναι στο σχολείο σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Συνάμα, ο απαιτούμενος καθαρισμός δυο φορές την ημέρα είναι πολύ λίγος σε καιρό πανδημίας. Χρειάζεται, μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορονοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες, κ.λ.π.). Γι αυτό ζητάμε ο δήμος να πιέσει το υπουργείο, ώστε να προχωρήσει στη μοναδική λύση που είναι η μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών και η πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όσων επιπλέον χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Επίσης, κουβέντα δεν έχει ειπωθεί για την ανάγκη πραγματοποίησης στα σχολεία μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών. Ούτε, βέβαια, για τη δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές, κ.λ.π.). 
  • Ούτε για την ανάγκη της παροχής των σχολικών γευμάτων, που είναι μια ανακούφιση για τις οικογένειες που εξαθλιώθηκαν περισσότερο, λόγω των αντεργατικών μέτρων με αφορμή την πανδημία, έχουμε απάντηση. Επιμένουμε να συνεχιστεί η διανομή τους! 

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα με κρατική ευθύνη και έκτακτη χρηματοδότηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Φαιστού να συνεδριάσουν με κάθε πρόσφορο μέσο, να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις και να οργανώσουν τη δράση τους. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/05/20 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ !

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί