Έφη Αχτσιόγλου: Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε κύμα απολύσεων και ανεργίας (Βίντεο)

«Η ύφεση είναι ως ένα βαθμό δεδομένη, διότι για δύο μήνες δεν λειτουργούσε τίποτα, αλλά το τι επιπέδου θα είναι εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή, αν έδωσε χρήματα να στηρίξει την εργασία, αν κράτησε τους ανθρώπους στις θέσεις τους ή δεν τους κράτησε και επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις, αν στήριξε τις επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, αν προστάτευσε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη βιοποριστική δυνατότητα για να μην καταρρεύσουν και παραχθεί ένα νέο κύμα φτώχειας στη χώρα», τόνισε την Κυριακή 10/5/20 η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, πρότεινε «το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται» και «να απαγορεύσει τις απολύσεις», συγχρόνως «να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες που είναι αποκλεισμένες από τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών», επίσης «να καλυφθούν όλοι όσοι είναι αόρατοι για την κυβέρνηση, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι με ένα επίδομα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ». Με αυτές τις παρεμβάσεις «θα μπορούσε να κρατηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά περίπου εκεί που την αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020».

Η κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «η πρόταση που καταθέσαμε ήταν κοστολογημένη, το χρονικό παράθυρο κλείνει αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να γίνουν πολλές από αυτές τις ενέργειες. Προέβλεπε “ζεστό” χρήμα στην αγορά 14 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι, μαζί με τους ευρωπαϊκούς, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση, επισήμανε, «δεν μπήκε ποτέ σε μία ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖA», αντιθέτως «προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρότασή του συνολικά και επικοινωνιακά».

Για τις επιλογές τους υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι οδηγούν «σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων και ανεργίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ουσιαστικά από τις 4 Μαΐου που άρχισαν να ξανανοίγουν οι απολύσεις είναι απελευθερωμένες».

Αναφερόμενη στις αστυνομικές επεμβάσεις εναντίον πολιτών στις πλατείες η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «είναι οι ίδιοι πολίτες που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση τους έδινε συγχαρητήρια για τη στάση που κράτησαν. Προφανώς πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Προφανώς, μετά από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια, πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και πρόνοια για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Αλλά τέτοιες εξάρσεις αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας δεν νομίζω ότι τις έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο κόσμος ούτε στις πλατείες ούτε πουθενά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια εκλογών δήλωσε ότι «με δεδομένες τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και το κύμα ύφεσης ίσως να είναι και αναπόφευκτες». Ο κ. Μητσοτάκης «δεν κλείνει αυτά τα σενάρια γιατί σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο σε σχέση και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί