Πώς τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στις πόλεις της Ελλάδας (Φωτο)

Τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και αψηφώντας την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου,  πλήθος πολιτών, εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και κομμάτων της Αριστεράς, οργανώσεων και φορέων, διαδήλωσαν στην Αθήνα και πολλές πόλεις της Ελλάδας, από το Ηράκλειο και τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη και από την Πάτρα μέχρι τη Μυτιλήνη.

Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Aθήνα / Eurokinnisi
Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Αθήνα / Eurokinissi
Θεσσαλονίκη / Eurokinissi
Θεσσαλονίκη / Eurokinissi
Πάτρα / Eurokinissi
Πρέβεζα / Eurokinissi
Αργολίδα / Eurokinissi

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις των σωματείων. Ανάμεσα στα σωματεία που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ήταν το Συνδικάτο οικοδόμων, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & ποτών, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ, στέλνοντας μήνυμα ότι αυτή η απεργιακή μάχη, πρέπει να αξιοποιηθεί ως αφετηρία νέων δυναμικών, μαζικών και μαχητικών αγώνων ενάντια απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν.

Με το κεντρικό περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς με το σύνθημα «Πρωτομαγιά 2020. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δε θα πληρώσει ο λαός!» δόθηκε περήφανη απάντηση στα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους, που συντρίβουν τη ζωή μας.

Τα σωματεία πραγματοποίησαν την πρωτομαγιάτικη εκδήλωση με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τα σωματεία τίμησαν καταθέτοντας στεφάνια στα σημεία που έπεσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης ο Στρατής Περγαλίδης και ο Χρήστος και ο Κώστας Χατζηγεωργίου, που υπήρξαν θύματα που έχει δώσει η εργατική τάξη του Ηρακλείου στον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, την αύξηση του μεροκάματου, την οργάνωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη συνέχεια τα σωματεία κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας όπου νωρίτερα είχε αναρτηθεί γιγαντοπανό των σωματείων στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης με το κεντρικό σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τα σωματεία ενώ η απεργιακή συγκέντρωση έκλεισε με τους εργαζόμενους με υψωμένες τις γροθιές να τραγουδάνε τη Διεθνή.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του ImageOnline, στη συγκέντρωση τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων, όπως επίσης και τα μέτρα ατομικής προστασίας με μάσκες και γάντια.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Συμβολική συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιών από το ΚΚΕ Ηρακλείου

Την Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα σύμβολο αγώνων και κατακτήσεων τίμησε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τίμησε τους νεκρούς της εργατικής τάξης με κατάθεση στεφανιών στα σημεία της πόλης όπου δολοφονήθηκαν οι ήρωες Στρατής Περγαλίδης και τα αδέρφια Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου, τον Ιούνιο του 1947.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Ατσαλένιου και πορεία στις γειτονιές των Νοτίων συνοικιών, όπου έκλεισε με χαιρετισμό του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Οι κόκκινες σημαίες ανέμισαν στις λαϊκές γειτονιές κάνοντας ξεκάθαρο ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες και ειδικές συνθήκες συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τη φωνή για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Απαντάμε με τις διεκδικήσεις μας στο ερώτημα που τίθεται ακόμη πιο επιτακτικά στις μέρες μας «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Οι συγκεντρώσεις στα Χανιά

Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε και φέτος στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, στο πλαίσιο της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μία ημερομηνία-σταθμό για το εργατικό κίνημα.

Φυσικά, ο κορονοϊός άφησε το στίγμα του, με τους συγκεντρωμένους των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να τηρούν της προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ ήταν εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες μάσκες προστασίας, σύμφωνα με το zarpanews.gr.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως ήταν λογικό, η διαχείριση της κρίσης του ιού που έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, με ξεκάθαρες τις βολές προς την κυβέρνηση, τόσο για τις παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, όσο και τις οικονομικές επιλογές, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, αναγκάζουν τους εργαζόμενους και τους χαμηλόμισθους να πληρώνουν για ακόμη μία φορά το «μάρμαρο» άλλης μίας κρίσης.

Τοποθετήσεις για την ημέρα και τη συγκέντρωση:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί