Θεός ο Κυριάκος!- Γιατί γελάτε κύριοι;

Σιγά μην ήξεραν ο Ησίοδος ή ο Αισχύλος ποια ήταν η Ευρώπη και δεν ξέρει ο “Μωυσής”!

Τί ξέρατε μέχρι τώρα ότι είναι η Ευρώπη; Κόρη του Φοίνικα και της Τηλεφασσας που την απήγαγε ο Δίας μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο; Κι έκανε μαζί της τρια παιδιά, τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνανα ;

Μα τι λέτε τώρα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έμαθε αλλιώς στο Χάρβαρντ και στα Κολάμπια. Σιγά να μην ήξεραν (και τα έμαθαν έτσι) ο Ησίοδος ή ο Αισχύλος.

Η Ευρώπη ήταν θεά. Τέλος!

(Καλά, εκείνος δεν ξέρει και πέταξε χθες αυτή την αρλούμπα, οι λογογράφοι του δεν ελέγχουν και λίγο; Έστω μέσα από τη google…)

Διαβάστε κι ακούστε λοιπόν τη δήλωση του “αρίστου”:

Σύμφωνα με τον μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια,για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο μεταμφιεσμένος ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Οι άλλες εκδοχές του μύθου

Σύμφωνα με τον Λουκιανό, η πρώτη ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στο Δικταίο άντρο, το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)
Αντίθετα σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, κάτι που αποτυπώνεται σε πάρα πολλά νομίσματά της πόλης αυτής.
Παιδιά του Δία και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν μόνο ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς (και οι δυο φέρονται ως κριτές στον Άδη των Ελλήνων): «μηδέ του κοσμολόητου Φοίνικα την κόρη ως αγαπούσα, που το Ραδάμανθυ μου γέννησε και τον ισόθεο Μίνω» (Ιλιάδα Ξ 310 – 322).
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Α 2 και Α 170 – 173), ο Μίνωας ήταν γιος ενός Έλληνα, μάλλον Κρητικού, που δεν αναφέρει το όνομά του (υπονοεί τον βασιλιά Αστέριο) και της Ευρώπης, πριγκίπισσας της Φοινίκης και αδελφός όχι του Ραδάμανθυ, αλλά του Σαρπηδόνα, ο οποίος συνεπλάκη με το Μίνωα για το ποιος θα πάρει τη βασιλεία και ηττηθείς πήρε τους στασιαστές του και πήγαν στη Μίλητο της Μ. Ασίας.
Σύμφωνα όμως με τον Όμηρο, ο Σαρπηδόνας ήταν γιος του Δία και της Λαοδάμειας, κόρης του Βελλεροφόντη, του ήρωα και ηγεμόνα της Λυκίας: «Τρία παιδιά απ’ αυτήν ανάστησε μετά ο Βελλεροφόντης, τον Ίσαντρο και τον Ιππόλοχο, στερνά τη Λαοδάμεια. Μαζί της πλάγιασε ο βαθύγνωμος ο Δίας, κι η Λαοδάμεια το χαλκαρματωμένο γέννησε ισόθεο Σαρπηδόνα» (Ιλιάδα Ζ 199 – 200).

(οι αναφορές από την wikipedia)

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

2 Άποψη για τα “Θεός ο Κυριάκος!- Γιατί γελάτε κύριοι;”

  1. AvatarAnti-logos

    Χαχαχαχα…… 22% των ψηφοφόρων, αποφάσισαν να ….. μορφωθούν. Αυτό δεν είναι “δια βίου μάθηση”, αλλά “ατέρμων διασκέδαση”…. #ΤιΨηφίσατεΡε…….

  2. AvatarΔήμος Σθένης

    Ντροπή σας! Πως τολμάτε ν’ αμφισβητείτε τον “Καλαμπιόπνευστο” Μωυσή; Α να χαθείτε πια!!! Και βέβαια θεά η Ευρώπη! Αφού την “πήδηξε” θεός; Εμείς δε λέμε: “του συντέκνου μας ο σκύλος, σύντεκνός μας είν’ κι εκείνος; Ε… τώρα τι φωνάζετε;

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί