Η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο You Tube

Την Πέμπτη 7 Μαΐου

Με την παράσταση «Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών» συνεχίζονται την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube.

H παράσταση  είχε ανέβει στις 23 Αυγούστου του 2019, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη,  μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». 

Η διαδικτυακή της πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 21.30 στο link: https://bit.ly/2Wx982n

Η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών» αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρουσβέλη. 

Η επίδραση των Κρητών διανοουμένων που εξ’ αιτίας της απειλής των Τούρκων εγκαταστάθηκαν στα Επτάνησα, συνέβαλε κατά πολύ στην άνθιση του Επτανησιακού θεάτρου. Η σύζευξη της Επτανησιακής λαϊ­κής παράδοσης και ομιλίας με τη στερεή δομή της Κρητικής δραματουρ­γίας, δημιούργησε μια νέα σχολή στο θέατρο και γέννησε συγγραφείς που σήμερα θεωρούνται οι πρωτοπόροι της Ελληνικής δραματουργίας.

Μεταξύ αυτών, ο Σαβόγιας Ρούσμελης, δεύτερης γενιάς Κρητικός, γεννημένος στη Ζάκυνθο περί το 1725. «Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών», [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντα­σύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας. Η εμφανής επιρροή του Κατζούρμπου στο κείμενο, μαρτυρεί ότι ο συγ­γραφέας μάλλον είχε στα χέρια του το έργο του Χορτάτζη. Η γλώσσα του, κρητικοζακυνθινή διάλεκτος, αναδεικνύει τις επιδράσεις του κρη­τικού ιδιώματος, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων του αντλούνται από τα τυπικά πορτραίτα της Κρητικής, αλλά και της Ιταλικής κωμωδίας.

Συντελεστές: 

Διασκευή: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Έρση Βασιλικιώτη, Νίκος Γκεσούλης

Σκηνικά, κοστούμια: Ματίνα Γεωργά

Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Τσιούμας

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Παπαδάκη

Παραγωγή: ΕΩΣ ΑΜΚΕ

Συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

Κάτια Σπερελάκη

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

Βασίλης Βλάχος

Γιώργος Μελισάρης

Ηλίας Γκογιάννος

Σάκης Σιούτης

Νατάσα Παπαδάκη

Βασιλική Στρακαντούνα

Μελίσσα Στοϊλη

Νίκος Λύτρας

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί