Αν. Ξανθός: «Ανέτοιμη και ανίκανη για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαχείριση του προσφυγικού η κυβέρνηση»

Δήλωση Α. Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Η κυβέρνηση, εξ’ αιτίας των ιδεοληψιών και των πολιτικών ιδιοτελειών της, αποδείχθηκε ανέτοιμη και ανίκανη για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαχείριση του προσφυγικού. Εξέθεσε μάλιστα ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας μέσω του ΑΚΜΑ και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί κεντρικό πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η συγκυρία της πανδημίας ανέδειξε ότι, για πρώτη φορά, εκτός από την ανθρωπιστική κρίση που έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών, αρχίζει να είναι ορατός ο κίνδυνος μια σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας.

Έτσι λοιπόν, αντί για ένα νέο ν/σ που έχει αντικείμενο τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας», ας ασχοληθούν σοβαρά, έστω και τώρα, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία (Μεταναστευτικής πολιτικής και Υγείας) με τη δραματική επιδείνωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα με την πολύ ευαίσθητη υγειονομική πτυχή του. Τα ενδεικνυόμενα μέτρα έχουν υποδειχθεί από πολλούς. Η στρατηγική της αποσυμφόρησης των νησιών, της «πληθυσμιακής αραίωσης» και της μετεγκατάστασης των ευπαθών ομάδων που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ (χρόνιοι ασθενείς, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κλπ), καθώς και η ενισχυμένη υγειονομική παρουσία στα camps για την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση πιθανών κρουσμάτων Covid-19, είναι επείγουσας και ζωτικής σημασίας.

Αλλιώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να υλοποιηθεί επιλεκτικά στον προσφυγικό πληθυσμό η υγειονομικά καταστροφική λογική της «ανοσίας αγέλης». Αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αυστηροποίηση στην πολιτική ασύλου, αλλά έμφαση στην ιατρικά και επιδημιολογικά τεκμηριωμένη φροντίδα ανθρώπων που αποτελούν τον ορισμό της ευαλωτότητας και που η υγεία τους, αλλά και η Δημόσια Υγεία, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί