Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου

Πλησιάζει η δεύτερη ημερομηνία- κλειδί για την σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

  Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φάση που ξεκινά από τη Δευτέρα 11 Μαΐου περιλαμβάνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls) η ημερομηνία άρσης του λουκέτου των οποίων, παραμένει ασαφής.  

Και εδώ θα ισχύουν οι κανόνες της πρώτης φάσης σε ό,τι αφορά στους κανόνες τήρησης υγιεινής ενώ στο εξής  επιτρέπεται στις λαϊκές, η πώληση βιομηχανικών ειδών.

  Επίσης ανοίγουν οι σχολές οδηγών. Για τις σχολές οδηγών είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο.

Επίσης υποχρεωτικά είναι τα γάντια μιας χρήσης και η χρήση αντισηπτικού.

  Σε ό,τι αφορά στους κανόνες για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου ισχύει:

– Έως 20 τμ-4 άτομα

– Από 20 έως 100τμ -4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ

– Άνω των 100 τμ -12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

– Άνω των 300 τμπου αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο  

Παράλληλα, ισχύει η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων ενώ σε ό,τι αφορά στις λαϊκές αγορές ορίζεται: 

-Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα

-Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.

– Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών. – Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.  

Πρεμιέρα και για τα σχολεία  

Τέλος από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Ήδη νωρίτερα σήμερα εστάλη σχετική εγκύκλιος με τους νέους κανόνες λειτουργίας.  

Μεταξύ αυτών ορίζεται πως ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα είναι 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα.  

Η απόσταση δε, μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί