Ν. Ηγουμενίδης: Η Κυβέρνηση ακόμη… «εξετάζει» τι θα κάνει για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο νερό

Απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του νερού

Με καθυστέρηση διαβιβάζει σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών την απάντηση στην ερώτηση που έχουν από 27 Μαρτίου καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα βασικά κοινωνικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας» – και με ειδική αναφορά στο θέμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ύδρευσης.

Μέσα από την απάντηση του ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών δεν απαντά στα ερωτήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ούτε αναφέρει συγκεκριμένες ενέργειες ή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, παραπέμποντας το θέμα αφενός στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ και τους δήμους, αφετέρου στο …μέλλον.

Ενδεικτικό είναι ότι όλη η πρώτη παράγραφος της απάντησης «αφιερώνεται» σε όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ, ενώ στη δεύτερη παράγραφο ο Υφυπουργός υποχρεώνεται και αναφέρει το εξής: «το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει όλες τις παραμέτρους των προτεινόμενων μέτρων (μη διακοπή της παροχής νερού για απλήρωτους λογαριασμούς, μη αύξηση τιμολογίων μέχρι τέλους του έτους, δυνατότητα παράτασης εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης) και αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες».

Σχετικά με την εν λόγω απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Μετά από καθυστέρηση 1μιση μήνα το αρμόδιο Υπουργείο απαντά ότι ακόμη …«εξετάζει» όλες τις παραμέτρους για τα μέτρα που πρέπει να λάβει ώστε να διασφαλίσει σε όλους τους πολίτες ένα από τα βασικότερα αγαθά δηλαδή το νερό. Εμμέσως η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υφυπουργού παραδέχεται ότι δεν έχει πράξει ακόμη κάτι. Εξαιτίας της απουσίας εκ μέρους της Κυβέρνησης αντίστοιχων μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση από τις 18 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σχετικά με την ύδρευση: Πρώτον, καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους (το ίδιο και για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό). Δεύτερον, παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες. Και, τρίτον, διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από την πολιτεία, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Δυστυχώς, ακόμη μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση … «εξετάζει» τι θα κάνει. Ωστόσο, το νερό παραμένει ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί