Τα κόμματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τα μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Την ιδιαιτερότητα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, υπό το βάρος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επισημαίνει στο μήνυμά του για την ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη διαχρονικότητα «του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, και εργασιακά δικαιώματα».

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, τούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη πανδημία, η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό μήνυμα του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, και εργασιακά δικαιώματα, ως πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μια πανδημία που αποκάλυψε με τον πιο έντονο τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερου δόγματος, της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Συγχρόνως, ανέδειξε την απλή αλήθεια, ότι ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες για οικονομική και κοινωνική ευημερία. Στις δύσκολες ώρες ήταν οι εργαζόμενοι στην υγεία, στα καταστήματα τροφίμων, στις υπηρεσίες ντελίβερι, στην καθαριότητα, οι «αόρατοι» εργαζόμενοι, που στήριξαν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα υπερισχύσουν η στήριξη των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να σταθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία ή οι νεοφιλελεύθερες συνταγές για την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών, ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας και γενίκευση των απολύσεων.

Δυστυχώς, ακόμη και σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και την πλήρη ταύτιση με τις επιταγές του ΣΕΒ, με μέτρα όπως η κατάργηση της δήλωσης των ωραρίων, η επιδότηση της αναστολής εργασίας (με 533 ευρώ το μήνα) και όχι των μισθών, οι διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και την υποχρεωτική κινητικότητα των εργαζομένων και ακόμα περισσότερο με το «νέο εργατικό δίκαιο» πλήρους απορρύθμισης της εργασίας που σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Για αυτό και επιτρέπει την προσεχή Δευτέρα, το άνοιγμα 70.000 επιχειρήσεων, δίχως κανένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στους δρόμους της διαπλοκής. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επωφεληθούν από την πανδημία, για να περάσουν αντεργατικές και αντιδραστικές πολιτικές, όπως το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Με οδηγό τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων, θα παλέψουμε για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, για βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους και όλες.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι υγιείς δυνάμεις του εργατικού κινήματος να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αφήνοντας στην άκρη τους εκφραστές της παθογένειας, του συμβιβασμού, αλλά και του αδιέξοδου απομονωτισμού. Με σχέδιο, γνώση των νέων δεδομένων και συνεχείς αγώνες, μαζί με τα συνδικάτα στην Ευρώπη και τον κόσμο, να σταθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία στη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε

Ο κόσμος της εργασίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, θα τιμήσει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με πολύμορφες συμβολικές δράσεις. 

Γεννηματά: Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα

«Πρωτομαγιά, μέρα συμβολική. Ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης. Νέες απειλές, νέοι αγώνες. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα», τονίζει η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Η κρίση που δημιουργεί η πανδημία, απειλεί δικαιώματα δεκαετιών. Οι νέες μορφές απασχόλησης σημαίνουν για πολλούς μισή δουλειά μισό μισθό», αναφέρει.

Φωτογραφία ΑρχείουEUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα από το παρελθόν, μια γλώσσα ξύλινη. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Και όμως… Οι αξίες και οι αρχές μας είναι τώρα πολύτιμες όσο ποτέ» υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά και επισημαίνει πως για τους σοσιαλιστές και δημοκράτες, «το κράτος είναι μπροστά, ώστε να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω στα δύσκολα. Να διασφαλίζει την εργασία, τα δημόσια αγαθά, να προστατεύει τη ζωή και την ποιότητας της ζωής. Μια νέα πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αναγκαία. Ένας νέος δρόμος δημοκρατίας, δικαιοσύνης αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογραμμίζει ακόμη πως, «με όπλα τις προτάσεις μας, τις δικαιωμένες αξίες μας και τις μεγάλες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της Παράταξης της Αλλαγής, δίνουμε τον αγώνα μαζί με κάθε πολίτη για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι πολλοί και αδύναμοι, για να λάμψει ξανά η ελπίδα στη ζωή μας».

Κουτσούμπας: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με την ευκαιρία των συμβολικών συγκεντρώσεων των σωματείων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη. Καλό κουράγιο σε όλους και όλες».

ΜέΡΑ 25: Μακριά, έξω και κόντρα στις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πεπατημένες

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας -όπως και τον γενικό πληθυσμό της- σε καραντίνα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά κυρίως λόγω του εξοβελισμού των όποιων ελάχιστων -από τα μνημόνια- εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στον τόπο», τονίζει το ΜέΡΑ 25 στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά.

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τον ματωμένο Μάη με τους εργάτες στο Σικάγο, μέχρι τους καπνεργάτες της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Πρωτομαγιά του 44′ στην Καισαριανή, ο αγώνας των εργαζομένων είναι γεμάτος αυταπάρνηση, θυσίες και αίμα. Προσθέτει ότι, το μέχρι πρότινος κεκτημένο του 8ώρου εργασίας φθίνει σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε στρατιές ενοικιαζόμενων σε κρατικοδίαιτους ή «ομιλοδίαιτους» εργολάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς ωράρια, χωρίς πλήρη εργασία και ασφάλιση, χωρίς κανένα αξιοπρεπή μισθό.

«Επειδή όμως η γιορτή των εργατών συμπίπτει και με την Άνοιξη, που πάντα θα μας θυμίζει την νικηφόρο έκβαση των καλών, άλλα δύσκολων αγώνων, δεν πρέπει να λησμονούμε τα λόγια του Ποιητή: “Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, όμως δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν στο τέλος την Άνοιξη να ‘ρθει” (Πάμπλο Νερούδα)», καταλήγει στο μήνυμά του το ΜέΡΑ 25.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί