ΣΥΡΙΖΑ: Η θεσμοθέτηση voucher αντί επιστροφής χρημάτων θα πρέπει να είναι προαιρετική επιλογή

«Το κράτος οφείλει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την τήρηση της νομοθεσίας»

«Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και του ισχυρού πλήγματος στον ελληνικό τουρισμό, το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη θεσμοθέτηση μέτρων με κρατική εγγύηση με στόχο την ταυτόχρονη προστασία των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» αναφέρει το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «η θεσμοθέτηση του voucher αντί της επιστροφής χρημάτων θα πρέπει να είναι προαιρετική επιλογή, να προσφέρεται μόνο ως εναλλακτική στην αδυναμία καταβολής των χρηματικών αποζημιώσεων, και σε κάθε περίπτωση να προϋποθέτει απαράβατα την εκ των προτέρων σύμφωνη γνώμη των καταναλωτών, χωρίς παραβίαση ή παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επιβάλλεται να έχει οριζόντια εφαρμογή, για το σύνολο των παρόχων υπηρεσιών στην τουριστική αλυσίδα (ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, τουρ οπερέιτορς, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες κτλ.), προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να μη συνιστά διακριτική μεταχείριση».

«Απαιτείται να έχει κρατική εγγύηση, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές και τα δικαιώματά τους που απορρέουν σε κάθε περίπτωση από την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και σε αυτό της αδυναμίας πληρωμών ή των πτωχεύσεων.

Οι δε επιχειρήσεις που με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πίστωση χρόνου για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους, ενθαρρύνονται καταρχάς να τηρήσουν τη νομοθεσία και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό τις προκαταβολές που έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές και άλλες επιχειρήσεις» τονίζει το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άμεσα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν ενισχύσεις ρευστότητας, με ρήτρα ώστε να επιστρέψουν άμεσα τις προκαταβολές που έχουν λάβει από καταναλωτές και άλλες επιχειρήσεις. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να είναι με τη μορφή άτοκου δανεισμού με προτεινόμενη περίοδο χάριτος 2 ετών και διάρκεια αποπληρωμής ενδεικτικά από 5 έως 8 έτη, που δίνει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου από τους 18 μήνες του voucher.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δημιουργία ειδικού εγγυοδοτικού ταμείου ή μηχανισμού χρηματοδοτικών εργαλείων, που να εξασφαλίζει συνολικά στο πλαίσιο της ρευστότητας την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές που έχουν ζημιωθεί λόγω των εκτεταμένων ακυρώσεων.

Το κράτος οφείλει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και ταυτόχρονα για τη διαφύλαξη της διεθνούς εικόνας και φήμης της Ελλάδας όχι μόνο ως ελκυστικού προορισμού αλλά και ως αξιόπιστου τουριστικού προορισμού, που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και μεριμνά για τους επισκέπτες του που εμπιστεύονται την χώρα μας και τον τουρισμό μας» καταλήγει το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί