Στη βουλή η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κατέθεσε ο βουλυτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα της περιόδου της Πανδημίας με παρεμβάσεις προβάλλει ως σημαντικό το ρόλο “της αυτοδιοίκησης” και ότι στηρίζει τους Δήμους, ώστε “να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης”.

Αντικειμενικά σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας προκύπτει η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των δήμων με αιχμή την καθαριότητα για τη δημόσια υγειά και τις κοινωνικές τους υποδομές, στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ηλικιωμένων, κλπ.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών με απανωτές δηλώσεις του ανάγει την καθαριότητα στις πόλεις ως ένα από τα κρίσιμα μεγέθη προστασίας της δημοσίας υγείας, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να ανταποκριθούν με επάρκεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων.

Κάποιες δημοτικές αρχές πατώντας πάνω στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στις 14-3-2020, επιλέγουν την ιδιωτικοποίηση, δυνατότητα που τους δόθηκε από την ΠΝΠ και προσλαμβάνουν έκτατο προσωπικό (4μηνιτες) με την δικαιολογία ότι μπορεί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να ασθενήσουν από τον κορονοϊό και να μπει η υπηρεσία σε καραντίνα (Δήμος Λαγκαδά).

Με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ οι Δήμοι πήραν μέτρα αποσυμφόρησης για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας. Οι ελλείψεις όμως του προσωπικού που απαιτείται να είναι στην πρώτη γραμμή για την καθαριότητα, με την αύξηση των σκουπιδιών λόγω της καραντίνας είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση αρκείται στα λόγια συμπάθειας για το έργο των εργαζομένων. 

Εκτός από το να ικανοποιηθεί το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε αυτές τις συνθήκες εργασίας για την ανταπόκριση τους στις αυξημένες ανάγκες, είναι ορθό και κυρίως δίκαιο να χορηγηθεί στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση έκτακτο επίδομα.

Ερωτάται κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου:

  • Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση;
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες και να καταργηθούν όλες οι περιοριστικές μνημονικές δεσμεύσεις, στις προσλήψεις προσωπικού;
  • Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί