Νέα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον κυβερνητικό εμπαιγμό των ανθρώπων του Πολιτισμού

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύσει με δήλωσή του (4/4/20) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτση, με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Πολιτισμό:

«Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου συνιστούν εμπαιγμό για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν λίγους και αποκλείουν πολλούς. Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας “επιπλέον” 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά «αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό». Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.

Εντέλει, οι σημερινές αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Πρόταση που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του πολιτισμού και συνδέεται με μια ευρύτερη αντίληψη για τη σημασία της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μια πολυτέλεια. Την καλούμε κυρίως να καταλάβει ότι η προστασία των εργαζόμενων – κάθε κλάδου – δεν είναι περιττό βάρος. Είναι μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης».

Οι πίνακες με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι καλλιτέχνες καλύπτονται από τα μέχρι τώρα μέτρα», ισχυρίστηκε ο Πέτσας

Θυμίζουμε ότι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να κάνει λόγο μόνο για τις ενεργές συμβάσεις πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων. Δεν πραγματοποίησε κανένα σχόλιο για τη γενικότερη κατάσταση των σχέσεων εργασίας που επικρατεί στον χώρο, αλλά και ούτε για το γεγονός πως κανονικά αυτή την περίοδο θα συνέχιζε σε έντονο βαθμό η πολυαναμενώμενη θερινή περίοδος που θα έδινε ανάσα σε πολλούς καλλιτέχνες.

Αντ΄αυτού, ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε στο ελάχιστο κονδύλι των 15 εκ. ευρώ που έχει παραχωρηθεί στο υπ. Πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους επαγγελματίες του Πολιτισμού που δεν μπορούν να καλυφθούν από ένα τόσο μικρό ποσό. Οι υπόλοιποι μάλλον παραπέμπονται στα προγράμματα μοριοδότησης που προσφέρονται από το υπ. Εργασίας, που πέραν των άλλων έχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και αφορούν μικρή μερίδα επαγγελματιών.

«Όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις», σχολίασε ο κυβ. εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, ο κ. Πέτσας σημείωσε:

«Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί