Πλήρης διάψευση των καταθέσεων του εισαγγελέα Γ. Αγγελή από την Ξένη Δημητρίου

 “Ο Γ. Αγγελής φάσκει και αντιφάσκει”

Στην πλήρη διάψευση των καταθέσεων του εισαγγελέα Γ. Αγγελή προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά την έναρξη της κατάθεσης της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δημητρίου τόνισε πως οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως είχε ισχυριστεί ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. Και συμπλήρωσε: Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν. Οι συναντήσεις και οι τηλεδιασκέψεις έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση πληροφοριών, σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δημητρίου τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία την υποχρέωση της χώρας για την τήρηση του συγκεκριμένου θεσμού.

Αναφερόμενη στην παραίτηση της Ελ. Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως επρόκειτο για μια κίνηση αιφνιδιαστική. Επιπλέον, σημείωσε πως ενώ η κ. Ράικου όφειλε να της δώσει εξηγήσεις για δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση Λιακουνάκου, δεν το έπραξε. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως, όταν ανέλαβε η κ. Τουλουπακη, ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών των γιατρών. Έτσι βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ραικου και τον κ. Καρνεζη, τον σύζυγο της.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στη συνεργασία των ελληνικών αρχών με αυτές των ΗΠΑ για την υπόθεση Νοβάρτις, σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί απέστειλαν στην κ. Ράικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς εμάς.

Πλήρως αποδεκτή η ανταλλαγή πληροφοριών

Οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές, τόνισε η κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε: Ούτε παρατυπες, ούτε παράνομες ήταν. Οι συναντήσεις και τα Skype έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παρατυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις. Και αυτό γιατί να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς όταν εφαρμόζεται μεταξύ αστυνομιων;

Σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

Είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στο δικαιικό μας σύστημα, επεσήμανε η κ. Δημητρίου. Και συνέχισε: Έχουμε υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις που μας υποχρεώνουν για αυτή την ένταξη. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Novartis. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι κουκουλοφόροι. Και πρόσθεσε: Διακινδυνεύουν τη ζωή τους. 7 νεκρούς είχαμε στην υπόθεση Νoor 1. Δεν παίζεις με την ζωή των μαρτύρων, είπε χαρακτηριστικά η κ. Δημητρίου. Και κατέληξε: Απορώ πώς ο Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τακτική η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ

Αναφερόμενη στη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, σημείωσε: Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών Εισαγγελέων και Αξιωματούχων του FBI τον Φεβρουάριο το 2017. Αυτοί με επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Διαφθοράς όπου συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δικογραφίες για τη Νοβάρτις. Πρότειναν στους δικούς μας εισαγγελείς να μεταβούν στις ΗΠΑ. Και συμπλήρωσε: Στη συνέχεια οι Αμερικανοί απέστειλαν στην κ. Ράικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς εμάς

Κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση της Ελ. Ράικου

Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου, τόνισε η κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε:  Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα  ότι μέχρι εκείνη την συνάντηση μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της κ. Ράικου σχετικά με όσα αντέγραφε στην αναφορά της στις 24-3-2017

Δεν τήρησε τη δεοντολογία

Μιλώντας και πάλι για την κ. Ράικου, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν τήρησε την δεοντολογία σύμφωνα με την οποία όφειλε να της δώσει εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα του Documento για Γιάννο Παπαντωνίου και Λιακουνάκο (σ.σ.  Τίτλος: “Η Ράικου ξέχασε να υποβάλει χιλιάδες έγγραφα για Λιακουνάκο”).  

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή στο αφήγημα της σκευωρίας

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με την κατάθεσή της, έδωσε σήμερα τη χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

«Στη σημερινή συνεδρίαση δεν ακούστηκαν, ούτε μια φορά, οι λέξεις Παπαγγελόπουλος, Ρασπούτιν, σκευωρία και, το σημαντικότερο, όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου, δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών, από τους εισαγγελείς Αγγελή και Ράικου, που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Σήμερα μάθαμε ότι η κ. Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό. ‘Θυμήθηκε’ παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν, όταν ένα χρόνο μετά, πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του γιατρού συζύγου της, μετά το άνοιγμα των κοινών τους λογαριασμών, στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από τη Novartis Ελβετίας. Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας, όχι φυσικά για να πάρουν μέρος στη σκευωρία, για την οποία μόνο ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο, αλλά για να φωτίσουν όλες τις πλευρές του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Μάθαμε επίσης ότι ο κ. Ιωάννης Αγγελής ο οποίος ‘θυμήθηκε’ παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν, τρεις βδομάδες μετά την κατάθεσή του στην Προανακριτική, στην οποία δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, ότι την επίμαχη περίοδο είχε κάνει 4 αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις οποίες πρόσθετε, άλλαζε και αφαιρούσε πράγματα ανάλογα με τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Και σε αυτές όμως δεν υπήρχε το παραμικρό για σκευωρία, παρεμβάσεις και Ρασπούτιν. Και τις 4 αυτές αναφορές ‘ξέχασε’ να τις θέσει σε γνώση των μελών της προανακριτικής επιτροπής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί