Αν. Ξανθός: Σε ποια επιστημονική τεκμηρίωση βασίζεται η «γραμμή» της αποκοπής των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας  με θέμα την κατάργηση των ΤΕΠ ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων  και την υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ ,  κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α.Ξανθός . 

Ο κ.Ξανθός αναφέρει στην ερώτηση του ότι  σε πρόσφατη συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της κατάργησης των ΤΕΠ ως αυτοτελών τμημάτων των νοσοκομείων και της υπαγωγή  τους στο  ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, δηλαδή του  νέου φορέα που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΕΚΕΠΥ( Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και του ΕΚΑΒ. Σε μια φάση που η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη οργανωμένων και καλά στελεχωμένων ΤΕΠ , το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να σχεδιάζει τον  επιστημονικό, διοικητικό  και λειτουργικό «ακρωτηριασμό» τους  και την αποδυνάμωση  της «πρώτης γραμμής άμυνας» των δημόσιων  νοσοκομείων. 

Η πανδημία επίσης ανέδειξε την τεράστια σημασία της παρέμβασης που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών , με την θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και τη στοχευμένη ενίσχυση των ΤΕΠ με 500 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ. Κρίσιμη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση και να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών , είναι   η αυτοτελής στελέχωση των ΤΕΠ   με μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό . Μόνο ως οργανικό τμήμα του νοσοκομείου με επιστημονική όμως και λειτουργική  αυτονομία , μπορούν να ΤΕΠ να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να προσελκύσουν γιατρούς με εξειδίκευση στην επειγοντολογία. Η επιχειρούμενη αλλαγή θα προκαλέσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο ΕΣΥ χωρίς το παραμικρό όφελος στο επιχειρησιακό σκέλος και στη μετρήσιμη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος. Αυτό που απαιτεί η σημερινή φάση ανάπτυξης των ΤΕΠ ,  είναι η ενιαία κατεύθυνση για την  οργάνωση και τη λειτουργία τους , τα κοινά πρωτόκολλα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, η λειτουργική διασύνδεση με  την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), το καθηκοντολόγιο και η σαφής επιστημονική  δικαιοδοσία των μονίμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν προσληφθεί , καθώς και η αναμόρφωση του σημερινού αναχρονιστικού μοντέλου  εφημερίας των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο και στην Θεσσαλονίκη . 

Ο κ.Ξανθός , τονίζοντας ότι η αναβάθμιση της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και των ΤΕΠ είναι στόχος εθνικής σημασίας για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας , ρωτά τον Υπουργό Υγείας αν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση  για την  αποκοπή  των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία  , καθώς και αν θα  επιμείνει σ’ αυτήν , ναρκοθετώντας τη  μεταρρύθμιση στην Επείγουσα Ιατρική . 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας:

Θέμα : «Κατάργηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων και υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ»

Σε πρόσφατη συνέντευξη του (3/5/2020) ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της κατάργησης των ΤΕΠ ως αυτοτελών τμημάτων των νοσοκομείων και της υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, δηλαδή του νέου φορέα που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και του ΕΚΑΒ. Σε μια φάση που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών στο ΕΣΥ, με την θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και τη στοχευμένη ενίσχυση των ΤΕΠ με 500 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να σχεδιάζει τον επιστημονικό, διοικητικό και λειτουργικό «ακρωτηριασμό» της «πρώτης γραμμής άμυνας» των δημόσιων νοσοκομείων. Για να ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση και να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυτό που χρειάζεται είναι η συνολική αναμόρφωση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ΤΕΠ και, κυρίως, η αυτοτελής στελέχωση τους με μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο έτσι, ως οργανικό τμήμα του νοσοκομείου με επιστημονική όμως και λειτουργική αυτονομία, μπορούν να ΤΕΠ να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να προσελκύσουν γιατρούς με εξειδίκευση στην επειγοντολογία. Κάθε ιδέα αποσύνδεσης τους από τα νοσοκομεία και υπαγωγής τους στη επιστημονική και διοικητική ευθύνη μιας άλλης υπηρεσίας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για μετεκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική, για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών αλλά και για την αποτελεσματική συνεργασία των γιατρών του ΤΕΠ με τους εφημερεύοντες γιατρούς των υπόλοιπων κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου. 

Η επιχειρούμενη αλλαγή θα προκαλέσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο ΕΣΥ χωρίς το παραμικρό όφελος στο επιχειρησιακό σκέλος και στη μετρήσιμη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος. Αυτό που απαιτεί η σημερινή φάση ανάπτυξης των ΤΕΠ, είναι η ενιαία κατεύθυνση για την οργάνωση και τη λειτουργία τους, τα κοινά πρωτόκολλα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, η λειτουργική διασύνδεση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), το καθηκοντολόγιο και η σαφής επιστημονική δικαιοδοσία των μονίμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν προσληφθεί, καθώς και η αναμόρφωση του σημερινού αναχρονιστικού μοντέλου εφημερίας των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο και στην Θεσσαλονίκη. 

Επειδή η οργάνωση αυτοτελών και επαρκώς στελεχωμένων ΤΕΠ και η αναβάθμιση της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και είναι στόχος εθνικής σημασίας για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 

Ερωτάται ο Υπουργός : 

Σε ποια επιστημονική τεκμηρίωση βασίζεται η «γραμμή» της αποκοπής των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία και αν θα επιμείνει σ’ αυτήν, ναρκοθετώντας τη μεταρρύθμιση στην Επείγουσα Ιατρική; 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί