Στην Ολομέλεια το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ (Live)

Σήμερα φέρνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο, μέσω φαστ τρακ διαδικασίας, αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10). Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παράλληλα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, δίνεται μισθός 8.314 ευρώ τον μήνα στα golden boys της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας τόσο επί της διαδικασίας συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου όσο και επί τεσσάρων άρθρων.

Το αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝ.ΑΛΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία.

Τη νομιμότητα του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκαν ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Μπουκώρος, και ο αρμόδιος ο Κωστής Χατζιδάκης υποστηρίζοντας ότι καμία απολύτως παραβίαση του Συντάγματος δεν γίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 44 για τη χρήσης γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και το άρθρο 99 το οποίο αφορά τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων και είναι το μόνο που αποσύρθηκε γιατί ο υπουργός έκρινε ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

«Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ», τόνισε ο κ. Χατζιδάκης και ισχυρίστηκε ότι θα ληφθούν σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς, παρά το γεγονός ότι πάνω από 170 οργανώσεις, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες έχουν ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις και απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορεί να περιμένουν το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες.

»Είναι επείγοντα τα ζητήματα και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τους δασικούς χάρτες και τους αγρότες που είναι σε ομηρία, η επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που φθάνουν και τα 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες κάνουν μέχρι 100 μέρες».

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «στο άρθρο για τη χρήση γης μπαίνει απλώς ένα γενικό πλαίσιο, στο άρθρο 48 επιταχύνουμε τη διαδικασία για το δασολόγιο που κληρονομήσαμε και δεν το στέλνουμε στις καλένδες, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα χρειαζόμασταν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα αφορούσε τη μισή Ελλάδα».

Οι εισηγητές

Όμως, τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν». 

Όπως σημείωσαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας». «Αυτή η αυτοκρατορική απόφαση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ., Ιωάννης Οικονόμου, αντέτεινε ότι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, είναι ευθεία αμφισβήτηση της αρχής της δεδηλωμένης. Και ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Άγγελος Συρίγος, αντέτεινε πως, σε ό,τι αφορά το άρθρο 44 για τον χωροταξικό σχεδιασμό, «δεν γίνεται κανένας καθορισμός χρήσης γης, αλλά ορίζεται το πλαίσιο, το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντινομία ή αντίφαση με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σωστά προχωράμε στις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργική χρήση της Βουλής, που δεν πρέπει να σταματά ούτε με πόλεμο». Αναφορικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος έχει αντιρρήσεις σοβαρές, όπως για το άρθρο 93, ωστόσο, όπως είπε, δεν θα μετατρέψει τις πολιτικές συζητήσεις σε συνταγματικό διάλογο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαφώνησε με την διαδικασία συζήτησης και αντέτεινε ότι η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφορούσε ζητήματα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, έκανε λόγο για σειρά άρθρων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, με ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία αποφασίζει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ωστόσο συμφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Εκτός από τα ζητήματα περί αντισυνταγματικότητας, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, εμπεριέχει πολλές φωτογραφικές διατάξεις που ασκούν βίαιη και ωμή επέμβαση στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Χήτας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. «Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», είπε και ζήτησε «την απόσυρσή του, ώστε να έρθει προς συζήτηση με ανοιχτή και όχι με κλειστή τη Βουλή».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του άρθρου 48, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του περιορίζουν, δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.

Τέλος, ο προεδρεύων του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, μόνο από τη ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ρωτούν αν είναι ενήμερη για τις για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία και αν αυτές συνάδουν με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου.

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα

Κλιμακώνουν τις δράσεις τους τα περιβαλλοντικά κινήματα και δεκάδες συλλογικότητες από ολόκληρη τη χώρα για την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη που φέρνει αύριο προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα, μέρα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή, στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Όπως ανέφερε η «Αυγή της Κυριακής», το νομοσχέδιο υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» διαλύει το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, τις οποίες ανοίγει σε ασύμβατες και βαριές δραστηριότητες, ευτελίζει έως εξαφανίσεως τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου έργων και δραστηριοτήτων, μετατρέπει σε λάστιχο τα επίπεδα και τις κατηγορίες στην πυραμίδα του χωρικού σχεδιασμού, θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Κυρίως φαίνεται να εξυπηρετεί την παρασιτική τρόικα εσωτερικού και τα «θέλω της», προ του 2015, αλλά και ποικιλώνυμα συμφέροντα. Από την Ελληνικός Χρυσός, με την κατάργηση της αδειοδότησης, στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της, την απελευθέρωση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών σε Μεταξουργείο και Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας, έως την τακτοποίηση εγκαταστάσεων ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στη Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του όρους Αιγάλεω.

«Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποσαθρώνει πλήρως την προστασία στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000» τονίζουν η Ελληνική Ορθολογική Εταιρία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Περιβαλλοντικής.

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για ένα καίριας σημασίας νομοθέτημα, καθώς –πλέον των αλλαγών που επιφέρει στη διαδικασία αδειοδότησης έργων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο– αλλάζει άρδην την περιβαλλοντική προστασία της χώρας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και δη προς το χειρότερο.

Την ίδια στιγμή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Συγκεκριμένα ρωτούν την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τις για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία και αν αυτές συνάδουν με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου και συγκεκριμένα αν συμφωνούν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων οδηγιών.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, η Δύναμη Ζωής, η Ανοιχτή Πόλη και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για οικολογικό πραξικόπημα, που παραβιάζει την δημοκρατία, επαναφέρει μνημονιακές ρυθμίσεις και αντίκειται στην διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία» τονίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» πρωθυπουργού.

Η Δύναμη Ζωής λέει “όχι” στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που «καταστρέφει το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο που καταργεί το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος,  που ανοίγει το δρόμο στην καταστροφή της φύσης, που αφήνει απροστάτευτες τις περιοχές natura, στο όνομα μιας… αβίωτης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος. Να μην επιτρέψουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση «προτάσσει την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συμφέροντος σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας» ζητά η Ανοιχτή Πόλη και δίνει σήμερα ραντεβού στις 6μμ στη συμβολή Όθωνος και Αμαλίας, «με το πανό και τη μαχητικότητά μας. Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αντιστεκόμαστε σε σχεδιασμούς που υπονομεύουν το περιβάλλον και τις ζωές μας».

Τι προβλέπει αναλυτικά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο:

   – Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Natura

   – Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

   – Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

   Επίσης:

   – Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

   – Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

   – Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

   – Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

   – Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

   – Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

   – Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

   – Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

   – Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

   – Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

   – Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

   – Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα γίνει η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα προχωρήσει και σε νέες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις φορέων και κομμάτων ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση δύο τροπολογιών που αφορούν ενεργειακά και χωροταξικά θέματα.

Μίλησε επίσης για «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο τομή, που όπως είπε, έρχεται «μετά τις πολιτικές για απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή εξοικονόμηση, απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας».

Σ. Φάμελλος: Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» πρωθυπουργού

«Η τακτική του κυρίου Χατζηδάκη και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση λόγω του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Όταν ο Υπουργός, αντί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο, εκδίδει επίσημα δελτία τύπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο εισηγητής στην τοποθέτηση επί των άρθρων αφιέρωσε δεκατρία λεπτά στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ μοιράζει Δελτία Τύπου στα εθνικά αλλά και στα περιφερειακά ΜΜΕ προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα αποδίδει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει συζήτηση για το αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου. Απαγορεύσατε στους βουλευτές να συμμετέχουν κανονικά στην επιτροπή και μετά μάς λέτε ότι μας κάνετε και χάρη επειδή οι τοποθετήσεις μας είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια. Και ενώ σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται μόνο δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην Προανακριτική επιτροπή επιλέξατε να συμμετέχουν επτά. Είναι υποκριτική η τακτική σας. Και αφού προγραμματίζετε από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή να συνεδριάζει με πλήρη σύνθεση των επιτροπών, γιατί δεν περιμένατε έστω μία εβδομάδα για φέρετε το σχέδιο νόμου; Αποδεικνύεται έτσι η ενοχή σας και το σχέδιό σας να φιμώσετε τη Βουλή. Μας κατηγορείτε ακόμη ότι ανεβάζουμε τους τόνους. Μα θα ήταν δυνατόν να μην ανεβάζουμε τους τόνους όταν θέτετε σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας; Εκτός εάν θέλετε να μας στερήσετε και το δικαίωμα λόγου», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανέφερε στη συνέχεια τους φορείς που αποκλείστηκαν από τη συζήτηση την προηγούμενη ημέρα: το σύλλογο εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), τους δασοπόνους, την επιτροπή του Δικτύου Φύση 2000 -τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας για τη βιοποικιλότητα-, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τους μηχανικούς περιβάλλοντος, και τους δύο συλλόγους χωροτακτών και πολεοδόμων, την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή τις εκατόν τριάντα (130) οργανώσεις που συγκεντρώνουν υπογραφές για την απόσυρση του νομοσχεδίου, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την ΜΚΟ Καλλιστώ, τους οικιστές που τους αφορούν οι οικιστικές πυκνώσεις, την Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Αθηναίων, τον ΑΔΜΗΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Σύνδεσμο βιομηχανιών πλαστικού, και άλλους πολλούς.

Απέδειξε στη συνέχεια τις μεγάλες αντιφάσεις της κυβέρνησης όπως, ότι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης διατείνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που μεταφέρει την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια αποτελεί αίτημα των Δήμων στα νησιά, η αλήθεια είναι ότι έχει λάβει και ο ίδιος επιστολές από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τους Δημάρχους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που καταφέρονται εναντίον της εν λόγω ρύθμισης, καθώς και η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ερώτηση της Ανοιχτής Πόλης προς το Δήμαρχο Αθηναίων, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη ρύθμιση που εισήχθη την Παρασκευή, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα στο σχέδιο νόμου που αλλάζει τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το μετατρέπει σε ξενοδοχειούπολη, εκτοπίζοντας την κατοικία, στην οποία απάντησε πως “θα το μελετήσουμε”. Από αυτό προκύπτει η ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποτιμούν  την Αυτοδιοίκηση και τη διαβούλευση, καθώς και ότι προωθείται μια ρύθμιση για το κέντρο της Αθήνας χωρίς κανένα σχεδιασμό και στα κρυφά, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι πήραν θέση πριν από τη ρύθμιση.

Ο Σ. Φάμελλος διάβασε σημεία της ανακοίνωσης των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ για το σχέδιο νόμου και την κατάργηση των Φορέων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους παρότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία διαβούλευσης:

H μη κλήση μας στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτελεί μια δόλια πράξη πολύ καλά μεθοδευμένη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της διαρκούς άρνησης του Υπουργού κ. Χατζηδάκη να συναντήσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Ο κ. Υπουργός θεωρεί προφανώς ότι οι εργαζόμενοι στις Προστατευόμενες Περιοχές δεν έχουν τίποτα σημαντικό να του πουν. Η πλήρης απαξίωση της επιστημονικής τους γνώσης και της 14ετούς εμπειρίας τους στο πεδίο και στους Φορείς Διαχείρισης, είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει τις προθέσεις του Υπουργού ο οποίος προφανώς δεν θέλει να ακούσει κανέναν και τίποτα, διότι πραγματική του επιδίωξη είναι να εκτελέσει ψυχρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει καταστεί προφανές πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως άλλωστε έχει ήδη χαρακτηριστεί και από πολλές ΜΚΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Υπουργός – εκτός από τους εργαζόμενους –  ποτέ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το Συντονιστικό όργανο των Προέδρων των Φ.Δ., που στην συντριπτική τους πλειονότητα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου με πολλά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση των  Φορέων Διαχείρισης.

Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου του Υπουργείου του (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών). Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη του επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου του, της Επιτροπής Φύση 2000. Ποτέ δεν άκουσε τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που ισχυρίζεται ότι έκανε. Παρευρέθηκε ο κ. Υπουργός στην διαβούλευση – με μορφή ημερίδας – που οργάνωσε το ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν άκουσε όμως, το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων που τον καλούσε όχι μόνο να μην υπαχθούν οι Φορείς Διαχείρισης στις Περιφέρειες, αλλά αντιθέτως να στηριχθούν με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις καθώς το έργο τους κρίνεται σημαντικά θετικό. Ο κ. Υπουργός όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα, αλλά το διαστρέβλωσε εντελώς ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του. Η υπαγωγή βεβαίως στις Περιφέρειες δεν προχώρησε διότι προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος και όχι διότι εισακούστηκαν (δήθεν) οι συμμετέχοντες φορείς.

Προφανώς δεν άκουσε και την συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1.600 σχολίων που κατατέθηκαν στην – κατ΄ επίφαση όπως αποδείχθηκε – ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, που ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη ασκούσαν δριμεία κριτική στις διατάξεις του.

Ούτε βέβαια τις Περιβαλλοντικές ΜΚΟ τις οποίες ο κ. Υπουργός «υπερηφανεύεται» ότι συναντά τακτικά κάθε δίμηνο, εκμεταλλευόμενος τις συναντήσεις αυτές αλλά και τις ίδιες τις οργανώσεις, ως άλλοθι δήθεν διαβούλευσης και παροχής συναίνεσης στα σχέδιά του. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ίδιες οι ΜΚΟ είναι αυτές που τον κατηγορούν δημόσια για διάπραξη «πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος», ενώ τον καλούν σχεδόν σύσσωμες, να αποσύρει το νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η «ανεπάρκεια» των Φορέων Διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκειά τους καθώς από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, αυτοί αποτέλεσαν τον θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν ανάχωμα στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί και όχι η ανεπάρκειά τους. Και προφανώς δεν θα ακούσει και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δύο σχετικές πλατφόρμες και αγγίζουν τις 25.000 και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, τόνισε ο Σ.Φάμελλος, κάτι που λένε ακόμη η WWF και η Greenpeace. Έθεσε ακόμη σειρά ζητημάτων που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους φορείς στον Υπουργό ΠΕΝ: «Το ΓΕΩΤΕΕ μάς ενημέρωσε εχθές ότι, αν και είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, δεν είχε καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, οι γεωτεχνικοί, οι δασολόγοι, οι γεωπόνοι, δηλαδή και αυτοί που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα και τους δασικούς χάρτες, δεν είχαν ιδέα. Τα μισά άρθρα τα έμαθαν Παρασκευή μεσάνυχτα και είπαν επίσης, ότι επαγγελματίες που δεν έχουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο θα λαμβάνουν απόφαση αν κάποια έκταση είναι δάσος, κάτι που έχει καταδικάσει στο παρελθόν και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως η ΓΕΝΟΠ είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ που ξεπουλάτε είναι ένα κερδοφόρο μονοπώλιο. Η WWF ότι πρέπει να σταματήσει όλο αυτό γιατί περιλαμβάνει εξαιρετικά προβληματικές και φωτογραφικές διατάξεις, μίλησε για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, για ανησυχία για τα Προεδρικά Διατάγματα προστατευόμενων περιοχών. Η Greenpeace αναφέρθηκε σε ανήκουστο φαινόμενο, στο ότι είναι σουρεαλιστικό αυτό που ζούμε με το νομοσχέδιο. Με τον Συνήγορο του Πολίτη να υπογραμμίζει ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και ότι δεν θα παρέχεται διαφάνεια και νομιμοποιητική βάση για την εφαρμογή των διατάξεων στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Μόνο από τη διαβούλευση (στην επιτροπή της Βουλής) προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο περιβαλλοντικής πανδημίας που προσπαθείτε να περάσετε κάτω από τα ραντάρ»

«Εμείς μένουμε σπίτι και εσείς κάνετε τη δουλειά σας, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς ξεπουλάτε δημόσια περιουσία κύριε Χατζηδάκη, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς τακτοποιείτε ημετέρους, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς σαρώνετε το ελληνικό περιβάλλον. Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας όσον αφορά στο περιβάλλον. Θα νιώθετε την ανάσα μας δίπλα σας σε κάθε βήμα γιατί έχουμε γνώση, κοινωνική νομιμοποίηση, καθώς και επειδή αναγνωρίζουμε ότι έχουν προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη και η περιβαλλοντική αειφορία. Γιατί έχουμε αρχές και αξίες. Όταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει αυτό το έγκλημα, δεν μπορεί το έγκλημα αυτό να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» Πρωθυπουργού». ​

«Βολές» και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αρμόδια Επιτροπή

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, επέκρινε τη κυβέρνηση ότι περιορίζεται να δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι τους μικρούς παραγωγούς και ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες και ζητήματα στα νησιά,

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για εγκληματικό, αντιδραστικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και των εθνικών ενεργειακών δικτύων σε ιδιώτες.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις εξορύξεις σε Νατούρα περιοχές, κάνοντας λόγος για «φωτογραφικές διατάξεις που θα έχουν τεράστιες, εγκληματικές επιπτώσεις στη προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας».

«Προωθείται η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

«Το νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” στην πραγματικότητα αποδυναμώνει το νομικό πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις, το κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο καθώς και στο Σύνταγμα.

Με ένα νομοσχέδιο που ολοκλήρωσε με 66 άρθρα και μέχρι να φτάσει στη Βουλή έφτασε τα 130 (!) το ΥΠΕΝ προωθεί την ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που συνοδεύεται προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. 

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας θυμίζει τον παλιό καλό καιρό που πίσω από τον τίτλο του εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, δασικής νομοθεσίας περνούσαν οι πιο επιθετικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κεφαλαίου, εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών και περιθωριοποίησης της βούλησης της κοινωνίας. Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι και να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με όσους αγωνίζονται για την απόσυρσή του. Ο αγώνας μας για μια περιβαλλοντική πολιτική που θα σέβεται την ίδια την φύση, τον άνθρωπο και θα μεριμνά για ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον δε σταματά – τώρα μόλις ξεκινά και αφορά όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Στο όνομα μιας αβίωτης ανάπτυξης, η κυβέρνηση μαυρίζει τις ζωές μας»

Η «Δύναμη Ζωής» κατέθεσε εκ νέου την περασμένη Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την πρόταση ψηφίσματος που ζητεί την «άμεση απόσυρση του καταστροφικού και αντιπεριβαλλοντικού Νομοσχεδίου». Καθώς το αρχικό της αίτημα δεν συμπεριελήφθη ως κανονικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συγκληθεί σήμερα, Δευτέρα, 4 Μαίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο που «υπονομεύει το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, τον δασικό μας πλούτο», παρατηρεί μεταξύ άλλων η Δύναμη Ζωής.

«Με βάση το προφίλ που καλλιεργούσε ο κ. Μητσοτάκης, μερικές περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν την ελπίδα ότι θα έχουμε μια πιο “πράσινη” διαχείριση του περιβάλλοντος», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο». Όπως τόνισε, τώρα μας πέταξαν στο κεφάλι μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ένα νομοσχέδιο που το μόνο πράσινο που έχει είναι, το οποίο ουσιαστικά δίνει πράσινο φως στα πιο αδηφάγα μικρά και μεγάλα συμφέροντα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δασών, των θαλασσών, του αέρα που αναπνέουμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί