Αισιοδοξία Φάουτσι για το εμβόλιο: «Εφικτό να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο»

Την αισιοδοξία του περί ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τον Ιανουάριο εξέφρασε ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος και μέλος της task force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της στην κατεύθυνση αυτή.  

Μιλώντας στο NBC, ο δρ. Φάουτσι εκτίμησε πως είναι εφικτό να είναι έτοιμες έως τον Ιανουάριο εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό ενώ η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξή του.  

«Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, ωστόσο θέλουμε να διασφαλίσουμε πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αν όλα πάνε καλά» πρόσθεσε ο ίδιος.  

Δεδομένου πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ο δρ. Φάουτσι επισήμανε πως για να επιταχυνθεί η παραγωγή, θα πρέπει να γίνει με ρίσκο, από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες -όπως είπε- πρέπει να ξεκινήσουν προκαταβολικά την παρασκευή ενός εν δυνάμει εμβολίου, προτού οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν πως είναι επιτυχές.

  «Πρέπει να αρχίσουμε να επιταχύνουμε την παραγωγή με τις εταιρείες να παίρνουν το ανάλογο ρίσκο γι’αυτό. Με άλλα λόγια, δεν θα περιμένουν μέχρι να λάβουν την απάντηση πριν αρχίσουν την παρασκευή. Με ρίσκο, προκαταβολικά, θα αρχίσουν να παρασκευάζουν, υποθέτοντας πως θα λειτουργήσει. Κι αν λειτουργήσει, τότε μπορούν να επιταχύνουν και να φτάνουν σ’αυτό το χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο ίδιος.

  Βεβαίως, όπως υπενθύμισε ο Φάουτσι, «Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο έλεγα πως θα χρειαζόταν ένας χρόνος έως 18 μήνες για το εμβόλιο. Οπότε, τον επόμενο Ιανουάριο πράγματι θα έχει περάσει ένα χρόνος. Άρα, δεν απέχει πολύ από την αρχική μου εκτίμηση».   Εξάλλου, ο στόχος της λεγόμενης «Επιχείρησης Ταχύτητα Φωτός» (Operation Warp Speed), προγράμματος με τη συνεργασία ιδιωτικών φαρμακοβιομηχανιών, κυβερνητικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, είναι η ανάπτυξη 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως τον Ιανουάριο – κάτι χωρίς προηγούμενο για εμβόλιο.  

The Hill/Bloomberg

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί